Az európai solar panel fejlesztésekről

Sok éves növekedés és innováció után a napelemes-piac ismét kihívásokkal teli időszakon megy keresztül, változatos földrajzi, és piaci dinamika mellett. Európában az egymástól lényegesen eltérő támogatási rendszerek differenciált környezetet teremtenek a fotovoltaikus ipar fejlődésének. Az öreg kontinensen kívül viszont intenzív növekedés tapasztalható, mivel a több tucatnyi elindított nagy beruházás és fejlesztés komoly hatást gyakorol a globális helyzetére.

Az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPIA) éves jelentésében számolt be a napelemeket érintő legfontosabb kérdésekről, melyek jelenleg a piacot jellemző feltételek és támogatási rendszerek állapota, a megújuló energia versenyképessége, valamint az iparág konszolidációja. Ezen kérdések hangsúlyos szerepet játszanak a napelemes szektor aktuális alakulásában. A szféra továbbra is a legtöbb országban a politika által vezérelt. Megfelelő döntésekkel azonban ésszerű és fenntartható támogatási rendszerek alakíthatóak ki, mellyel számos országban további növekedés érhető el. Egyes országokban a napenergia már versenyképes energiaforrásnak számít a fajlagos villamos energia előállítás területén, de egyre növekvő szerepet kap a költséghatékonyság is.

A globális napenergia beruházások többletkapacitásainak hatására, az elmúlt évek árai is stabilizálódtak. A többlettermelés nyereségéből újabb projekteket indíthatnak a vállalatok, ami a jövőbeni technológiai újítások árcsökkenését eredményezheti. Az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPIA) vizsgálata szerint, az előttünk álló 2014-2018 időszakban az alábbi forgatókönyvek várhatóak az európai, valamint a globális fotovoltaikus piacon:

solar-grafikon

 Az EPIA optimista becslése (High scenario) fenntartható szabályozást, vagy annak átgondolt bevezetését feltételezi az egyes országokban. Megfelelő támogatási mechanizmusok kíséretében kialakítva, erős politikai összefogással a háttérben, melynek célja, hogy a napenergia fő energiaforrássá válhasson az elkövetkezendő években. Ennek eléréséhez az adminisztratív akadályok megszüntetése, illetve a hálózati csatlakozási eljárások racionalizálása szükséges. Bár a piac robbanásszerű fellendülése kevésbé valószínű a központi támogatási rendszerek kialakítása mellett, de bizonyos esetekben eredményekhez vezethet.

Az ezzel ellentétes, pesszimista (Low scenario) prognózis központi támogatás hiányában valósulhat meg. Ebben az esetben nincsenek megfelelő támogatási mechanizmusok, vagy a meglévő rendszer erőteljes korlátozása, visszaszorítása lehet jellemző. Az előrejelzés alapján feltételezik, hogy azon országok, melyek hasonló piaci berendezkedéssel bírnak, egyre lassuló iparági fejlődést tapasztalhatnak, különösen, ha még a betáplálási tarifákat is kivezetik.

A legvalószínűbb azonban, hogy a Szövetség az előző két felvetést mérlegelve prognosztizálja a piac fejlődésének irányát (Medium scenario), így a következő pár évben még az óvatos becslések alapján is folyamatos növekedéssel számolhat a szektor.

Az iparág várhatóan továbbra is növeli részesedését Európa energia-mixében, emellett szerte a világon egyre nyilvánvalóbb, hogy tiszta, biztonságos és megfizethető villamos energia előállítására ez az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásunk. A hazai napelemes szektorban láthatóan nő a prémium termékek iránti kereslet, bár számtalan keleti gyártmány jelen van a piacon, akik olcsó áron kínálnak, gyengébb minőségű paneleket. Fontos, hogy a vásárlók tudatosan és előrelátóan tájékozódjanak a beruházások megkezdése előtt. Ezzel hatékonyabb, és hosszú távon kifizetődőbb rendszerek állíthatóak össze a megbízható gyártók kínálataiból. Ezek a termékek nem csak tartósabbak, de az ismert márkanevek, és azok after sales tevékenységei magasabb teljesítményű és élettartamú, megbízhatóbb rendszerkialakítást garantálnak.

Forrás: HIGH SIX TEAM Kft.

BankWeb ajánló:

Amennyiben érdeklik az energiatermelés, fosszilis energiahordozó készletek alakulása, megújuló energiában rejlő lehetőségek, akkor jöjjön el a Befektetői Iskola EXTRA II. előadására.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal