Az infokommunikáció jövője

Az Ericsson ConsumerLab kutatása a következő évek legfontosabb trendjeit foglalja össze.

Tizenöt év tapasztalatait összegzi az Ericsson ConsumerLab kutatása: 40 ország 15 nagyvárosában, több mint 100 000 személlyel készítettek interjút a nagyszabású felmérésben. Az értékpreferenciák mellett a kutatók arra voltak kíváncsiak, ki hogyan használja az egyes infokommunikációs eszközöket. Az eredmények alapján valószínű, hogy mindennapi életünk alapvetően meg fog változni a következő néhány évben.
Mobil alkalmazások
– Az általunk azonosított legfontosabb trend az alkalmazások és szolgáltatások iránti tömeges kereslet minden gazdasági szektorban és társadalmi csoportban – ez képes lehet alapvetően megváltoztatni a mindennapi életünket – mondja Michael Björn, a ConsumerLab kutatási vezetője.

A ConsumerLab megállapításai szerint az alkalmazások megváltoztatják majd a társadalmat: az okostelefonok elterjedése után az élet minden területére alkalmazásokat kezdünk keresni, legyen szó például a hatóságokkal való kommunikációról.

– Jelenleg ugyan még a telefon márkája számít, a jövőben azonban ennél fontosabbak lesznek az alkalmazásaink. Hasonlóan fontos az is, hogy az egyes eszközök közt legyen átjárhatóság: egy filmet talán tévén kezdenek el nézni, de aztán majd mobilon folytatnák.

Az eszközöket a helyszíneknek megfelelően szeretnék váltogatni az emberek ugyanazon tartalom esetében. A videotartalmak megtekintését egyébként barátok befolyásolják, sok videót ajánlásra ismerünk meg, de ugyanez igaz blogokra és zenékre is.

Biometrikus azonosítás

A kutatók szerint testünk lesz a jelszavunk: mivel az egyes oldalak egyre bonyolultabb jelszavakat kérnek, egyre életszerűbb lesz ezekre egy biometrikus alternatíva. Az okostelefon-használók 52%-a inkább az ujjlenyomatát szeretné használni a jelszavak helyett, és 48%-ukat érdekelné a képernyő zárolásának feloldásához használt retinafelismerés is.

Összesen 74% véli úgy, hogy 2014 során a biometriai azonosítókat használó okostelefonok elterjedtté válnak majd. Eközben egyre jobban szeretnénk bekerülni a telefonunkba, legyen szó az általunk megtett lépések számáról vagy pulzusunkról.

Az internet alapelvárássá válik: az emberek mindenhol szeretnék használni készülékeiket, és nem a térerővel, hanem a megfelelő adatátvitellel foglalkoznak. Jelenleg a metrózás közbeni internetminőséggel kapcsolatosan fogalmazzák meg a legtöbb kihívást. Mindezzel párhuzamosan egyre kevesebb aggályt éreznek az internet használatával kapcsolatosan, az előnyök az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmaknál jóval nagyobb súllyal esnek latba. A felhasználók szeretnék azt is, hogy könnyen követhető módon tudjanak információt kapni adatfelhasználásukról: szeretnék tudni, hogy megfelelő mennyiségű adatot számláz-e ki a szolgáltató.
Interaktív környezet

Az okostelefonok tulajdonosai rövid távon azt vizionálják, hogy interaktív környezetben tudják majd készülékeiket használni, egyfajta elvárássá vált, hogy a fizikai környezet képes legyen az együttműködésre. Vannak persze olyanok, akik számára ez még szinte sci-fi, annyi azonban biztos, hogy az okostelefonoknak köszönhetően csökken a digitális szakadék: már nem feltétlenül kellenek nagyon költséges eszközök ahhoz, hogy valaki internetezni tudjon.

Forrás: Ericsson ConsumerLab

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal