Az MNB folytatja….

A banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank – írja a Magyar Nemzet.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek most már az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bank következő célja, hogy könnyen áttekinthető, és a pénzhasználathoz igazodó számlacsomagok kialakítására és ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásra ösztönözze a bankokat. Első lépésben meghatározzák a tipikus számlacsomagokat, majd ezekről árstatisztikát, illetve díjadatokat gyűjtenek, ami hozzávetőlegesen fél évet vehet igénybe. Nem egyszerű feladat, de jó lenne megalkotni egy olyan teljes bankszámlaköltség- mutatót is, mint a hitelek esetén a teljes hiteldíjmutató – folytatta. Ez felügyeleti szempontból megkönnyítené a bankok számlacsomag-árazásának nyomon követését és annak megítélését, hogy a bank mikor él vissza árazásban meglévő erőfölényével. De a tervezett változtatásnak köszönhetően több bank hasonló szolgáltatása is összehasonlíthatóvá válna.

Forrás: vg.hu

BankWeb kiegészítés:

A bankszektor az a gazdasági terület, amelyet valóban nem szabad kitenni a szabad versenynek, számtalan területen szabályozni kell: pénzmosás, pénzteremtés, hitelezési feltételek, betétesek védelme, a működés számtalan engedélyhez, szakértelemhez kötött. De az árazási kérdéseket nem törvényi erővel, hanem a verseny által kellene az önszabályozás eszközével kezelni.

Azonban van egy pont, ahol el kell dönteni, hogy a “piac” visszaszorítása nem okoz-e több kárt, mint amennyi a haszon. Eljön a pillanat, amikor egyszerűbb államosítani a bankokat…

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal