Az OPEC már csak béna kacsa

Az elmúlt fél évszázadban az OPEC szabályozta a világ olajpiacát, amiért sokan utálták, mások a haszonélvezői voltak ennek, ám úgy tűnik, a kartell elveszti ezt a képességét. Sem az árak összezuhanása, sem esetleges megugrása ellen nem tud hatásosan fellépni.

Az OPEC egyre kevésbé képes arra, hogy megoldja az olajsokkokat: sem a fekete arany árának összezuhanása, sem elszállása esetén nem tudná megfordítani a trendet – kezdi elemzését a Wall Street Journal (WSJ). A kartell fél évszázadon át uralta a világ olajpiacát, ám tagállamainak június eleji közgyűlése előtt impotensnek látszik.

A termelés korlátozásához, ami támaszt adna a viszonylag alacsony olajárnak hiányzik a politikai akaratuk, az esetleg megugró olajár esetén a termelés növeléséhez hiányzik a képességük.

Az elmúlt hetekben néhány véletlenszerűen egybeeső esemény kimozdította a fekete arany árát a hordónként 30-40 dolláros szintről. Líbia szállításai politikai válság miatt estek, Nigériában tolvajok és szabotőrök nyúlják le a kutak hozamát, Kuvaitban az olajmunkások sztrájkja akadályozza a kitermelést, Kanadában pedig erdőtűz pusztított az olajhomokbányák környékén.

A fekete arany erre drágulni kezdett, ára 50 dollár/hordós szint fölé nőtt csütörtökre, majd visszacsúszott e szint alá. Az elemzők már azt találgatják, mit tehetne az OPEC, ha hirtelen megugrana az olajár. Erre esélyt adhat, hogy a kieső kitermelés miatt csökkenni kezdtek azok a tartalékok, amelyek miatt az elmúlt két évben fennmaradt a piaci túlkínálat, alacsonyan tartva az árakat.

Ugyanakkor a szakértők egy része szerint a drágulás mögött átmeneti jelenségek vannak, amelyek elmúltával fordulhat a helyzet. A hosszabb távú trendet az észak-amerikai olajpala-kitermelés költségei határozzák meg, és az 50 dolláros szint már az, amelyen kezd kifizetődévé válni az újfajta technológiával folyó olajbányászat.

Az olajkitermelést elsősorban az OPEC legnagyobb tagállama Szaúd-Arábia tornászhatná fel. Hivatalos közlések szerint bármikor meg tudnák emelni a jelenlegi napi 10,5 hordós kitermelést 12 millió hordóra. Szakértők azonban kétlik ezt, legfeljebb 500-700 ezer hordóst pluszt látnak reálisnak.

Az amerikai olajpalacégek, amelyek az alacsony ára miatt leállították a kitermelésüket, szintén szóba jöhetnek, ám nekik viszonylag magas ár mellett éri meg az olajbányászat újraindítása. Emellett eddig nem kerültek ilyen helyzetbe, ezért nem lehet tudni, milyen gyorsan lennének képesek reagálni egy drágulásra.
Forrás: napi.hu

BankWeb kiegészítés:

Valami szokatlan dolog történik az olaj piacán és egyértelmű, hogy az OPEC nem képes a korábbi meghatározó szerepet betölteni. Rövidesen eljön az “igazság órája”, kiderül, hogy kinek milyen tartalékai, készletei vannak, kinek a gazdasága mit bír ki és ki lesz a piac meghatározó szereplője, aki esetleg egy új kartellt is létrehozhat.

A világgazdaság stagnál, a megújuló energiák elterjedése gyorsul, így a függés az olajtól egyre kisebb. Az USA átértékelte a korábbi katonai politikáját, hatalmas készletekkel rendelkezik, messze nem olyan a helyzet, mint az olajválság idején volt, és ezt az OPEC-nek is látnia kellene.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal