Az új svájci adóegyezményről

Svájc csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adózási egyezményéhez, és vállalta, hogy különböző információk átadásával együttműködik külföldi adózási hatóságokkal. Az egyezmény komoly csapás a svájci banktitok intézményére.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok folyamatos nyomása miatt Svájcban az elmúlt időszakban egyre jobban csökkent a politikai támogatottsága a svájci banktitok fenntartásának. Ez megnyitotta a lehetőségez, hogy adózási egyezségek szülessenek külföldi hatóságokkal, és így Svájc lett az 58. ország, amely csatlakozott az OECD adózási információk megosztását szabályozó egyezményéhez.

Az OECD bejelentése ellenére a svájciak kezdetben csak korlátozottan működnek majd együtt. Svájc nem oszt meg automatikusan adózási adatokat más hatóságokkal, mint teszik az egyezmény egyes aláírói, de elvileg válaszol majd konkrét ügyekben az egyes külföldi hatóságok megkereséseire.

A svájci kormány közölte, hogy alá fogják írni az egyezményt, de a ratifikációs folyamat másfél évig is elhúzódhat, főleg, ha népszavazást is kell tartani a kérdésről.

Az egyezményhez való csatlakozással Svájc azt reméli, hogy így nem kerül fel az adózási együttműködésben elmaradást mutató országok nemzetközi feketelistájára.

A svájci kormány előző héten azt is bejelentette, hogy felül akarják vizsgálni az Európai Unióval kötött adózási megállapodást, amely a Svájcban letétbe helyezett uniós állampolgároktól származó megtakarításokról szól.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal