A bankszektor és a nők

Kivételesen magas pozícióba jutott Daniele Nouy. A francia pénzügyi felügyelettől érkező szakember irányítja év eleje óta az európai bankfelügyeleti mechanizmust, miközben Európa legnagyobb bankjainál alig található nő a vezető pozíciókban – írja a Bloomberg.

Ritkaságnak számítanak a női vezetők a legnagyobb európai bankoknál: a McKinsey adatai szerint a felsővezetői pozíciók kevesebb, mint 10%-át töltik be az eurózóna legnagyobb bankjainál, felemelkedésük pedig sokkal lassabb, mint más iparágakban. Ha rendelkeznek is vezető beosztással, általában a támogató funkciókat (pl. emberierőforrás-menedzsment), és nem a bevételtermelőket bízzák rájuk.

A Bloomberg által számba vett 10 legnagyobb piaci kapitalizációjú európai banknál a vezető tisztségek mindössze közel 5%-át töltik be nők. A német Deutsche Banknál és a francia Credit Agricole-nál nincs is nő felsővezetésben. Ezzel szemben a 10 legnagyobb amerikai banknál 16% az arányuk.

Daniele Nouy azon kevés kivételek egyike, akik a bankszakmában nőként jutnak magas pozícióba. A francia felügyelettől érkező, 63 éves nő a múlt hónapban került az Európai Központi Banknál újonnan felállított bankfelügyeleti testület vezetőjévé.

Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal