A bankszektor jövője, fejlődése

 

Vajon hogyan fog kinézni egy bank 10 év múlva? Lesznek-e még egyáltalán bankok, mindent a neten és mobilon intézünk-e, mi hátráltatja a magyar bankok digitális fejlődését. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről szavazott szakmai közönségünk a Portfolio Banking Technology 2016 konferencián.

A konferencia első közönségkérdése úgy szólt, “hogyan nézhetnek ki a magyar bankok 10 év múlva?”. A többnyire bankokból, IT-cégektől és tanácsadóktól érkező közönségünk nagy része, 54 százaléka gondolta úgy, hogy a bankok egy évtizeden belül nem tűnnek el, csupán “omnichannel”, azaz minden digitális és személyi csatornát integrálva működnek majd. 21 százalék szerint a legnagyobb változás az lesz, hogy teljesen új termékekkel és a klasszikus banki szolgáltatásokon túlmutató palettával dolgoznak majd, és csupán 14 százalék gondolta azt, hogy addigra a bankok többnyire eltűnnek, és szerepüket új szereplők (pl. tech-óriások) veszik át.

Az is érdekes kérdés, hogy a bankok bevételein belül a digitális csatornákon értékesített termékek és szolgáltatások mikor érik el a fordulópontot, vagyis mikor lesz a digitális bevételek aránya 50 százaléknál nagyobb. 43 százalék szerint erre több mint 10 évet kell várni, ugyanakkor 46 százalék szerint kb. 5 éven belül eljöhet ez a pillanat, és 12 százalék 3 éven belülre becsüli ezt.

Közönségünk szerint Magyarországon a digitalizációt leginkább a bankok nem megfelelő belső szervezeti és működési modellje gátolja (42%), ugyanakkor a szabályozói környezet is hátráltatja a fejlődést (30%), de vannak, akik szerint a megfelelő digitális tapasztalattal rendelkező munkaerő (15%) vagy a fejletlen IT-infrastruktúra áll a digitalizáció útjában.

A kormány bankkártyás terminálok telepítését ösztönző programjának legfontosabb hatása az lesz, hogy nő a kártyás forgalom, ami a bankoknak, a kormánynak és a kereskedőknek is jó (35%). Viszont majdnem ugyanennyien gondolták azt, hogy a program lényegében véve semmin sem fog változtatni (27%), míg 22 százalék szerint a bankok bevétele bánja majd a programot. Csupán 16 százalék mondta azt, hogy a legfontosabb hatása a gazdaság fehérdése, a készpénzhasználat visszaszorulása lesz (16%).

A PSD2 szabályozás (amely egy uniós irányelv és gyakorlatilag szabályozott formában “kinyitja” a banki rendszereket külső szereplők felé) 62 százalék szerint inkább lehetőség, mint veszély (38%) a bankok számára.

A 2018 első feléig bevezetendő azonnali átutalási rendszer hatása szintén megosztotta a közönséget, 53 százalék szerint a bevezetése új szolgáltatásokat teremt,idővel emiatt nem lesz szükség készpénzre vagy bankkártyára sem, míg 47 százalék szerint nem változik meg sokminden, csak gyorsabban ér célba a pénzünk.
Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal