Befektetés: ne csináljunk semmit?

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy befektetési tanácsadó azt tanácsolja, hogy ne csináljunk semmit, akkor az nem jó tanácsadó. Szeretném meggyőzni az olvasót arról, hogy van olyan pillanat, amikor ez jó tanácsnak számít.

Egy sebész nehezen bírja ki, hogy ne vágjon. A pénzügyekkel foglalkozó tanácsadónak az a feladata, hogy megkeresse a legjobb hitelt vagy adott esetben lebeszélje az ügyfelét a hitel felvételéről? A befektetésről? Tudom, hogy ezek nem könnyű kérdések….

Harminc éve foglalkozom pénzügyekkel, néha már el tudom hitetni magammal, hogy értek hozzá, van olyan tapasztalatom, ami a pályát most elkezdő tanácsadóknak talán nincs. Ezért merek bátran olyan kijelentéseket tenni, amelyeket sokan nem.

Mibe fektessük a pénzünket?

Jönnek hozzám a régi és az új ügyfelek tanácsot kérve, hogy mit csináljanak a pénzükkel, hiszen ha nem fektetik be sehova, akkor az veszít az értékéből.

És valóban egy nehéz időszakot élünk meg, amikor az infláció egyre jobban begyorsul, a pénzpiacokon pedig nem találni megfelelő terméket. A tőzsdék közel tíz éve csak emelkednek, jönnie kell egy kijózanító áresésnek – jó lenne nem ez előtt vásárolni. A kötvényektől sem várhatunk sok jót egy olyan időszakban, amikor a kamatok emelkedni kezdenek. Csak biztonságos állampapírt vegyünk és tartsuk meg lejáratig.  Az ingatlanpiacokon az árak elszabadultak, így már itt sem sok keresnivalónk lehet.

A világgazdaság éppen hogy magához tért, de Kínában elég nagy bajok látszódnak a túlzott eladósodás, az árnyékbankok miatt. Elhúzódó szerkezeti átalakulás zajlik, aminek a vége egyáltalán nem látszik, de biztosan nem várhatjuk, hogy a világgazdaság élénkítését mindig Kína oldja meg. Amerika és Európa pedig nem fogja, itt komoly szerkezeti gondok vannak, már a jelenlegi 2% körüli növekedésnek is nagyon kell örülni.

Vállaljunk kockázatot?

A befektetők egy része elhiszi, amit a legtöbb szolgáltatótól hall: ma a hozam érdekében kockázatot kell vállalni. A tőzsdéken van még mit keresni, hát hajrá… Vegyünk részvényt, kockázatos befektetési alapot, mert látszik, hogy csak itt érhető el érdemi hozam.

Azonban szerintem nem látják, hogy a “történet” végén beszállni már nagyobb kockázattal jár, mint amit a várható pici hozamért érdemes elfogadni!! Természetesen én sem hordozom a bölcsek kövét és nem mondom, hogy látom a tőzsdei összeomlás időpontját, de az látható, hogy a mostani folyamatok nem tudnak a végtelenségig folytatódni – és a kisbefektetők szoktak ott maradni, ahol éppen a part szakad.

Kevés befektető fogadja el tőlem, hogy ilyen időszakban csak óvatosan érdemes bármit vásárolni. Még egy kis ideig érdemes Prémium államkötvényt venni, de itt nem sokáig lesznek ilyen vonzó kamatok. Érdemes némi aranyat felhalmozni végső tartaléknak, hosszú távú biztosítéknak. Aki időben vásárolt lakást befektetési céllal, az most jó helyzetben van, de ne adja még el az ingatlant, mert a bérleti díjnál jobb hozama nem lesz és a lakáspiac még pár évig azért nem fog komolyabb áresést elszenvedni.

És aztán marad a legnehezebb tanács: ne kockáztassanak! Inkább legyen némi veszteségük az elmaradt hozam miatt, de őrizzék meg a likviditásukat. Hiszen el fog jönni az a pillanat, amikor remek befektetési lehetőségeket találunk egy összeomló piacon – akkor pedig a készpénz lesz a király! Hogy mikor jön el ez a pillanat és elég bátrak leszünk-e a vásárláshoz – ezek fontos kérdések. De értsük meg, hogy az aránytalanul bevállalt kockázatnál jobb döntés a kivárás.

Amit a fiataloknak mondani lehet….

Természetesen más tanácsot ad az ember egy élete végén járó idős embernek (végkép tilos kockáztatni!) és mást egy élete kezdeti szakaszát megélő fiatalnak. A fiataloknak nincs más lehetőségük, mint élni az életüket: lakást venni, ha kell hitelből, családot alapítani, megtakarításokat eszközölni gondolva a nehezebb időkre. Tehát nekik érdemes felhalmozási célú befektetésekben gondolkozni. Azok számára, akik bátrabbak, érdekli őket a pénzvilág számtalan lehetősége, nem marad más, mint TANULNI. De ne engedjék ki a döntést a kezükből, a kockázatosabb ügyleteket intézzék saját maguk.

Ehhez egy tőzsdei tanfolyamon sok hasznos praktikát lehet elsajátítani és aztán akár komolyabb pénzt is keresni a megszerzett tudással. De itt is fontos látni, hogy a hangsúly a kockázatok kezelésében és a folyamatok irányításában van és nem a meggondolatlanul vállalt és nem kellően felmért kockázatban!

dr.Tatár Attila

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal