Privát bank

Nem sokat hallani róla, inkább a színfalak mögött zajlik az élet – a privát bank elegáns tárgyalójában. Rengeteg szolgáltató van jelen a piacon és egyre nehezebb eligazodni az ajánlataik között. Én azért vagyok, hogy segítsek a választásban, ha kell, akkor a vagyontervezésben, befektetési portfólió elkészítésében.

Próbáljuk meg csoportosítani az elérhető befektetési szolgáltatásokat.

Első megközelítésben egyértelműen látszik, hogy a befektetési tanácsadók egy része banki keretek között dolgozik és vannak önálló, teljesen erre a tevékenységre szakosodott pénzügyi szolgáltatók. Látnunk kell, hogy a külföldi-belföldi csoportosítás már nem igazán működik, hiszen a belföldinek tekinthető privát banki vagyonkezelők is széleskörű külföldi szakmai háttérrel (anyabank, vagyonkezelők, stb.) dolgoznak. Tehát igazából csak azokat a szolgáltatókat van értelme külön venni, akiknél a számlanyitás, pénzkezelés és a nyilvántartás is külföldön zajlik.

Privát bank a VIP ügyfeleknek

Komoly eltérések vannak a szolgáltatás színvonalában aszerint is, hogy mekkora a kezelt vagyon. Egyfajta prémium szolgáltatás már 10 MFt körüli összeg esetén is elérhető, de igazi privát banking inkább csak 30-50 MFt-tól vehető igénybe. Ezt a szolgáltatási színvonalat természetesen nem csak a cég szándéka, de az összeg által biztosított mozgástér is behatárolja.

Az alapszolgáltatások mindenhol jó minőségben elérhetőek: számlavezetés, személyes ügyintéző- tanácsadói kapcsolat, vagyoni és életpálya modellek elkészítése, banki alapszolgáltatások integrálása, stb. A dolog ott kezd el izgalmassá válni, hogy ezen felül milyen befektetési termékkört és milyen jellegű vagyontervezési szolgáltatást kap a VIP ügyfél.

A bankoknál nagy hangsúlyt kap a kapcsolódó banki szolgáltatásokkal kialakuló szinergia (kölcsönös együttműködés) és magas szintű szolgáltatások egész köre: számlavezetés, széf, bankkártyák, e-banki szolgáltatások, biztosítás, assistance, stb.

A konkrét befektetési termék paletta is eltérhet szolgáltatók szerint. Van, ahol csak pénzpiaci termékek, vagyontervezés, befektetési portfólió kezelés, máshol műkincs, ingatlan, és egyéb nem banki (kényelmi) szolgáltatások is kapcsolódhatnak a “VIP csomaghoz”.

Bizalom és a vagyon megőrzése

Felmérések szerint a hazai privát banki szolgáltató kiválasztásakor a hozam legfeljebb az ötödik, hatodik helyen szerepel, az első a bizalom. Miután az egyes szolgáltatók által kínált termékportfólióban viszonylag nagy az átfedés, a személyes kapcsolat, valamint a hosszú távú vagyonkezelésre épülő befektetési kultúra, a tanácsadó cég hírneve alapján dől el, hogy a pénz melyik bankba vándorol. Az ismerősök ajánlása a legjobb módja a szolgáltató kiválasztásának.

Legfontosabb a bizalom, amelyet a vagyonkezelőről alkotott első benyomáson, szakmai háttéren túl a személyes tanácsadók szakmai és emberi kvalitása teremt meg. Komoly versenyelőnyt jelent egy jól képzett és gyakorlott munkatárs. Ennek megfelelően sokat is költenek a pénzintézetek ezekre a kulcsemberekre: átlagosan négy-öt év a képzésük, de az sem ritka, hogy nyolc-tíz évbe is beletelik, mire valaki több kiemelt ügyfél személyi bankára lesz és átlagosan 4-5 milliárd forint befektetést fog kezelni.

Érdekes módon az ügyfélkör nem a vagyon növelését, hanem értékének megőrzését tekinti a legfontosabbnak és ennek megfelelő szolgáltatást vár el. Talán erre az adhat magyarázatot, hogy a privát banki ügyfelek jellemzően vállalkozók, akik a vállalkozásukban éppen eleget kockáztatnak, a vagyont már nem befektetési eszközként kezelik, hanem egyfajta “végső biztosítékként”.

A Felügyelet ajánlása

A Felügyelet közzé tett egy ajánlást, amely elvileg az ügyfeleknek nyújtana segítséget a megfelelő privát banki szolgáltató kiválasztásában. Ha valaki megnézi ezt az ajánlást, akkor

– nem fogja elolvasni, mert borzasztó a nyelvezete, érthetetlen

– hosszú és sok felesleges dolog van benne

– maguknak írták, nem az ügyfeleknek

De azért közzé teszem, hátha valaki belenéz. Aki végig olvassa és megérti, hogy mi van benne, az külön ajándékban részesül! :)  A Felügyelet ajánlása >>>

Amennyiben szeretne privát banki ajánlatot kérni és a szolgáltatók közötti választáshoz a segítségemet igénybe venni, akkor keressen meg.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal