Tanács

Ha találkozik 10 befektetési tanácsadóval, akkor azt fogja tapasztalni, hogy közülük 6 valamelyik biztosítóval dolgozik, legalább 2 pedig Brókernet-es (ma már Quantis a nevük). Ezekkel az a baj, hogy unit-linked termékeket igyekeznek eladni, amelyek hozama – magas költségek mellett – a minimum 10 éves futamidő ellenére is gyalázatosan alacsony (de mindenképpen tervezhetetlen!).

Természetesen bemehet még bármelyik bankba, de sok jóra ott sem számíthat. Vagy valamilyen kombinált betéti konstrukciót vagy befektetési jegyet fog kapni, semmi mást. Miért vagyok ilyen rossz véleménnyel a kedves kollégákról?

Nehéz jó befektetést találni

A tanácsadók többsége meg van győződve, hogy ő jót tesz az emberekkel, hiszen segít megtakarításokat képezni, pénzt felhalmozni. Arról pedig joggal van meggyőződve, hogy erre mindenkinek szüksége van. De nem mindegy, hogy hogyan és milyen megtakarításokat hozunk létre!

Szerintem az a jó megtakarítás, amelyet egy befektetési program követ. Olyan termékeket érdemes választani, amelyek egy befektetési portfólió részeként tudatosan épülnek be a befektetési tervünkbe. A teljes portfóliót és az egyes termékeket is értékelnünk kell abból a szempontból, hogy milyen hozamot várunk el tőlük és ezért milyen kockázatot kell vállalnunk.

A teljes befektetés egy célrendszert és hosszú távú pénzügyi tervezést feltételez. A befektetési tanácsadónak egy olyan szakértőnek kell lennie, aki az ügyfele pénzügyi életét segít kézben tartani, folyamatosan fejleszteni és sikerre vinni.

Milyen célokat kövessünk?

Tehát minden a céljainkra vezethető vissza. Tudatosan kellene élnünk, a dolgok nem csak úgy megtörténnek velünk, hanem azokat igyekeznünk kell irányítani, kézben tartani. Ezért olyan hosszú távú célokat választunk, amelyek az egész életünket végig kísérik és behálózzák. Biztosítják jólétünket és azoknak a céloknak az elérését is, amelyek nem pénzügyi természetűek.

Milyen pénzügyi céljai vannak általában az embereknek?
– anyagi biztonság
– kiszámítható és színvonalas nyugdíjas évek
– gyermekeink nevelésének segítése, tanulmányok finanszírozása
– biztonsági tartalék képzése

Sokan csak a jelen pillanattal foglalkoznak, számukra az azonnali örömök, az elérhető és megvásárolható boldogság számít – minden keresetüket azonnal felélik. Mások gondolnak a jövőre és képesek némi lemondásra, megtakarításra az anyagi biztonság – később függetlenség és passzív jövedelem elérése érdekében. A döntés nem könnyű, de én segítek ezen az úton nem csak elindulni, de végigjárni is!

A pénzügyi tervezés fontossága

A fenti célok minden ember életében jelen kell, hogy legyenek – amennyiben tudatosan élünk és nem csak bele a nagyvilágba. Mindenki képes a pénzügyeit kézben tartani, ennek első lépése a családi költségvetés elkészítése, a keletkező megtakarítás folyamatos befektetésének kezelése.
A célok feltételezik egy szükséges pénzmennyiség rendelkezésre állását az adott életszakaszban. Ebből aztán visszavezethetjük, kiszámíthatjuk, hogy mennyit kell félreraknunk a jelenben, hogy meg legyen a szükséges pénz a jövőben.

A független tanácsadó

Ha szerencsénk van, akkor a 10 feltételezett befektetési tanácsadó között legalább egy valóban függetlennel is találkozunk. Aki több szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban áll, továbbá képes időnként olyan terméket is ajánlani, amelyen egy fillér jutalék bevétele sincs, de tudja, hogy kell a portfóliónkba.

A jó tanácsadó részesévé válik életünknek. Folyamatosan tanulunk tőle, éveken keresztül közösen alakíthatjuk vele a pénzügyi tervünket, befektetési portfóliónkat. Ha találunk ilyen szakértőt, akkor azt tudni fogjuk.

Találkozzon velem és el fogja tudni dönteni, hogy segítségére tudok-e lenni befektetési döntéseinél.

Dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

31 thoughts on “Tanács

 1. Katalin

  Üdvözlöm!

  A kérdésem az lenne a férjemmel szeretnénk házat venni a Csok igénybevételével. De sajnos ki derült hogy haszonélvezeti jog van a kiszemelt házon. És csak bizonyos összegért hajlandó le mondani róla. A tulajdonos viszont nem akar fizetni mivel haláláig szol csak így a haszonélvezö nem tudja át adni a haszonélvezeti jogát. Igy is igénybe tudjuk venni a Csokot vagy csak ha le mond a haszonélvezeti jogrol? Előre is köszönöm a gyors választ.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Katalin,

   Sajnos így nem fognak tudni CSOK-ot felvenni…

 2. P Lajosné

  Üdv!Holnap lesz már egy hónapja, de választ még nem kaptam a …. banktól az alábbi panaszommal kapcsolatban.Ön mit tanácsol?
  A következő történt velem.
  2016.02.02.án reggel 6 óra 10 kor,éjjeli műszakom után,szerettem volna felvenni a fizetésem.Az automatára nem volt kiírva,hogy hibás lenne,ezért beütöttem a kívánt összeget,145000 ft ot. A gép nem írt ki semmilyen hibajelzést,és azt sem, hogy nincs elég pénz a számlámon,vagy az automatában.A gép hangosan karistol,majd megállt.Kiadta a kártyámat,és a bizonylatot is a 145 erről. Viszont az automata zárónyílása nem
  nyílt ki,és a pénzemet nem adta ki…!!!
  Én pánikba estem, most mi lesz,próbáltam felhívni a telecentert,de idegességemben a hosszadalmas menüpont választás
  miatt inkább letettem.Egy idegen jött volna be,és az javasolta,próbáljam meg mégegyszer. Ekkor már csak 50 ezer ft ot mertem beütni.Ismét,kártyakiadás, bizonylatkiadás 50 e ről,és a gép most érdekes módon kiadott pénzt, de nem a kért összeget,hanem 65 ezret,amin csodálkoztam.a férjemnek telefonáltam,jöjjön segítsen, mert az ATM et nem mertem elhagyni,mert kétes elemek kezdtek gyülekezni.
  Sikerült bejelenteni a problémát,az ügyfélszolgálatos 30 napos futamidőt adott meg,amit én rendkívül sokallok.
  A saját keservesen megkeresett jogos tulajdonomhoz nem tudok hozzájutni,a gép meghibásodása miatt????
  A fiamnak is szóltam, neki is van bankos kártyája, próbaképpen beütött egy 1000 ft os pénzfelvételt, de neki már
  semmit nem adott ki,és kiírta, hogy nem jó az automata.
  Azóta írtam a banknak több emailt,és személyesen is érdeklődtem,de nyugtatgattak, majd kapok választ 30 napon belül-
  Nem elég az idegeskedés, a csekkjeim jönnek, és a fizetésemhez nem tudok hozzájutni,mivel csak azt a 65 e.-t kaptam ki.Én várhatok, de a szolgáltatók,és a bank nem olyan türelmes,és kamatot számol fel.Én is mínuszban vagyok…:(
  Mi a véleménye,kihez fordulhatnék?Mi lesz,ha még nekem kell bizonygatnom az igazamat,hogy nem csaló vagyok??? Létezik, hogy a saját ,jogos pénzemet nem kapom vissza??Miért kell ennek a kivizsgálásához 30 nap??
  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Az ATM minden eseményét rögzítik, így a bankban mindennek nyoma kell, hogy legyen.
   Talán a kamera felvételén is látszik, hogy nem vett ki pénzt. Kérjen írásbeli véleményt a banktól, ebbe írja bele, hogy kártérítési igénye is lesz, aztán tegyen panaszt a felügyeletnél, ha ez sem hatja meg őket.
   Nem kell 30 nap hozzá, de a jogszabály ennyit biztosít a bank számára….

  • J Monika

   Tisztelt Dr. Tatár Attila!

   Érdekelne pár dolog, amiben Ön segíthet. Milyen úton, telefonszámon, vagy email-ben tudnék érdeklődni privát?
   Válaszát köszönöm!
   Üdvözlettel: J Monika

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Mónika,

    A weboldalon eléri a telefonszámomat, de e-mailen is megtalál.

 3. V Katalin

  Tisztelt Tatár Úr!

  2015. októberében devizaadósság miatt a NESZK vásárolta meg a lakóházunkat. Azóta gyűjtünk a visszavásárlására /6 900 e. Ft/. Mindkettőnk nyugdíja 250 e. Ft, és van egy kis időszakos nyitva tartású butikunk is, amely kis kiegészítést jelent, de annyit nem, hogy belátható időn belül összegyűlne a fenti összeg. Azt szeretnénk megtudni, hogy milyen kedvezményes hitellehetőségünk lenne, hogy minél előbb visszavásárolhatnánk az ingatlanunkat?? A FUNDAMENTA, vagy a LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRI konstrukciók lennének a legszinpatikusabbak, csak az nekünk hosszú időt -4 évet- vesz igénybe… ?! Jelenleg 17500 Ft a bérleti díjat fizetünk, ettől is szeretnénk minél előbb megszabadulni!! Az életkorunk is számíthat?? Én 69, férjem 72 éves… de hál’ Isten egészségesek és aktívak vagyunk még!

  Az N.Eszközkezelőnek nincs esetleg valamilyen kiegészítő hitellehetősége számunkra?? Mindketten közalkalmazotti / közokt., e.ügy/ nyugdíjasok vagyunk, talán ilyen jogon is kaphatnánk valami kedvezményes hitelt??
  Hova forduljunk problémánkkal??

  Kérem, Szíveskedjen javasolni megoldásokat !

  Köszönettel: Katalin

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Katalin,

   Tudtommal nincs hitel lehetőség a NESZK kifizetésére. De nézzenek utána több bankban is, egyelőre annyira újak és kedvezőek ezek a szerződések, hogy még senki sem akarta kifizetni….

 4. Anita

  Üdvözlöm!

  2 gyermekünk van, de vállalnánk még egy harmadikat is. A csok feltételei nem tiszták számunkra. Férjemmel mindketten diplomásként dolgozunk. Havi keresetünk 530 000 Ft feletti, azonban elég sok hitelt kell jelenleg fizetnünk. Ebben van személyi hitel, hitelkártya és folyószámla hitel is. Összesen 248 000 ft a törlesztőnk, egy éven belül mindenünk kifut. Kérdésem az lenne, hogy a 10+10 milliós támogatás esetében mindez kizáró ok-e, illetve szerkezetkész ingatlanra felvehető-e az összeg?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Anita

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   amennyiben a hiteleknél nincs elmaradás, úgy nem lesz gond, de ezt egy banki hitelképességi vizsgálat dönti majd el.
   Szerintem szerkezetkész ingatlanra tudják igényelni.

 5. Szabina

  Tisztelt uram

  Én egy olyan helyzetbe kerültem hogy a nyár elején ki jött egy ingatlan ügynök hogy meg csináljuk a papirokatt és még pénzt is adtuk neki hogy a papirokat is meg csinálja.

  Novemberben járt le a begbizás hogy be költözhesünk a házba és semmi probáljuk hivni és nem vesszi fel vagy leteszi de ha fel is veszi akkor mindig ki talál valamit.

  Kárem hogy segitsen ebben a problémában vagy valamilyen tanácsott adjon

  Üdvözlettel: Szabina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabina,

   Keressék meg az ingatlan irodában a főnökét. Ha nem tartozik nagyobb irodához, akkor jelentsék fel a rendőrségen. (Néha az ezzel történő megfenyegetés is elég…)

 6. I Zoltánné

  Tisztelt .Dr Tatár Attila úr.

  Lakás hitelemmel el maradásom van . A kezesemtől szó és értesités nélkül le vonták a bank számláról.Hogy lehet hogy minden tartozásról értesitenek de egy ilyen le vonásról sem az illetőt sem az adóst nem értesitik?
  Meg keresésemre nem adtak választ.
  Tiszteletel:I Zoltánné.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Amennyiben írásban tesz panaszt, akkor mindenképpen válaszolniuk kell rá. Különben a Felügyelet megbünteti őket.
   Látnom kellene az előzményeket: milyen felszólításokat kaptak, hol tart az ügy, mi van a szerződésben, stb. Elvileg megtörténhet, hogy beterhelik a kezest, de erről utólag kellene értesítést küldeni, ha előzetesen nem is.

 7. R. Hajnalka

  Érdeklődi szeretnék, hogy lezajlott az elszámolást, megkaptam a visszajáró összeget a devizahitelből.
  Mai napon kaptam az elszámoló banktól levelet, miszerint a MNB 2015. június 24.-én kiadott Vezetői körlevele új módszertant határozott meg határozott meg az elszámolási törvényben előírt elszámolás elvégzéséhez. A bank ez alapján újraszámolt és XY összeget 15 napon belűl visszaköveteli.
  Az lenne a kérdésem, hogy ez valós követelés lehet? Valóban visszakövetelhetnek?

  Köszönöm válaszukat!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Hajnalka,

   Hát ez érdekes. Erről még nem hallottam. Sajnos – amennyiben jogos a követelés – akkor nincs mese.
   Azért én megkeresném az MNB-t….

 8. SZ Jánosné

  Tisztelt Uram!

  Fiamék meglévő lakásukat, melyben a fiam 1/3m a menyem 2/3-ad részben tulajdonos, szeretnék eladni és egy nagyobb lakást venni. Egy gyerekük van, aki jelenleg harmadéves egyetemista, a szülők 4o éven felüliek, több gyermeket nem vállalnak. Igényelhetik illetve jár -e nekik a 6ooooo Ft-os CSOK. Illetékes helyen úgy tájékoztatták őket, mivel nevükön lakás szerepel. nem jogosultak a CSOK.ra.
  Tisztelettel: Nagymama

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nagymama,

   El kell adniuk és az új vételárába beforgatniuk a meglévő lakást. Az igényléskor már nem lehet a nevükön semmi lakás, a 40 éves korhatár rájuk nem vonatkozik csak a gyerekvállalókra.

 9. Kanyó Ervin

  Tisztelt Attila!
  pénzügyi befektetési tanács érdekelne, akár személyesen. Gondolkodok fizikai arany vásárláson is vagy más befektetésen, pillanatnyilag RCM-es befektetéseim vannak az utóbbi időben azonban egyre inkább valami másféle irányban gondolkodnék. Ebben szeretnék Öntől tanácsot, útmutatást kapni.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ervin,

   Köszönöm a megkeresését, szívesen segítek.

   Keressen meg és egyeztessünk időpontot.

 10. Andrea

  Üdvözlöm! 26 éves Egyedülálló édesanya vagyok 3 gyermekem van 1Éve vettem egy házat részlet fizetésre 50% tulajdonos ként , A kérdésem az lenne hogy igénybe vehetem e a csókot ?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Kell egy lakáscél. Ha benne laknak a házban, nem örökség, akkor nem igényelhetnek, mert van lakásuk. El kell adni és igényléskor nem lehet a nevükön lakás.
   Vagy bővítésre gondolt? Ekkor a többi tulajdonos bevonása lehet nehézkes.

 11. B Klaudia

  Üdvözlöm!

  A kérdésem az lenne a férjemmel 2 gyerkőcünk van és tervezünk 3.-at. Nekem köztartozásom van, a párom igényelheti?
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Klaudia,

   Sajnos a gyerekek kapcsán mind a kettőjüket vizsgálni fogják. Csak ha egyedül nevelné őket, papíron egyedüli törvényes képviselőjük lenne, akkor lehetne önt kihagyni.

 12. S. Natália

  Tisztelt Dr.Tatár Attila! Azt szeretnèm megkérdezni, hogy nekünk van egy lányunk és szeretnénk mèg egyett van egy használt lakás így megkapnánk a használt lakásra a szocpolt?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Natália,

   Ha 40 év alatti házasok és használt lakást vásárolnak, nincs igényléskor lakásuk, akkor minden rendben, igényelhetik.

 13. M Róbert

  Tisztelt dr.Tatár Attila úr.

  Új lakást építettünk, hitelre, állami kamattámogatással, 2011-ben költöztünk 2 gyermekkel. Jelenleg 3 gyermekünk van és a két szoba hamarosan kevés lesz. A tetőteret szeretnénk kialakítani lakhatóvá. Kérdésem, hogy az állami kamattámogatott hitel akadály- e a CSOK igénybevételére. Előre is köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Róbert,

   Nem gond a hitel, de egyeztessenek a hitelező bankban a csok bővítési feltételekről. Ott érdemes felvenni, ahol a hitel van.

  • M Róbert

   Köszönöm

 14. k Mária

  érdeklődni szeretnék hogyha 1 évvel ezelőtt eladtam az ingatlanomat és kaptam ajándékba egy másikat amibe rögtön beforgattam a vételárat,akkor azt mivel fogom bizonyítani ha nem tettem félre számlákat mert nem volt biztos a szocpol lehetősége,az én esetemben bővítésre használnám,illetve annyival csökken a támogatás mértéke amennyiért eladtam az előző hazamat?van 2 saját és nevelőszülőként egy gyermekem az utóbbira is felvehetem?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Tudtommal bővítésnél nem vizsgálják, hogy hogyan lett tulajdonos.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal