Befektetők, jön a MIFID2

Az év végéhez közeledve egyre többet fogunk hallani a jövő év januártól életbe lépő MiFID 2 szabályozásról, ami jelentős változásokat hoz a befektetők és a befektetési szolgáltatók életébe is. A K&H összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

2018. január 3-ától lép életbe a MiFID 2 (Markets in Financial Instruments Directive), aminek lényege a befektetők minél teljesebb védelme és a befektetési szolgáltatók transzparens működése, de emellett kezelni próbálja az elmúlt évtized technológiai újításait és új szolgáltatás-típusait is. Az új szabályozás várhatóan nagy hatással lesz az elfogadható díjakra és azok struktúrájára, ami az árak és a szolgáltatások minősége szempontjából is növelheti a versenyt a szolgáltatók között.

2017 nyarán, amikor célegyenesbe fordul a megfeleltetési folyamat, nem árt felkészülni ezekre a módosításokra, amelyek érzékelhető változásokat hoznak a befektetési tanácsot igénybe vevő befektetők számára is.

• Nagy újdonság, hogy az új szabályozás bevezeti a függő és független befektetési tanácsadás fogalmát attól függően, hogy jellemzően egy vagy több kibocsátó (pl. alapkezelő, kibocsátó) eszközeit kínálják a tanácsadás során.
• A független tanácsadóknak jellemzően minél szélesebb termékskálát kell biztosítaniuk, és nem kötelezhetik el magukat egy kibocsátó termékei mellett. Ezzel együtt csak a befektetőtől jogosultak jutalékot elfogadni, a kibocsátóktól nem.
• A függő tanácsadók ezzel szemben jellemzően egy vagy néhány kibocsátó termékeit fogják kínálni. Szigorú feltételekkel, de elfogadhatnak az ügyféltől eltérő személytől – azaz a terméket kibocsátótól – származó díjazást, de csak abban az esetben, ha az a szolgáltatás minőségének javításával jár.
• Az új tájékoztatási követelmények szerint a befektetési terméket és a szolgáltatást terhelő költségeket külön-külön, évente utólagosan („forintosítva”) is be kell mutatni az ügyfél részére, ami várhatóan az adott befektetési termékek és kapcsolódó szolgáltatások díjterhelésének összehasonlíthatóságát segíti majd.
• A befektetési tanácsadást még alaposabban kell majd dokumentálnia a szolgáltatóknak. Maradnak tehát a befektetést megelőző „tesztek”, de befektetési tanácsadás esetén ún. alkalmassági jelentésben kell majd indokolni, hogy miért azt a terméket ajánlja a befektetési szolgáltató.

„A MiFID 2 szabályrendszer összességében a jelenleginél lényegesen szigorúbb elvárásokat fogalmaz meg a befektetési szolgáltatók felé annak érdekében, hogy az ügyfélnek a számára legmegfelelőbb terméket értékesítsék.

Amire mindenképpen érdemes majd figyelni, hogy 1) ki mekkora díjjal és milyen díjstruktúrával dolgozik, ami változhat a szabályozás hatására. 2) mennyire alapos tájékoztatást ad a szolgáltató az ügyletkötés előtt, vagy ha ez már megtörtént, akkor utána. 3) magán a terméken kívül nyújt-e és milyen többletszolgáltatást (pl. plusz riportokat, tájékoztató anyagokat, elektronikus kimutatásokat, stb.) az ügyfelek részére a beszedett díjért cserébe.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal