Bérlakás program Szlovákiában

Kiterjedt – évi másfélezer új lakás megépítését célzó – bérlakás-építési támogatást vezet be a szlovák kormány – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő.

Elsődlegesen a munkavállalási lehetőségekkel rendelkező régiókban számolnak a támogatással. A bérlakás-építési támogatásra annak első szakaszában – az idei évre – 30 millió eurót (több mint 9 milliárd forint) különített el a szlovák kormány, a támogatás éves keretösszegét a márciusi parlamenti választások után összeálló új kabinet is megtartja majd.

A támogatást a bérlakás-építési programot indító önkormányzatok igényelhetik, úgy, hogy a lakások kivitelezési költségeinek felét közvetlen állami támogatásként kapják meg, a fennmaradó összeget pedig kamatmentes hitelre vehetik fel, az állami Lakásfejlesztési Alaptól (SFRB).

A támogatás legfeljebb kétszobás, 60 négyzetméteres “startlakások” megépítésére szolgál. A bérlakásokat csak azok a 35 évnél fiatalabbak vehetik majd bérbe – legfeljebb három plusz három évre -, akiknek havi bevétele nem haladja meg a létminimum négy és félszeresét.

A bérlakás-építési támogatás bevezetését az annak kivitelezéséért felelős építésügyi tárca állásfoglalása szerint az is indokolja, hogy Szlovákiában igen alacsony – jelenleg 3 százalékot kitevő – a bérlakások aránya, amelyek iránt a kínálatnál nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Bár Szlovákiában éves szinten mintegy 25 ezer fiatal pár köt házasságot, csak 16,5 ezer új lakás épül évente és ezek jelentős része – bevételeik szintje miatt – elérhetetlen a fiatalok számára. Szlovákiában a 20 és 34 év közötti fiatalok több mint hatvan százaléka még mindig szüleivel egy háztartásban él.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal