Nő a beruházási hajlandóság

Kismértékben tovább növekedett a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60%-a tervez fejlesztést.

Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, míg a célok közül továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint immár ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó kkv-k aránya, így jelenleg 60%-uk tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. „Ez az érték ugyan elmarad a válság előtti 70-80%-os aránytól, de jelentős előrelépés a tavalyi mélyponthoz képest, amikor is mindössze vállalkozások közel fele tervezett beruházást. A következő egy év során a kkv vezetők főként informatikai beruházásokra készülnek (29%), igaz ez az érték 4 százalékponttal marad el az előző negyedévi értékhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, amit közel minden negyedik vállalkozás tervez (23%), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a vállalkozások 18%-a gondolkodik” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

„A gépek, berendezések beruházási trendjében egy erősebb elmozdulás figyelhető meg az elmúlt negyedévek stagnáló szintjéhez képest, ami nagy valószínűséggel a Növekedési Hitelprogram beruházás ösztönző hatásával állhat összefüggésben. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az NHP 1. szakaszában a K&H Bank által kihelyezett hitelek 35%-át tették ki az új forgóeszköz, illetve beruházási hitelek.,utóbbiak esetében pedig főleg a gépek, berendezések vásárlása volt a jellemző hitelcél” – tette hozzá Németh László.

A különböző szektorokat tekintve visszafogottabb beruházási szándék figyelhető meg a kereskedelmi (53%) és az ipari (56%) cégeknél, miközben szinte azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben a mezőgazdasági (65%) és a szolgáltató (66%) vállalkozások. Az ipari és agrárcégeknél a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, a kereskedelmi és szolgáltató szektor viszont az informatikai beruházásokat tekinti elsődlegesnek. A tevékenységi kör mellett a cég mérete is erősen befolyásolja a beruházási kedvet. A különböző árbevételű cégek közül a mikrovállalkozások a legvisszafogottabbak: míg közülük csupán alig több mint felük (53%) készül beruházni, addig a kisvállalkozások és a középvállalkozások több mint kétharmada – 68% és 71% – tervez valamilyen fejlesztést.

„A Növekedési Hitelprogram első szakaszának erős véghajrája után készült felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitelfeltételek főként az egyébként is beruházásban gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja többletberuházásra. Míg a beruházást nem tervező vállalkozások közül csupán 17% kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, addig a fejlesztésben gondolkodó cégek esetében ez az arány közel duplája (33%)” – mondta el Németh László.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal