A cégek ott csalnak, ahol tudnak

A munkáltatók 69, míg a foglalkoztatottak 70 százalékánál talált jogsértéseket a munkaügyi hatóság az idei első három negyedévben. Továbbra is nagy gondot jelent a feketemunka, ahogy sokan csalnak a munkaidővel, a szabadságokkal és a fizetéssel is – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) vizsgálati összefoglalójából a Napi Gazdaság szerint.

Feketén 8 477 dolgozót foglalkoztattak a vizsgált cégeknél. Ez az összes jogsértés 12 százalékát tette ki. A cégek is sokféle módon csalnak, a hatóság – elsősorban az építőiparban – találkozik olyan munkáltatókkal, akik hétköznapokon bejelentik a munkavállalók egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyát, hétvégén azonban nem. A “próbamunkával” is sokan trükköznek.

A hatóság ellenőrzései során 11 841 olyan dolgozót találtak, akiknél csalt a cég a munkaidővel, főképp a kereskedelemben, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban. Gyakran előfordult, hogy a munkavállalókat a munkáltató nem tájékoztatta a munkaidő-beosztásról, illetve a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjáról, vagy épp a valós munkaidő meghaladta a megengedett legmagasabb értéket, nem adták meg a megfelelő mennyiségű pihenőidőt.

Sok munkáltató csal a szabadságokkal is, például úgy, hogy a nyilvántartáson “kiírt” szabadság alatt a munkavállalók valójában munkát végeznek. Az NMH tapasztalatai szerint ez főképp a feldolgozóiparban jellemző. Az összes szabálytalansággal érintett foglalkoztatott csaknem ötödénél a munkabérrel kapcsolatos jogsértéseket is találtak. A műszakpótlékkal, rendkívüli munkáért járó és vasárnapi pótlékkal kapcsolatos jogsértéseket jellemzően a kereskedelemben, míg az éjszakai bérpótlékkal összefüggésben megállapított szabályszegést inkább a személy- és vagyonvédelemben dolgozókkal szemben követték el.

Az NMH idén január-szeptemberben 3 081 vállalkozással szemben összesen 455,5 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki. Ugyanakkor az érdemi döntések több mint 70 százaléka anyagi szankció nélküli intézkedés volt.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal