Céges pénzből lakáshitel törlesztés adómentesen

Ma lépett hatályba az a miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a cégek 5 millió forintig adó- és járulékmentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását – derül ki az NGM közleményéből.

A jogszabály értelmében a munkáltató ötévente maximum ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójának azért, hogy törlessze forint – vagy deviza alapú lakáshitelét. Ez az összeg azért is jelentős, mert átlagosan 7 millió forint a magyar családok adóssága – olvasható a közleményben.

Az NGM szerint a rendelet minimális adminisztrációt jelent az érintetteknek. Az adómentesség feltételeinek utólagos vizsgálatát például a munkáltatóra bízza és részletesen tartalmazza a munkavállalói, illetve hitelintézeti kötelezettségeket is. Fontos, hogy ha a munkáltató nem kíván a feltételek vizsgálatával foglalkozni, akkor ennek a feladatnak az elvégzését rábízhatja egy hitelintézetre is, amivel minimálisra csökkenthető az adminisztráció.

Ez az új lehetőség az árfolyamgát, a végtörlesztés és a hitelek elengedéséhez kapcsolódó adómentességet egészíti ki a tárca szerint, amellyel a munkáltatók akár évi egy millió forinttal is hozzájárulhatnak dolgozóik életfeltételeinek adómentes támogatásához.

A kormány a személyi jövedelemadó törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel törlesztését. A gyakorlatban felmerülő problémákat tisztázza a ma hatályba lépett miniszteri rendeletet.

2 thoughts on “Céges pénzből lakáshitel törlesztés adómentesen

 1. R Virág

  Ez a támogatási kedvezmény azokra is vonatkozik, akinek végrehajtónál van az ügye? Talán ilyen lehetőséggel meg lehetne menteni. Várom hozzáértő gyors válaszát.Továbbá az is igényelheti, aki közalkalmazott?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Virág,

   Szerintem végrehajtó felé ez nem vehető igénybe, csak bank felé.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal