Csalás a Kézizálog Zrt-nél

Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, a finanszírozóknak annál inkább – ez derül ki az MNB közleményéből, amit a Lombard Kft.-hez tartozó Kézizálog Zrt.-nél történt feltételezett négymilliárd forintos csalás kapcsán adtak ki.

A Lombard Kft. ügyvezetőjének a nyomozó hatóságnál tett tegnapi bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé – ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll – mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak – közölte az MNB hozzátéve, hogy az ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen. Az egyes hitelintézeteknél jelentkező esetleges veszteség azok működését semmilyen módon nem befolyásolja – húzta alá a felügyeleti dokumentum.

A Lombard Kft. (amelynek neve nem tévesztendő össze a pénzügyi piacok egyéb – például lízingpiaci – szereplőivel, akikkel a társaság semmilyen kapcsolatban nem áll) a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. anyavállalata, s az e pénzügyi vállalkozásnál bennmaradt zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett, nincs tehát semmilyen összefüggés a közelmúltban ismertté vált visszaélések és ezen záloghitelező cég működése között – fogalmaz a közlemény.

Az MNB már 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A felügyeleti biztos kirendelésével együtt a felügyelet korlátozta is a Kézizálog Zrt. pénzügyi tevékenységét, így a büntetőeljárás tegnapi megindítása újabb felügyeleti intézkedést nem tesz szükségessé. A felügyeleti biztos a zálogtárgyak közös felülértékelése, a finanszírozás kérdésében folyamatos tárgyalásban áll a refinanszírozó hitelintézetekkel.

A Kézizálog Zrt. és a Lombard Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel. A korábban a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét pedig az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették (erre a felügyeleti biztos tevékenysége időszakában is folyamatosan lehetőség volt), újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal