CSOK 10+10: ahol család, ott nincs lakás

A 10+10 milliós forgatókönyv esetén a kiszemelt lakhelynek összkomfortosnak, lakás esetén legalább 60, ház esetén legalább 90 négyzetméter alapterületűnek kell lennie, illetve rendelkeznie kell 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési és használatbavételi engedéllyel. Új építésű ingatlanhoz kétféle módon juthat az ember: egyik módja a fejlesztőtől való vásárlás, a másik pedig az építkezés.

Az állami “ingyen milliók” kockázata egyfelől a hitel, mely ugyan kedvező kamatozású, de mégiscsak hitel, másfelől a határidőre vállalt gyerekek, akik ha nem születnek meg időre, komoly összegeket kell visszafizetni. Ebből a szempontból a legkevesebb kockázatot azok a nagycsaládosok vállalják, ahol már van legalább három (a kedvezményre jogosító korú) gyermek. Milyen könnyen találnak ők 10+10- milliós családi otthonteremtési kedvezményes (csokos) ingatlant – teszi fel a kérdést az Otthontérkép.

Az adott paramétereknek megfelelő ingatlanok jellemzően az ország nyugati és középső részén találhatóak, Budapesten jelenleg például hat darab ilyen otthon jut 100 nagycsaládra. Az északkeleti térségben a legrosszabb ez a szám, annak ellenére, hogy a legtöbb nagycsaládos itt él. A kínálat szűkössége egyfelől nagy versenyt eredményezhet a már meglévő 10+10 milliós csokos ingatlanok körében, illetve, az építési kedv növekedésével járhat.

Kérdés azonban, hogy e területeken (ahol az elmúlt évek ingatlanpiaci növekedése ellenére sem pörgött még a lakáspiac) mekkora számban fognak akár kedvezményes hitelt is kihelyezni a programban résztvevő bankok, hiszen megfelelő minőségű, új építésű, legalább 90 négyzetméteres családi házat vagy 60 négyzetméteres lakást még a legszegényebb térségekben sem egyszerű kizárólag a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból finanszírozni, ha nincs hozzá elegendő meglévő önerő – mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Az országos minta a településméretben is visszaköszön: míg a nagyvárosokban mintegy 6 darab 10+10 milliós csokos ingatlan jut 100 nagycsaládosra, addig a 10 ezer lakost számláló vagy ennél kisebb településeken még egy is ritkán akad.

A KSH népszámlálási statisztikáiból kiderül, hogy a többgyerekes családok jellemzően inkább a kisebb településeken élnek nagyobb arányban, így itt nagyobb kereslet jelentkezhet a lényegesen szűkebb kínálatra. A legtöbb ilyen új építésű ingatlannal egyébként az 50 ezer lakosnál többet számláló településen találkozhatunk, itt azonban a keresleti oldal a szűkebb, alig 6 százalék a háromgyerekes családok aránya.

Építkezzünk?

Az új csok nem csak új lakás vásárlására, de az építésre is igénybe vehető. A ház felépítése önmagában persze nem elegendő, hiszen egy telek is kell hozzá. A telkek átlagára Budapesten a legmagasabb, 47 ezer forint négyzetméterenként, a sorban Pest és Somogy megye követi 12 és félezer forintos négyzetméterárral. A legolcsóbban Békés (3,4 ezer forint) és Nógrád (3,5 ezer forint) megyében juthatunk saját telekhez.

Ha például Budapesten szeretnénk felépíteni egy 800 négyzetméteres telken egy 100 négyzetméteres házat 250 ezer forintos kivitelezési áron, a kedvező 5 százalékos áfával, az nagyjából 58 millió forintba kerül. Ehhez képest az Otthontérképen elérhető kínálat átlagárai alapján egy 100 négyzetméteres új építésű házat 36 millióért, lakást pedig 59 millióért vásárolhatunk meg készen, persze ezek nem feltétlen ugyanazon kerületekben vagy városrészekben találhatóak.

Az ország többi részén átlagosan 27 millió forint felhúzni egy 100 négyzetméteres házat, a fenti kondíciókkal, miközben kész, új építésű házat 20,5 millióért, lakást pedig 27,5 millióért vásárolhatunk. Persze az eltérő lokáció árban itt is nagy különbségeket jelenthet.

 A csok kiterjesztésével az a megváltozott logika lép életbe, hogy adott egy bizonyos összeg – szükség esetén a saját erőforrásokkal kiegészítve – és ehhez kell megfelelő ingatlant találni.

A nagycsaládosok lakóhelye azonban nem esik egybe azokkal a területekkel, ahol jelenleg nagy arányban fordulnak elő támogatásra jogosult otthonok. Ennek következménye lehet a közismerten nehézkes belső népmozgás élénkülése vagy a megnövekedő számú magánépítkezés – olvasható az Otthontérkép elemzésében.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal