CSOK és lakáshitel növekedés

Közel másfélszeresére nőtt a múlt év első tizenegy hónapjában a lakáshitelek piaca. A növekedés tovább folytatódhat, részben a CSOK kiterjesztésének köszönhetően.
Közel másfélszeresére növekedett tavaly az első tizenegy hónapban a lakáshitel-piac, az új kihelyezések éves mennyisége várhatóan meghaladja majd a 350 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Az MNB szezonálisan igazított adatai szerint november végéig 321,8 milliárd forint értékben helyeztek ki új lakáshitelt a pénzügyi szolgáltatók Magyarországon, ez 49,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A novemberi 32,5 milliárd forintnyi új kihelyezés 48,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, igaz, az októberi mennyiségtől 13,6 százalékkal elmarad.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiterjesztése viszont további növekedést hozhat az egyébként is erős lendületben lévő piacon: a napokban közölt szabályok szerint ugyanis a korábban feltételezettnél jóval szélesebb kört érinthet a 10 milliós támogatást, és akár tízmillió forintos hitelt is tartalmazó csomag. Erre utal Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának az MTI által idézett szombati kijelentése is, amely szerint több százezer családnak jelenthet segítséget a január 1-jével elindított új otthonteremtési program.

Az ismertté vált feltételek szerint a 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok – vagy 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalók – vehetik igénybe, akik új lakást vagy házat vásárolnak, építenek. Nagyon fontos viszont, hogy ha az igénylőknek már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie. A szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre is, ha az önálló új lakóingatlannak minősül.

Bővülnek emellett az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt. A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is. A CSOK-ot igénylőknél – előre vállalt gyerekeknél – már elegendő, ha az egyik fél negyven év alatti.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal