CSOK: indul a támogatás

Elsősorban a vidéki kistelepüléseken élénkítheti az ingatlanpiaci forgalmat a már igényelhető, de július 1-jétől elérhető vissza nem térítendő lakásvásárlási és -bővítési kedvezmény, amely a gyermektelen párokat is segíti.

lakáshitel, új és használt lakás, kamattámogatás és szocpol, Otthonteremtés, hitelügyintézésMár igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a bankfiókokban – hívta fel a figyelmet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az M1-en.

A támogatás – amely kibővíti a korábbi szocpolrendszert – július 1-jétől érhető el, használt ingatlan vásárlására is felhasználható, és nem csupán kettő vagy annál több gyereket nevelő családok kaphatják meg, hanem olyan gyermektelen párok is, akik négy éven belül egy, illetve nyolc éven belül két gyermeket vállalnak. A kormány várakozásai szerint a félmilliótól 3,25 millió forintig terjedő összegű vissza nem térítendő támogatás lendít majd a gyermekvállalási kedven.

Az elmúlt hónapokban elsősorban a belvárosi kerületekben felszálló ágba került ingatlanpiac szereplői is optimista várakozással tekintenek a CSOK-ra. A Duna House legutóbbi barométere szerint valószínűleg részben a támogatás közelgő bevezetésével magyarázható, hogy az előző években tapasztaltakkal ellentétben idén áprilishoz képest nem nőtt a májusi forgalom, hiszen a vásárlók és az eladók oldalán is akadnak, akik kivárnak, de a piac összességében profitálni fog az új támogatásból. Igaz, ez az Otthon Centrum (OC) szakemberei szerint elsősorban vidéken, ott is a kisebb településeken lesz szembetűnő, ahol a gazdasági válság óta tetszhalott állapotban lévő piac fellendülése még várat magára.

Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése arról tanúskodik: Budapesten a használt eladó ingatlanok nagyjából kétharmada, míg vidéken szinte a teljes kínálat megfelel a CSOK árakra vonatkozó előírásainak. Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint jó gondolat volt bevonni a használt lakásokat a támogatotti körbe, hiszen a forgalom túlnyomó része ebben a szegmensben bonyolódik. „Bár a támogatási összegek nem jelentősek, az új rendszer egy éppen fejlődő piacra érkezik, így a CSOK keresletélénkítő hatása is nagyobb lehet” – véli a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet: korábban az új építésű lakások vissza nem térítendő támogatása a gyakorlatban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Vidéken arányaiban lényegesen nagyobb támogatást jelent majd a CSOK, mint a fővárosban: ha egy egygyermekes család első – 40-45 négyzetméteres, 1,5-2 szobás – lakását szeretné megvásárolni, Budapesten 7 és 27 millió forint közötti vételárú kínálatból válogathat. Az OC adatbázisa alapján idén az első hónapokban a leggyakoribb vételár 13 millió forint volt. Ennél az igénybe vehető CSOK összege félmillió forint, azaz a vételár 3,9 százaléka volna. Ugyanez a család viszont egy hasonló paraméterekkel rendelkező lakást Debrecenben mintegy 8,6 millió forintért tudna megvásárolni. A félmilliós támogatás ez esetben a lakás vételárának csaknem 6 százalékát tenné ki. Sopron–Debrecen-viszonylatban egy négy személyből álló család és ötszobás családi ház esetében a különbség csaknem a vételár 10 százaléka.

Utólag is jár

Fontos információ a CSOK-kal kapcsolatban, hogy az adásvételi szerződés aláírásának időpontja nem lehet 2015. április 6-nál korábbi. Ezt követően azonban bármely, a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelő lakás, ház után igényelhető a támogatás. A CSOK már meglévő ingatlanok – lakások, családi házak – bővítéséhez is igénybe vehető, ha azok idén július 1. után kezdődtek. A támogatható használt lakások négyzetméterára nem haladhatja meg a 350 ezer forintot, valamint egy régiónként és településtípusonként eltérő maximális vételárat.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal