Csökkenő cseh GDP

A tavalyi évben 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) kedden. A pontosított adat megfelel az előzetes becsléseknek.

A statisztikai hivatal szerint az utolsó tavalyi negyedévben éves szinten 1,2 százalékkal nőtt a GDP. Az előző negyedévhez viszonyítva a negyedik negyedévben viszont 1,8 százalékos volt a növekedés.

A korábbi becslések szerint a tavalyi negyedik negyedévben az éves szintű növekedés 1,3 százalékos, a negyedévi pedig 1,9 százalékos lett volna. Az elemzők már akkor jelezték, hogy a valós adatok valamivel alacsonyabbak lesznek.
A CSÚ elemzésében rámutat: a tavalyi eredményeket alapvetően befolyásolta az alacsonyabb beruházási kedv. A beruházások csak az utolsó negyedévben emelkedtek.

A lakossági kereslet is alacsony volt, az első félévben stagnált, s csak az év második felében kezdett megélénkülni. A lakosság többet költött az energiára, a közlekedésre, a ruházatra, a telekommunikációra és a biztosításokra. Ugyanakkor visszaestek az élelmiszerekre és a szabadidőre kiadott pénzek.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal