Csökkenő hitel teher

A tranzakciók alapján nettó hiteltörlesztők voltak a magyar háztartások idén februárban a szezonálisan igazított adatok szerint, míg betéteik állománya nőtt. A nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak és betéteik állományát is növelték – közölte a jegybank hétfőn.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 32,3 milliárd forinttal mérséklődött, míg a szezonális igazítás nélküli adat 41,2 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok változása a forinthitelek 2,62 milliárd forintos, illetve a devizahitelek 38,6 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből következett.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 3,2 milliárd forinttal nőtt, szezonális igazítás nélkül 35,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 3,2 milliárd forint nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében 39,1 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 7,4 milliárd forinttal nőtt, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 0,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 7,5 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya 8,2 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően – 0,1 milliárd forinttal csökkent.

A külföldi kötelezettségek állománya februárban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 17,5 százalékát tette ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal