DAX: vihar előtti csend

Egyre szűkebb tartományban mozog a német tőzsdeindex, már a sokadik kitörési kísérlet hiúsul meg. Nincs erő a további emelkedéshez?

Egy eléggé szerencsétlenül kinéző csatornában (12580-12650 között) tartózkodik május közepétől a német tőzsdeindex. A gond az ezzel a csatornával az, hogy több kitörési kísérletet is láttunk mind a két irányba, de ezek egyelőre sikertelenek voltak, viszont eléggé zavarják a jelenlegi helyzet megfelelő értékelését.

Egyelőre nagy a vihar előtti csend, a legutóbb nyilvánosságra kerülő makroadatok és a Draghi beszéd sem sokat segítettek a jelenlegi helyzet megváltoztatásában. Az import árindex és a fogyasztói árak sem alakultak kedvezően, a munkanélküliségi tendeciák is elmaradnak a várakozásoktól. Ennek ellenére nem következett be komolyabb áresés – bár ezt a nemzetközi környezet is elősegíthette volna.

A fentiek tükrében akár optimisták is lehetnénk, hiszen a kedvezőtlen jelenségek ellenére is inkább a sáv felső felén tartózkodik az árfolyam és felfelé egyértelműbb kitöréseket láthattunk a csatornából, mint lefelé, továbbá az 50-es mozgóátlag egész jól megfogta az áreséseket. Amennyiben a kitörés long irányba sikerrel járna, akkor az árfolyam a mindenkori csúcsig (12830) is emelkedhetne.

A hosszú távú bullish trend mindenesetre él, még nem tört meg, azonban a kereskedési lehetőségeket keresve a kérdés az, hogy ki milyen idősíkon elemzi a chartot és milyen ügyletet szeretne megkötni -beszálló pontokat mindig lehet találni.

Akik egy korrekció eljövetelének adnak nagyobb esélyét, azok számára a csatornából történő kitörést követően irányadó a 12420-as támasz lehet. Ha ezt is átviszi az árfolyam, akkor valóban komolyabb korrekció is bekövetkezhet.

Én egyelőre óvatos kivárás javasolnék, hiszen a jelenlegi helyzet nagyon bizonytalan, ilyenkor pedig jobb kivárni az események alakulását, mint sem nagyobb kockázatot vállalni.

Szeretne kereskedni a DAX német tőzsdeindexel? Jöjjön el a tanfolyamunkra és tanulja meg.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal