Egészségtelenül élünk

A magyarok többsége szerint sokat tehet az egyén is az egészsége megőrzéséért, azonban a lakosság közel harmada dohányzik, a férfiak körében sokaknak van alkoholproblémájuk, és sok a túlsúlyos, elhízott ember is.

A saját egészségi állapotát a válaszadók 61 százaléka jónak vagy nagyon jónak, 27 százalékuk pedig kielégítőnek értékelte. Az életkor előrehaladtával persze egyre kevesebben elégedettek ezzel: míg a 30–44 évesek 80 százaléka szerint jó vagy nagyon jó állapotban vannak, addig a 45–59 éves korosztályban ez az arány már csak 55 százalék, 75 év felett pedig mindössze 15 százalék.

Az öt évvel korábbi adatfelvételhez képest nőtt azoknak az aránya, akik szerint az egészségtudatos életmóddal sokat tehetnek az egészség megőrzéséért. 2009-ben a nők 74 százaléka, a férfiaknak pedig 77 százaléka gondolkodott így, tavaly pedig már a nők 81 százaléka, a férfiaknak pedig 79 százaléka értett ezzel egyet.

Ebben azonban jelentős szerepe volt az iskolai végzettségnek: a diplomások 93 százaléka, a nyolc általánost végzetteknek pedig mindössze 65 százaléka gondolta, hogy felelőssége van az egészsége megőrzésében.

Bár öt év alatt láthatóan egészségtudatosabbá vált a magyar lakosság, az életmódunk egyelőre nem változott jelentősen. A mostani kutatás szerint a lakosságnak 29 százaléka dohányzik, ami mindössze 2 százalékos csökkenést jelent az öt évvel korábbi adathoz képest,  a rendszeresen dohányzók száma az elmúlt évek intézkedései nyomán sem csökkent.

Kismértékben emelkedett azok aránya, akiknek alkoholfogyasztása már problémásnak számít. 2009-ben a felnőtt lakosság 4,6 százaléka sorolta magát a nagyivók csoportjába, tavaly pedig már 5,4 százalék. A 65 év feletti férfiaknál azonban ez az arány 14 százalék.

A szintén jelentős kockázati tényezőnek számító elhízás terén sem állunk jól, hiszen a teljes lakosság 54 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít a testtömegindexe alapján. Ráadásul a lakosságnak 67 százaléka naponta tíz percet sem sportol.

A felmérés szerint a lakosság 55 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel. Ugyanakkor a betegek 71 százaléka nem érezte magát korlátozottnak, sőt sokan jónak ítélték az állapotukat.

Ebben az évben először kérdeztek rá a fogak állapotára is – ezek alapján a magyar lakosság kétharmadának van legalább egy tömött foga, a válaszadók harmadának pedig van kezeletlen lyukas foga is.

 

Forrás: metropol.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal