Egy gyerekre is lesz szocpol

Az egygyerekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Jövőre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot. A keret felfelé nyitott, így igény esetén biztosítják a szükséges többletforrásokat. A családok egy gyerek esetén 500 ezer, három gyerek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek.

Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például a energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.

A támogatás éves szinten (az első teljes évtől, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak. Ez azt jelenti, hogy például egy 36 éves gyermektelen pár egy 60 négyzetméteres új lakás vásárlásához egy gyerek vállalása esetén 600, míg két gyerek vállalása esetén 800 ezer forint támogatást kérhet.

A támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Néhány példa arra, hogy mennyi szocpol jár majd

Egy 28 éves egygyermekes házaspár használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás vásárlásához egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forint támogatást kaphat. Támogatást élettársak is kérhetnek már meglévő gyermekek után, így például egy 29 éves, élettársi kapcsolatban élő pár 1,3 millió forintot kérhet, ha 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetőtérrel építik be.
Egy négygyermekes 37 éves házaspár 155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású új családi házának építéséhez, vagy használt ingatlan vásárlásához 3,25 millió forint támogatást igényelhet. Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyermekek vállalása a CSOK rendszerében négy évet jelent. Elmondta, az egyes kategóriákon belül csökkentették az igényelhető lakások nagyságát is.
Forrás: index.hu

20 thoughts on “Egy gyerekre is lesz szocpol

 1. A Richard

  Hello szeretnek erdeklodni hogy egy gyerekre kaphatunk tamogatast hansznalt lakas vasarlasra?
  Es mik a feltetelek?

 2. Andrea

  Üdvözlöm!Élettársi kapcsolatban élünk párommal van 1 gyerek.Az lenne a kérdésem,hogy 2.5 éve vettünk lakást amin hitel van.A szocpolt esetleg hitelbe be lehet fizetni?Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Sajnos szocpol már nincs, CSOK van helyette, amit hitel törlesztésére nem tud felvenni….

 3. B Henrietta

  Egyedűlálló vagyok. Egy gyermekem van.szeretnék egy családiházat.A szocpol beleszámít önerőnek? És hogy vásárolhatnék lakást önerő nélkül?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Henrietta,

   Szocpol helyett csok van, de önerő nélkül nem tud támogatást felvenni.

 4. richard

  erdeklödnek hogy igenybe tudnank venni a szocpolt en 23-eves vagyok dolgozom a parom 35-eves gyermekunk nincs de szereknenk 1-et ha igenyelni tudjun a szocpolt sikerulhet ha bevakalunk egy gyermeket

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Richard,

   A szocpol támogatás helyett most CSOK van, de erre minden eséllyel számíthatnak. Keressenek fel egy bankfiókot és beszéljék meg a lehetőségeket, feltételeket. Jó sok van. :)

 5. j bettina

  Én egyedül nevelem a gyerekem es szocpolt fel lehet venni alberletre?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Bettina,

   Sajnos albérletre nem megy a támogatás…

 6. F Éva

  Azt szeretném megtudni,hogy egy gyermek után meglévő lakásra pl tetőcserére járna e nekünk szocpol? Kisfiam 4hónapos! Köszönöm

 7. k ildiko

  Udvozlom nekem egy gyerekem van es szeretnek hasznalt lakast venni ami egy millio a szocpolt felvehetem es az mennyi

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Egy gyermekre 600.000 Dt-ot tud felvenni. Javaslom, hogy a lakás paramétereit, a támogatás feltételeit nézze át egy banki ügyintézővel.

 8. T Krisztina

  Tisztelt : Dr.Tatár Attila !

  Érdeklődni szeretnék, a szocpol támogatás miatt,hogy egyedül álló szülő vagyok egy sajátos neveltetésű gyermekkel 40-évesen. Mik a lehetőségeim a szocpol támogatásban?

  Előre is köszönöm!

 9. B Ágnes

  Kedves Attila!
  2008-ban kezdtük építeni a lakásunkat (amit még sajnos nem sikerült befejezni).
  Időközben született 1 gyermekünk ,de sajnos vállalni már nem tudunk több gyereket.
  A férjem 49 éves és én 38 vagyok.
  A férjem egyéni vállalkozó. Hitelt nem szeretnénk felvenni és nem is tudnánk mivel a férjem BÁR listás.
  A kérdésem az lenne, hogy mivel a férjem BÁR listás és 1 meglévő gyermekünk van (és nem is akarunk több gyereket) kaphatunk-e szocpolt?

  Köszönettel , Ági

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   Sajnos az építkezéshez nem fog menni, az adóslista is gond….

 10. Én érdeklődnek hogy aki barlistan van is megkapja a szocpolt?Es lakasfelujitasra lehet igényelni esetleg?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Bea,

   Most írom le századszor, hogy felújításra nem vehető fel a támogatás….
   Meglévő gyerekre igényelhető, ha van állása.

 11. K Barnáné

  Az iránt érdeklődöm, lesz-e életkori megkötés a szocpolt illetően?

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal