Élénkül a faktoring piac

A statisztikák azt mutatják, hogy a nemzetközi faktoring ágazat sokkal jobban élte túl a pénzügyi válságot és a globális recessziót, mint az egyéb pénzügyi szolgáltatást kínáló szektorok, s az idén a magyar faktoring piac is újra beindult – mondta Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a világ faktoring forgalma mintegy 5 százalékkal bővült 2013-ban az előző évhez képest, Európában, amely a világ faktoring forgalmának 60 százalékát adja, több mint 4 százalékos volt a növekedés. Az elmúlt 5 évben a világ faktoring piaca 74 százalékkal, míg az európai 54 százalékkal bővült.

Csáki Ferenc rámutatott: a hazai faktoring piac 2013-ban, a nemzetközi trendekkel ellentétben, nem tudott az európai számokhoz hasonló fejlődést bemutatni. A magyar vállalkozásoknak lebonyolított bruttó faktorált forgalom 2013-ban 790 milliárd forint volt, 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest – mondta a szövetség elnöke.

Csáki Ferenc kifejtette: az elmúlt években a faktoring volt az egyetlen finanszírozási konstrukció, amely – különösen az elmúlt 2 évben – növekvő kihelyezett állománnyal tudta finanszírozni ügyfeleit.

Elmondta: a kihelyezett, finanszírozási állomány 2012-ben 111 milliárd forint volt, 2013-ban 117 milliárd forintot ért el, tavaly közel 6 százalékkal növekedett. A faktoring részaránya a kis- és középvállalkozások (kkv-k) éven belüli forgóeszköz finanszírozásában tovább emelkedett, és a becslések szerint összege a teljes finanszírozási volumen 15 százaléka körül alakul – tette hozzá.

Jelezte: a követelések 37 százalékát olyan faktoring konstrukcióban finanszírozták, ahol a faktorcég vállalta a vevő nemfizetéséből eredő veszteség kockázatát. A visszkereset-mentes finanszírozás aránya évről-évre nő, amely tükrözi az ügyfelek piaci óvatosságát és igényét a nagyobb pénzügyi biztonságra – mutatott rá az elnök.

Kifejtette: az elmúlt hónapokban két támogatott konstrukciót is bevezettek, az Eximbank euró alapú exportfaktoring konstrukciója, illetve a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjában (nhp) jelent meg új termékként a faktoring. Ismertette: az Eximbank konstrukciója augusztustól még csak közvetlenül az exportra vehető igénybe, ám a későbbiekben az exportáló cégek beszállítói számára rendelkezésre áll, maximum 5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett.

Csáki Ferenc kiemelte: az nhp-ban elérhető faktoring iránt óriási lenne az érdeklődés, ennek eredményeként akár 25 százalékkal is bővülhetnek a kihelyezések, ám a konstrukció feltételei nem teszik lehetővé, hogy az MNB forrást rulirozó jelleggel (azaz éven belül akár többször is) igénybe vehesse egy faktorcég.

Elmondta: ez nagyrészt abból adódik, hogy az MNB havi elszámolást tud kezelni, míg a faktoring esetében napi jellegű a finanszírozási igény. A hónap során tapasztalt változásokat a havi egyszeri lehívás miatt a faktoring cég kénytelen piaci forrásból pótolni, ezt ugyanakkor a 2,5 százalékos nhp-hitel kamaton nem lehet kigazdálkodni. További gond, hogy állami vagy uniós támogatást faktoringgal nem lehet az nhp-keretében finanszírozni – fűzte hozzá.

Csáki Ferenc elmondta: tovább tárgyalnak az MNB-vel a feltételekről, remélik, hogy ősztől javítanak az előírásokon. Eddig nhp-s faktoring kihelyezés még nem történt.

A hosszú múltra visszatekintő faktorálás lényegében pénzkölcsönzés számlakövetelés megvásárlása ellenében. Ezen belül a faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett; kezeli a vevőköveteléseket és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el; beszedi a számlaköveteléseket, illetve védelmet nyújt az adósok fizetési késedelme, mulasztása ellen.

Forrás: napigazdasag.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal