Elindult nálunk is a Google szolgáltatása

Jogi huzavonák sokasága és megannyi előkészítés után: Magyarországon is elérhető a Google Street View, a szolgáltatást az éjszaka folyamán élesítették.

A magyar nyelvre állított Google-fiókkal rendelkezők utcakép néven férnek hozzá a szolgáltatáshoz, amelynek keretében a cég kamerás autói az egész országot bejárták, a szolgáltatás tehát hazánkban olyan szempontból egyedi, hogy nem csak Budapestre vagy nem csak néhány nagyvárosra koncentrál.

A szolgáltatás hazai indulását itthon is hosszas jogi viták akadályozták meg több éven keresztül, ezek azonban nem egyedi, helyi viták. A főként adatvédelmi természetű fenntartások miatt a szolgáltatás nem elérhető még például Ausztria vagy Németország egyes területein sem, de például Szerbiában sem. Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban viszont igen.

A Google Street View elindulása után kiderült: komolyan serkenti a helyi turizmust pusztán az, hogy a felhasználók be tudnak nézni az utcákba, meg tudnak nézni kívülről szállodákat, éttermeket és azok környezetét. Ezt a feltételezést később több kutatás is visszaigazolta.

A Google autói először 2009-ben jelentek meg Magyarországon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Adatvédelmi aggályokat vetett fel az is, hogy a neten a Google az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az akkori tájékoztatása szerint az eredeti képeket megtartja. Ráadásul a fotókat Európai Unión kívüli szervereken tárolják.

2011-ben Jóri András beleegyezését adta a fotózáshoz, de feltételei voltak: a nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra, az arcokat és a rendszámokat már a folyamat kezdetén ki kell takarni, a nyers képeket pedig meg kell semmisíteni. Az ingatlantulajdonosoknak pedig egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják.

Végül tavaly év végén született egyezség Péterfalvi Attila ombudsman és a Google Magyarország között, amely lehetővé teszi a szolgáltatás elindulását. Ennek részleteiről ma számolnak be a sajtónak.
Forrás: nol.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal