Elkapkodták az MNB Növekedési hitelt

A bankok többségének sikerült kihelyeznie a Növekedési Hitelprogramban rájuk bízott kölcsönt. Az utolsó szerződéseket a múlt hét végéig kellett megkötni, a folyósítást szeptember végéig kell lebonyolítaniuk a résztvevő bankoknak.

Augusztus végéig köthettek a hazai cégek szerződést a bankokkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjában (NHP) folyósított kölcsönökre. A folyósításra ugyan még szeptember végéig van idejük a bankoknak, de azt már most látják több hitelintézetnél, mennyire sikerülhet a rendelkezésre bocsátott keretet kihelyezni.


A bankok többsége, köztük a Budapest Bank, a Citibank, az OTP, az FHB, az UniCredit és a K&H is teljes egészében, vagy szinte teljes egészében ki tudta helyezni a NHP-s hitelt, bár az OTP megjegyezte, a határidők teljesítése kihívást jelentett a számára, és meg kellett növelniük a kapacitásaikat, hogy minden igénylőt határidőre ki tudjanak szolgálni. Egyedül az MKB nyilatkozott úgy lapunknak, hogy a két pillérre kapott kétszer 40 milliárd forint egy része bennragadt a bankban, a második pillérnek csak a felét tudták kihelyezni.

Az sem segített sokat a banknak, hogy augusztus elején az MNB engedélyezte, hogy a devizahitelek forinthitelre váltását szolgáló, kevésbé népszerű második pillérben megmaradt pénzt kihelyezhessék a bankok a sokkal keresettebb első pillérben, az MKB a szűkös határidő miatt mindössze 5 milliárd forintot átcsoportosítani az első pillérbe.

A bankok beszámolói szerint a jegybank rugalmasságára szükség volt, szinte minden hitelintézet csoportosított át a másodikból az első pillérbe. Azoknál a bankoknál, amelyek lényegesen alacsonyabb összeget kaptak már eredetileg is a második pillérben – ilyen volt például az FHB – az átcsoportosítás aránya persze kisebb volt. A bankok válaszaiból mindenesetre az látszik, hogy az első pillérben nagyjából kétszer annyi hitelt helyeztek ki végül, mint a másodikban. A jegybank eredetileg is több pénzt szánt az első pillérre (425 milliárd forintnyi forrást bocsátott a bankok rendelkezésére), miközben a második pillérre csak 325 milliárdot különített el.

Az összesen 750 milliárd forint nagy részét tehát valószínűleg ki is helyezték a bankok. A vállalati hitelállomány viszont nettó értelemben nem fog ilyen mértékben nőni, a hitelek igen jelentős részét ugyanis egy meglévő kölcsön kiváltására vették fel a cégek. Az egyes bankoknál az arányok eltérőek, de általában nagyjából fele-fele arányról számolnak be a piaci szereplők. Az FHB-nál jobbak az arányok, náluk kétharmad az új hiteligénylők részesedése, az MKB-nál pedig rosszabb, ott a hitelek felét a náluk lévő, egyharmada pedig más bankoknál lévő hitelek kiváltására vették de, csak a maradék új folyósítás. Az egyes piaci szereplők esetében eltérésekben egyébként valószínűleg szerepe van annak is, mekkora és milyen régi vállalati hitelállománnyal rendelkezett az adott bank a programba való belépésekor.

Óvatos becslések szerint tehát legjobb esetben 350 milliárd forintnyi új vállalati hitel kerül ki a programmal a piacra. Ennek hatása egyébként a múlt pénteken kiadott jegybanki statisztikákban még alig látszik. Az NHP-s kölcsönöket elvileg június eleje óta árulják a bankok, a július végi adatokat is tartalmazó friss statisztika szerint viszont a nem pénzügyi vállalatok júliusban is nettó törlesztők voltak. Ez főleg a devizahitelek visszafizetésének volt betudható, a forinthiteleknél nettó 36 milliárd forint volt a tranzakciók egyenlege, amiben akár már az NHP hatása is kimutatható. A vállalatok hitelállománya mindenesetre júliusban tovább csökkent, és hatéves mélypontra került.

Szintén pénteki hír, hogy a jegybank folytatni fogja az NHP harmadik pillérének nevezett devizacsere-tenderek rendezését. A tenderek visszavonásig, vagy pedig az erre szánt 2,5 milliárd eurós keret kimerüléséig tartanak majd. A keretből még elég sok megvan egyébként, eddig 708 millió eurónyit hívtak csak le belőle a bankok. A nyolcféle futamidő közül csak a legrövidebb öthetesre és a leghosszabb 30 hónaposra adtak be eddig ajánlatokat a bankok, az öthetesből kétszer 250 millió eurónyi benyújtott és elfogadott ajánlat volt eddig, a 30 hónaposnál két 100 millió és egy 8 millió eurós tranzakciót bonyolítottak le augusztus végéig.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal