Elrontod a pénzügyeidet – elrontod az életed

El vagyok keseredve. Szomorúan látom, hogy a pénzpiacok botrányai mennyire rossz reakciókat váltanak ki az emberekből. Sokkal egyszerűbb eljutni a teljes elutasításig, mint venni a fáradtságot és elkezdeni tanulni, megérteni a pénzügyeket.

2014-07-07 10.45.15A brókerbotrányok, csalás-sorozatok, az előnytelen banki termékek hatására egyre többen vonnak le rossz következtetéseket:

“Mondtam én, hogy csaló mind. Inkább elköltöm, mint bankba vigyem. Egyszer élünk, nincs értelme megtakarítani, mert úgyis elveszik valahol az embertől a pénzét.” És sorolhatnám tovább azokat a primitív, az ismeretek teljes hiányáról árulkodó, teljesen rossz következtetéseket, amelyeket lépten-nyomon én is hallok.

Naivan azt gondoltam, hogy az események – legalább az emberek egy részéből – azt a reakciót váltják ki, hogy jobban oda kell figyelni a pénzügyeinkre, meg kell tanulni azok ügyintézését. Elindítottam a Befektetői Iskola új képzését, amelyre nagyon kevesen jelentkeznek. Nem értem, hogy miért sajnálják erre az emberek az időt és a pénzt.

Befektetői Iskola akció

A mostani akció kapcsán az egyik előadás anyagát, a saját pénzügyi ismereteinek megfelelő továbbképzést kap 8.000 Ft-ért. Ez kb. napi egy kávé ára. Az előadás egy délutánt vesz igénybe és olyan anyagokat kap, amelyek segítségével otthon tudja a saját tempója szerint elsajátítani a pénzügyek profi intézését. Most érdemes jelentkezni, mert a pénzügyi szakkönyveink egyikét kapja ajándékba (Ön választhat a hat könyvből)!

Hol rontják el az emberek

Csak pár felvetéssel szeretném érzékeltetni, hogy mennyire téves az emberek elképzelése a legtöbb pénzügyi kérdésről.

1.) Devizahitelesek ügye

Még 2012-ben tartottunk egy ingyenes konferenciát a devizahiteles megoldási lehetőségekről. A regisztráltak fele nem jött el, a résztvevők többsége is inkább olyan szenzáció hajhász érzelmi kirohanásokat szeretett volna hallani, amit tőlünk nem kapott meg, de a média és az internet azokkal volt tele. A józan, államilag támogatott és valódi megoldást nyújtó lehetőségek nem hangzottak jól, amikor a többség a devizahitelek teljes semmisségének kimondását és valami csodát várt.

Hiteladósok és a lakáspiac. Kilakoltatási moratórium és Nemzeti Eszközkezelő. Lakás eladása, áralku.Megkapták, amit vártak: a kormány elszámoltatta a bankokat és törvényileg kötelezővé tette – egy magas árfolyamon- a forintosítást.  Mindenki boldog volt az elszámolólevél megérkezéséig, ekkor tudatosodott az emberekben, hogy a problémájuk ismét nem lett megoldva, aprópénzzel szúrták ki a szemüket és a hitelt változatlanul vissza kell fizetni!
Most fogják tömegesen elkövetni ugyan azt a hibát, amit a devizahitel felvételekor: olyan forint hitelt fogadnak el, amely ismét időzített bomba, hiszen a 3-6 havi BUBOR-hoz kötött kamatok 2-3 év múlva a mostani 4-6%-os mértékről könnyen ismét 10% fölé fognak emelkedni. Miből fogják megfizetni a havi részletek ismételt emelkedését?

Megint csak a TV reklámot látják, meg a 100.000 Ft-ot, amit a bank fizet ki nekik! (El sem gondolkoznak azon, hogy miért éri ez meg a banknak….)

 2.)Magas banki költségek, alacsony betéti kamatok

Az MNB eröltetett kamatcsökkentései és a tranzakciós adó, banki különadók következtében egy rendkívül kellemetlen helyzet állt elő.  A magas betéti kamatokhoz szokott megtakarítók azt tapasztalják, hogy 1-3%-os betéti kamatot, állampapír hozamot kapnak egy év alatt a pénzük után és ehhez is legalább 3 évre le kell kötni a befektetésüket. A banki költségek pedig a féléves betét kamatát elviszik, nem érdemes bankban tartani a pénzt. (Egy betéti kamat 60%-át viszik el az adók és költségek!)

Csak a kamatot figyelik, senki nem mondja el nekik, hogy az alacsony infláció mellett a reálhozamuk nem csökkent olyan drasztikus mértékben, mint ahogyan azt érzik. Nem látják az összefüggéseket:

– miért érdeke a banknak, hogy befektetési alapot vegyenek
– miért érdeke az államnak, hogy állampapírt vegyenek
– mit kellene tudniuk a kamatok várható alakulásáról és az inflációról
– nem tudják, hogy hol a kockázat egy befektetésnél és hogyan kellene azt kezelniük

Nem is folytatom tovább, elkeserítő, hogy mennyire hagyják az emberek magukat befolyásolni és megvezetni. Ahelyett, hogy gondolkoznának és tanulnának – egy előadáson legalább.

3.) Fogyasztási hitelek, hitelkártyák, autóvásárlás

Ismét nő a fogyasztási, áruvásárlási és személyi hitelek felvétele. Elfelejtettük a válságot, hogy egy hitelkártya, autóhitel milyen drága valójában és mennyire könyörtelenül képes az ember életét tönkretenni. Változatlanul nem készítünk családi költségvetést és nincs semmi megtakarított pénzünk. Várunk valami csodára….

Nem folytatom tovább, mert panaszkodásnak tűnhet. Pedig az én életem rendben van, és ezt is szívesen elmondom, hogy hogyan tettem szert passzív jövedelemre, magas összegű befektetésekre és biztonságos életmódra. (Erről szól a Befektetői Iskola “Egyetem” előadása.)

Nincs sors, végzet, kedvezőtlen környezet, mindenki maga irányítja az életét, csak magára haragudhat, ha a dolgok rosszul alakulnak.

További részletek a Befektetői Iskola előadásairól.

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal