Ember és robot együttműködése

Az ipari világ változása épp a szemünk előtt zajlik. Szükségünk van olyan új irányvonalakra, melyek szabályozzák emberek és robotok együttműködését, hiszen jelenlegi irányadó normáink csupán helytelen kérdések felvetéséhez vezetnek.
Ha visszapillantunk a történelembe, világossá válik, hogy nem először tágítják ki egy piac alapvető változásai az addigi szabályozás határait. Amikor az első, még igazán lassan haladó autók megjelentek Nagy-Britannia kiépítetlen útjain, még a „Red Flag Act” volt érvényben. A jármű előtt egy férfi gyalogolt vörös zászlót lengetve, hogy az automobil egy járókelőt se sodorjon veszélybe. A módszer sem hasznos, sem pedig nagy tömegben megvalósítható nem volt. Ha nem lépett volna tovább rajta az emberiség, az autó soha nem nőtte volna ki a jómódúak játékszerének skatulyáját, pedig a mobilitásra már akkor is volt igény.

Mi a helyzet a robotiparban?

Az autók elterjedéséhez hasonló folyamat megy végbe napjainkban az ipari robotok piacán is. A UR5 és UR10 korszakalkotó robotkarok éppen a robotok piacát forgatják fel. A nagy érdeklődés irántuk jelzi a piaci keresletet, ezzel egy időben azonban a robotok iránti új követelmények kitolják az eddigi normák és szabályozások határait. Azt azonban, hogy milyen, vagy hogy néz ki egy biztonságos könnyűipari robot, sehol sem határozták még meg egzaktan.

Az irányelvekkel és normákkal kapcsolatos vitákat az Universal Robots nagyon komolyan veszi. A vállalat robotjainak védőkerítés nélküli telepítéséhez minden esetben kockázatelemzés szükséges. Ahhoz, hogy ember és robot védőkerítés nélkül dolgozhasson együtt, az együttműködő üzemnél szükséges a teljes rendszerre kiterjedő kockázatfelmérés, mely megfelel az aktuális irányelveknek és DIN-normáknak.

Könnyűipari robotok egyedüli előállítójaként többéves piaci tapasztalata van a cégnek, melyet folyamatosan fel tud használni a termékfejlesztésnél. Az UR5 és az UR10 szabadalmaztatott biztonsági rendszerrel rendelkezik. A biztonsági beállítások rugalmasan alakíthatóak a mindenkori felhasználásnak megfelelően, így a robotkar normál és csökkentett biztonsági módban is működtethető. A TÜV Nord részletes és alapos teszttel kiértékelte az UR robotkarokat, és ez alapján jóváhagyta működésüket.

Tovább kell lépni a szabályozásban

Ezek a normák azonban sok esetben még mindig a „hagyományos ipari robotokhoz” igazodnak, ez pedig elbizonytalanítja a piacot.  Az irányadó normák és a valóság együtt fejlődnek.  Az új ISO-Norm szabvány kialakításáért felelős TS15066 Bizottság világos szabályozások kidolgozására törekszik. Munkáján látszik, hogy ez egy fontos kérdés, amelynek megoldására sürgősen szükség van, mivel az eddig meglévő normák nem megfelelőek az automatizálás aktuális, még kevésbé pedig a jövőbeni helyzetét tekintve. Az Universal Robots elkötelezte magát a Bizottság munkájának segítése mellett, mert úgy tartja, hogy a piacnak szüksége van a biztonságosan együttműködő könnyűrobotokra és megfelelő, érvényes telepítési szabályokra.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal