EU pályázati start: november 10!

Az európai uniós fejlesztési forrásokra kiírt magyarországi pályázatok közül jelenleg négy még a 2007−2013-as, kilenc viszont már a 2014−2020-as programozási időszakhoz köthető. November 10-től indul a nagy roham a brüsszeli támogatásokért.

A 2007−2013-as európai uniós forrásokból 6300 milliárd forint már a győztes pályázóknál van – értesült a Napi Gazdaság. Ez megfelel a 100 százalékos felhasználás időarányos tervének, a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintot ugyanis 2015 decemberéig lehet lehívni. A kormány 10 százalékos túlvállalása a biztosíték arra, hogy egyetlen forint sem marad Brüsszelben, így nem 8200, hanem több mint 9000 milliárd forint felhasználására van élő szerződés – mondta a Napi Gazdaságnak Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A túlvállalás értelmében a befogadott összeg egy része várólistán van, ezeket a pénzeket csak akkor folyósítják, ha a korábban elismert projektek közül kiesik annyi, amennyi fedezi az igényeket.

A kabinet által üzemeltetett Széchenyi 2020 honlapon jelenleg is elérhető négy pályázat még a 2007−2013-as ciklushoz köthető, kilenc viszont már a 2014−2020-as éra előfutára. Az új kiírások − összesen 116,5 milliárd forint keretösszeggel − pénteken jelentek meg, azóta még nem érkezett negatív kritika pályázói részről, a felhívás és a tájékoztatás tehát közérthető – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai sajtóosztálya. A kiírástól számított 30 napon belül nyílnak meg ténylegesen is a forráskeretek, így a kormányzat november 10-től számít igazán nagy pályázati dömpingre.

Az évtized végéig tartó fejlesztési időszaknak az élelmiszeripar lehet az egyik nagy nyertese, hiszen a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül 300 milliárd forintos keretet kapott Brüsszelből – hangsúlyozta a Napi Gazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Az élelmiszeripar Magyarország feldolgozóiparának egyik meghatározó ágazata, több mint 90 ezer embernek ad munkát és tavaly 3200 milliárd forint árbevételt realizált. Az első kkv-s pályázat épp a feldolgozóipari vállalkozásokat célozza, néhány feltétellel: a pályázó cégnek három éve jelen kell lennie a piacon, az árbevétel legalább felének pedig egy meghatározott tevékenységi körből kell származnia. Ez a pályázat vissza nem térítendő támogatást ad 10−100 millió forint közötti összegben, igaz, a támogatási intenzitás nem haladhatja meg az 50 százalékot.
Forrás: napigazdasag.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal