Faktoring és kórházak

Az MKB Bank fokozatosan kiszáll a kórházi adósságok faktorálásából, miközben az OTP egyre nagyobb lehetőséget lát ebben a tevékenységben.

Az egészségügyi intézmények fizetési nehézségei miatt ma már nem csupán a beszállítók, de egyre inkább a pénzintézetek is a kórházak finanszírozóivá válnak. A kórházak folyamatos likviditási gondokkal küzdenek, döntő többségük csak jelentős késedelemmel képes kifizetni a gyógyszerek, műszerek és orvosi eszközök ellenértékét, amelyek között információink szerint ma már nem csupán a kis- és középvállalatok, de nagy cégek sem képes ezt elviselni. Számukra jó megoldás lehet eladni a követeléseket.

A faktorált kórházi tartozások értékét csak becsülni lehet, ez a szakértők szerint milliárdokban mérhető. A piac eddigi legjelentősebb egészségügyi követeléseket kezelő cége, az MKB Faktoring akkori igazgatója, Molnár Tamás már két évvel ezelőtt arról beszélt, hogy számításaik szerint az egészségügyi beszállítói tartozások 6-8 százaléka az MKB Bank felé áll fenn. Az egészségügyi intézmények össztartozását akkor 120 milliárd forintra becsülték.

A Magyar Államkincstár adatai szerint május 31-én a kórházak összesen csaknem 50 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt. Költségvetési támogatással megvalósuló adósságrendezésre az eddig nyilatkozatok alapján nem számíthatnak az intézmények. Ebben a helyzetben a követelések értékesítése mind a kórházak, mind a beszállítók számára különösen előnyös lehet, hiszen a cégek hozzájuthatnak kintlévőségeik– ha nem is a teljes, de – egy jelentősebb részéhez, így a működéshez nélkülözhetetlen likvid tőkéhez, a kórházak pedig levegőhöz juthatnak.

Az MKB Faktoring

Az MBK Faktoring 2007 óta tekintette stratégiai céljának az egészségügyi szektorban való „aktív jelenlétet”, mert Molnár Tamás megfogalmazása szerint „hosszú távon a szektor a banki finanszírozó számára reményeik szerint jó kockázatnak minősíthető”. A bank viszont most azt tervezi, hogy fokozatosan kiszáll a kórházi adósságok faktorálásából. Ennek értesüléseink szerint részben személyi okai vannak: a cégtől ugyanis az OTP-hez igazolt Molnár Tamás, nem véletlen, hogy ez utóbbi pénzintézetnél viszont éppen most erősítenek rá erre az üzletágra.

Indult az OTP Vállalati Faktoring üzletága

Az OTP Bank idén áprilisban indította kereskedelmi banki faktoring üzletágát, mely néhány hete már az egészségügyi intézményekkel szembeni nem lejárt, üzleti követelések vásárlására is lehetőséget kínál – tudtuk meg a cégnél. Az OTP Faktoring nem vesz részt a kórházak lejárt adósságának kezelésében, ennek ellenére a szakemberek számottevő érdeklődésre számítanak a szolgáltatás kapcsán.

A körbetartozások elleni fellépésről szóló uniós irányelvnek megfelelően júliustól a polgári törvénykönyv megtámadhatóvá teszi a 60 napnál hosszabb fizetési határidőket, a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat 8 százalékponttal növelt értékére emeli a késedelmi kamat mértékét, és 40 eurónak megfelelő törvényes kötbér fizetésére kötelezi a késedelmesen fizetőket. Az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint tagvállalataik kintlévőségeik 35 százalékát 180, tíz százalékát több mint egy éve nem tudják beszedni.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal