Felgyorsul a forintosítás

A devizahitelek forintosítását követően az ügyfeleknek nem kell földhivatali eljárásokkal bajlódniuk, az eredeti jelzálogbejegyzések a devizanemváltás ellenére is többségében érvényben maradnak.

A hitelintézeteknek – a februári előkészítést követően – márciusban és áprilisban postai úton kell értesíteniük ügyfeleiket az elszámolásról és a forintosításról. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a kiszámított új törlesztőrészleteket első alkalommal májusban fizethetik az adósok. Pénzügyi és hivatali berkekben zajlik az előkészület: a jelzáloggal biztosított régi devizakölcsönök egy része ugyanis február elsején a törvény erejénél fogva módosul.

Ennek nyomán írásban is rögzíteni kell, hogy a forintosítás és az elszámolás miatt miként változik meg a tartozás összege és pénzneme. A szerződésmódosításhoz közjegyző közreműködésére nincs szükség, azt a hitelintézetek díjtalanul végzik el. Borsay Tamás, a Fővárosi Kormányhivatal Földhivatalának vezetője a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: a változtatásokat nem kötelező benyújtani az ingatlan-nyilvántartáshoz. Ha a hitel pénzneme a törvény erejénél fogva például svájci frankról változik forintra, a korábban bejegyzett jelzálogjog továbbra is a tartozás biztosítékául szolgál majd.

Egyes esetekben a régi, devizaalapú hitelszerződés helyébe ugyanakkor várhatóan új megállapodás lép. Ez akkor fordulhat elő, ha az ügyfél az értesítés után úgy dönt, hogy a kölcsönt egy összegben visszafizeti. Ilyen megoldásra leginkább akkor kerülhet sor, ha az adós új szerződést köt saját bankjánál vagy egy másik hitelintézetnél, vagyis az újonnan felvett kölcsönből kifizeti a régit, majd az új dokumentum alapján törleszti tartozását.

A devizaügyeknek erről a második csoportjáról szólva a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám lapunknak elmondta: az új szerződéseket a közjegyzőnek közokiratba kell foglalnia. A munkadíj a kölcsön összegétől függetlenül egységesen 15 ezer forint lesz. Az ilyen megállapodásokat egyébként regisztrálja majd a földhivatal, a jelzálogjoggal együtt. Megtudtuk azt is, a régi adatok törlése és az újak feltüntetése díjmentes lesz. A forintosítás Budapesten 87 ezer ingatlant érinthet.

Forrás:napigazdasag.hu

2 thoughts on “Felgyorsul a forintosítás

 1. Zsanett

  Tisztelt Dr. Tatár Attilla!

  Van egyáltalán lehetőség arra hogyha én nem akarom aláírni akkor mi lesz? Egyáltalán van választási lehetőségem? Hogyan bízzak ebben az intézkedésben ha már egyszer úgy átvágtak?
  Nem elherdáltam a pénzt, hanem házra vettem fel ahol nevelem a gyermekeimet és folyamatosan szépítjük a házat!Mindig teszek hozzá és nem akarom elveszteni, mert ebbe az országba az embert egy tollvonással elintézik!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsanett,

   Bizonyos esetekben ragaszkodhat a CHF hitelhez, de a mostani árfolyamot látva inkább fogadja el a forintosítást. A bizonytalan helyzetet én is látom, valóban ilyen világban élünk.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal