Feljelentés és biztosok a Buda-Cash Brókerháznál

Akár 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni a brókerház, és évtizedekig hamisíthatták az adatokat a jegybank gyanúja szerint.

Súlyos problémákat talált a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank a Buda-Cash Brókerháznál. A gyanú szerint másfél évtizedes visszaélési gyakorlatra bukkantak a Buda-Cash Brókerháznál a jegybanki vizsgálat során, előfordulhat, hogy meghamisították az adatszolgáltatást – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján a Portfolio tudósítása szerint. (A brókercéget 1995-ben alapították, a brókerház nem tud elszámolni hatalmas összeggel, amely akár elérheti a 100 milliárd forintot is, állították az MNB-ben.

A Buda-Cash és az ügyfelei sokat buktak a svájci frank árfolyamküszöbének (1,2 az euróval szemben) január közepi elengedése nyomán. A jegybankban azonban azt hangsúlyozták a mai tájékoztatón, hogy nem látnak közvetlen összefüggést a frankos probléma és a mostani vizsgálat között, az igazi problémának az MNB-sek azt mondták, hogy az adatszolgáltatások nem a valós helyzetet tükrözik. A gyanújuk szerint a Buda-Cash nem tud elszámolni minden értékpapírral az ügyfelei felé.

A jegybank feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál.

A Buda-Cash engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank, miután visszaélésgyanús esetek jutottak a tudomására. A jegybanki sajtótájékoztatón többször kiemelték, hogy nem bizonyítottak ezek az állítások, csak erős a gyanú, a vizsgálat pedig akár hónapokig is eltarthat (de nem akarják elhúzni).

A Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető BRB Bankcsoport szintén felügyeleti biztosokat küldött a jegybank. A Portfolio becslése szerint a DRB-nél körülbelül 100 ezer ügyfél lehet, a brókerháznál 10-15 ezer. A jegybank hangsúlyozza, hogy a hazai bankrendszer stabilitását nem érinti a mostani helyzet, mert a BRB-csoport mérlegfőösszege az egész bankrendszeren belül kevesebb mint 1 százalék.

Mindenesetre furcsa, hogy ötévente vannak átfogó ellenőrzések a pénzügyi vállalkozásoknál, és a legutóbbi, 2010-ben lezajlott vizsgálat a Buda-Cash Brókerháznál nem tárta fel a problémát. A jegybank erre azt a magyarázatot adta ma, hogy a felügyelet új integrált eszköztára miatt tudták most kibuktatni a hibát.

A Buda-Cash honlapján az olvasható, hogy az ügyfélfogadás szünetel, nem fogadnak el transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem. A befektetésekkel kapcsolatos intézkedési lehetőségekről a jegybank által kirendelt felügyeleti biztos rendelkezik, kérdéseket emailben lehet küldeni a brókerháznak.

A pénznek csak egy részét látják viszont az ügyfelek

A Portfolio ismerteti, hogy az ügyfelek pénze hogyan van biztosítva. Az ügyfélszámlákhoz a hozzáférési jogosultságot korlátozták. Abban a szélsőséges esetben, ha a Befektető-védelmi Alap tagja (a Buda-Cash is tag) az ügyfélkövetelést fedezet hiányában nem képes kiadni, akkor az alap kisebb segítséget jelenthet az ügyfeleknek. A BEVA a kártalanítást pénzben nyújtja. Ha a kártalanítás értékpapír után jár, összege az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján kerül kiszámításra. Tőzsdei vagy tőzsdén kívüli árfolyam hiányában a kártalanítás alapjául szolgáló árat a Beva igazgatósága állapítja meg, szükség esetén szakértő bevonásával.

A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva – befektetőnként és összevontan – legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig fizet kártalanítást. Az euróban meghatározott összeghatárnak forintra történő átszámítása a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB devizaárfolyamon történik. A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint felett rész kilencven százaléka.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ügyfél befektetését egy csőd esetén a mostani 305,8-as euró/forint árfolyammal számolva 3270 euróig (1 millió forintig) 100 százalékban kártalanítják. Ezen túl az ügyfél befektetése 16730 euróig 90 százalékig biztosított, vagyis ezen összeg után 15 057 eurót kap vissza a Bevától.

Így 20 ezer eurós befektetéséből egy ügyfél biztosítva is csak 18327 eurót lát viszont, vagyis 1673 eurós veszteséget könyvelhet el rajta.

Amennyiben az ügyfélnek kombinált betétje van (tehát a befektetés betétet és értékpapírt is magába foglal), akkor a betétek esetében az OBA, az értékpapírok esetében pedig a BEVA áll helyt. Az OBA védelme az euróban, az Európai Unió vagy az OECD valamelyik tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betétekre is vonatkozik.

A tulajdonosi érdekkörhöz tartozó négy bank ügyfelei is szitkozódhatnak

A DRB-csoport négy bankjánál (a BRB BUDA Regionális Bank,a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank,a Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) szigorúan korlátozza az MNB a pénzkivételt. Ügyfelenként egymillió forintot engednek kivenni. Közben 120 milliárd forint parkolhat ennél a négy banknál. A DRB-csoportnál ugyanúgy felügyeleti biztosok vették át az irányítást, mint a Buda-Cash Brókerháznál.

Az MNB hétfő este függesztette fel azonnali hatállyal a Buda-Cash tevékenységét, felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókercéghez, és hétfő este készenléti rendőrök szálltak ki a brókercég Ménesi úti központjához.

A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását az igazgatóságtól. A cég tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ideiglenes intézkedés keretében függesztette fel azonnali hatállyal. Az ideiglenes intézkedést az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta az MNB közleménye szerint. Az intézkedés idejére nem rendelkezhetnek az ügyfelek értékpapírjaival és pénzeszközeivel.

Tekintve, hogy az ügyben bűncselekmény gyanúja is felmerült, az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A kiérkező rendőrök hétfő este a ki- és belépést is megtiltották. Az újságírókat késő este elhajtották a a helyszínről, éjjel tizenegykor visszatérve oda viszont már senki sem volt ott.

A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal