Szocpol támogatás használt lakáshoz

Az új szocpol szabályok szerint a  korábbi “félszocpol” támogatás helyett használt lakás vásárlásakor is a teljes támogatás összege igényelhető.

Végre itt a használt lakáshoz igényelhető szocpol!

2015. júliusától ismét igénybe lehet venni a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt a szocpolt használt lakás vásárlása esetén. További részletek a CSOB támogatásról >>>

Használt lakás vásárlása esetén az egy négyzetméterre vetített, maximális lakásár a panellakások esetén szinte a teljes kínálatot lefedi, ahogy a használt téglaépítésű házak esetében is a kínálat nagyobb része megfelel a feltételeknek.

Budapesten például ez azt jelenti, hogy az átlagos négyzetméter ár alapján a budai kerületekben jóval kevesebb téglaépítésű lakás felel meg a szocpol feltételeinek, mint a pesti, főleg külső kerületekben. A maximális ár és az átlagár között azonban nincs jelentős eltérés, így a kínálat alsó, de azért jelentősnek mondható szegmense felelne meg a tervezett fél szocpol feltételeinek.

Nagyobb kérdés az energetikai besorolás, hiszen új építésű lakások esetén „B” kategóriát követel meg a szocpol feltételrendszere, ami egy újépítésű lakás esetén, ahol a használatbavételi engedély feltétele a „C” kategória elérése, nem jelent komoly problémát, egy használt lakás esetén viszont annál inkább. Az Otthon Centrum tapasztalatai alapján, használt téglalakások esetén nagyon ritka a „B” besorolású ingatlan, inkább az „F” és „E” osztályzat van többségben. A panellakások esetén, ahol a ház már átesett egy komoly energetikai felújításon jellemző a „C” vagy „B” kategória, azonban a felújítás nélküli házakban ritka az ilyen magas besorolású lakás. Ez alapján a feltételek között a kulcsszerepet az energetikai besorolás játszhatja, hiszen egy elvárt „B” osztályzat nagyon jelentősen lecsökkentené a támogatható lakások körét.

használt lakást vásárló fiatal – 40 év alatti – házasok, illetve élettársak is jogosultak szocpolra még akkor is, ha nincs gyermekük de vállalnak 1-2 gyermeket. Ennek a megelőlegezett támogatásnak az összege megegyezik az általános támogatási mértékkel.

Kombinálható támogatások

Érdemes kiszámolni, hogy használt lakás vásárlás esetén a szocpolt és a hitelt (kamattámogatott hitelt) kombinálva mekkora állami támogatással számolhat a lakásvásárló.

Forrás: vg.hu

323 thoughts on “Szocpol támogatás használt lakáshoz

 1. K. Anita

  Üdv, Érdeklődnék,hogy használt lakásra szeretnénk felvenni a csok-ot,de van lakás a nevünkön. Én lakásomat beleforgatnánk a vétel árba,ami a férjem nevén van azt meg elajándékoznánk az anyukájának. Hogy ezt lehet így. Előre is köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   A csok igénylésekor nem lehet lakás a nevükön. A leírtak megoldást jelentenek, az eladott vételárát be kell forgatni az új vásárolt lakásba.

 2. Nono

  Tisztelt Szakértő!

  Férjemmel szeretnénk igénybe venni a csok-ot. A napokban kötöttük meg az adásvételi szerződést, melybe 650.000FT csokot jegyeztünk be, sajnos félretájékoztattak bennünket és csak 500.000 Ft-ra lennénk jogosultak, a fennmaradó összeget természetesen teljesítenénk. Ez okozhat valamilyen problémát az igényléskor?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nono,

   Legfeljebb a szerződést kell módosítani, más gondot nem jelenthet. Ha megfelelnek a feltételeknek, akkor igényelhetik.

 3. viktoria

  udv. erdeklodnek hogy egyedul allokent hogyan vehetem igenybe a szocpolt vagy a fel szocpolt.van 2gyerekem egyik2,5 a masik 1,5.gyesen vagyok veluk.

  Valaszat koszonom

 4. zsanett

  Üdvözlöm az egyik feltéle a csoknak hogy 6 hónap biztosított jogviszonynak kell lenni, az lenne a kérdésem hogy fő állású anyaságal igénybe tudom-e majd venni ? 3 kiskorú gyermekem van .

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsanett,

   Szerintem ezt elfogadják.

 5. SzAni

  Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakásra lakáshitelt szeretnénk felvenni az élettársammal, jelenleg bejelentett munkahelyünk nincs, csak a Családi pótlékot és a gyest kapom. Jelenleg még saját részre kapok Kiemelt családi pótlékot. Van egy kislányunk és ha a szocpolt igénybe vennénk önerőnek számítana és megoldható lenne a lakáshitel felvétele?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!
  Üdvözlettel:Anita

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ani,

   A lakástámogatás nem elég önerőnek, és kell munkaviszony…. Sajnálom…

   • SzAni

    Nagyon szépen köszönöm válaszát!

 6. szandika

  tisztelt bank web! szeretnénk igénybe venni a félszocpolt melyt használt lakásra szeretnénk igénybe venni de a kiszemelt házon jelzálog hitel van…nem is fedezi teljesen az összget amit kapnánk hanem a többit részletben fizetnénk ki lehetséges az hogy a szocpolt bele tudnánk fektetni? vagy ez teljesen kizárt hogy jelzálogos házra feladják? meglehetne ezt beszélni a bankkal

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szandika,

   Ha a vételárból és támogatásból a meglévő hitel kifizethető, akkor miért ne vehetnék meg?

 7. G Zoltánné

  Tisztelt dr Tatár Attila Úr!
  Segítségét szeretném kérni!Mi egy önkormányzati lakásba lakunk és megszeretném kérdezni van e rá lehetőség hogy a szocpol támogatást igénybe vegyük akár megvásárlásra akár felújításra köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves G Zoltánné,

   Sajnos nem fog menni a dolog… Felújításra egyáltalán nem használható.

 8. Szilvia

  Tisztelt Uram! A ferjemtol multevben elvaltam, o maradt a hazban amit 6 eve vettunk. Atvallalta a hitelt . Nekem volt mar egy fiam , ra kaptunk 900 e forintot . A meg nem szuletett gyermekre visszafizettuk kamatostul a szocpolt. Mi lesz s 900 e forintos tetellel? A bank intezte az egeszet, de nem tudjak ezzel mi legyen. Koszonettel, sz.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Szerintem ezt vegyék a gyerek nevére. Az ingatlanból arányos tulajdoni részt kapjon. De ez nem jogi vélemény…

 9. Tisztelt DR. TATÁR ATTILA
  Vetem egy házat amit részletekben fizetek minden hónapban és amikor az egészet ki fizetem akkor lesz a nevemen.Van egy kisfiam gyest családit kapok igy is igénybe tudnám venni a támogatást, hogy ki fizetném a törlesztést vagy a fürdőszobát és tetőt meg csinálnánk belőle.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsanna,

   A ház hivatalos megvásárlásához igénybe tudja venni, de részletek fizetésére nem.

 10. Szandra

  Kedves dr Tatár Attila!

  A kérdésem az lenne, -mivel sehol nem találok rá konkrét választ,- hogy a használt ingatlan vásárlásnak csak július elseje után szabad megtörténnie, vagy lehet előtte is?
  Ezt olvastam:
  Korábban vásárolt lakás esetén visszamenőleg is igénybe vehető?
  CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető. Ha ezen időszak alatt az igénylő nem él a támogatás igénylésének lehetőségével, akkor a határidő lejárata után már nem tarthat rá igényt.
  Mert ez alapján vásárolhatunk előbb is ingatlant. A bank nem tud erről semmit nyilatkozni nekünk. Meg kell várnunk amíg hatályba lép ? Nem szívesen esnénk el 2 millió forinttól ( 2 gyermekünk van, tervezzük a harmadikat, és 140 nm-es az ingatlan, amit megvennénk), ha csak pár héten (esetleg hónapon) múlik.

  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  Szép napot!

  Üdv, Szandra

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szandra,

   A fizetés csak júliusi határidő után tud történni. Tehát 120 nappal korábban köthet szerződést, de ne fizesse ki, mert akkor a CSOK összegét nem tudja felhasználni.
   Az a biztonságos megoldás, ha akkor köt szerződést, ha július eljött és a bank előzetesen átnézte a feltételeket és nem talált gondot.

 11. B. Károly

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnénk,hogy mi a párommal 2013.12. havában vásároltunk egy használt családi házat hitelre. 25 évesek vagyunk,és két gyermeket tervezünk,a hát hasznos területe 115nm. Úgy értesültünk,hogy 2015.júliusával ismét igényelhető lesz a szocpol (új nevén a csok) használt lakóingatlanra. Akinek már megvan az ingatlana,az jogosult utólag igénybe venni? És ezzel az összeggel szabadon rendelkezik? Mert a mi ingatlanunk erősen felújításra szorul (nem bővítésre) és szeretnénk a felújításba forgatni. Olyat is hallottunk hogy ilyen esetben csak a hitelbe forgathatjuk bele,de nekünk nagyobb szükségünk lenne az összegre.

  Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: B.Károly

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Károly,

   Utólag a csok nem vehető igénybe. Kellene most egy adásvételi ügylet….

   • V.Mihály

    Üdvözlöm!
    Várhatóan mennyi időt vesz igénybe a szocpol ügyintézése?Benyújtástól utalásig,feltételezve hogy minden rendben van.
    Előre is köszönöm!

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Mihály,

     Hát ez jó kérdés. Szerintem minimum egy hónap, de építkezésnél a munka befejezését követően is tarthat. Több hónap is lehet, ha a bank betartja a rendelkezésére álló válaszidőket…

 12. m blanka

  Érdeklödnék hogy 2007 ben vásárolt lakáunk-ra korszerűsítésre és bővítésre jár e a fél szocpol 3 saját kiskoru gyermeket nevelönk !!mien öszeg igényelhetö ?és meik banknál? lakás alap területe 97 négyzetméter gyermekek neme 2 lány 1 fiú ,válaszát elöre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Blanka,

   A gyermekek neme nem számít, szerintem bővítésre igényelhetik. Fontos pontosan meghatározni, hogy mely munkálatokra tudják igénybe venni. Talán az OTP-ben van a legnagyobb rutin…

 13. K Gábor

  Tisztelt dr. Tatár Attila

  Érdeklődni szeretnék, hogy van egy 2013-ban vásárolt ingatlanunk amihez felvettünk otthonteremtési kamattámogatott hitel egy gyermekkel. Tervezzük a következő gyermeket és az ingatlan eladását is és ebből az összegből egy másik vásárlását. Kérdésem lenne, hogy a másik ingatlan vásárlásához felvehető-e a szocpol?

  Köszönettel:

  K. Gábor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Igen, csak azt nehéz megoldani, hogy amikor az új lakást veszik, akkor a régi lakás már ne legyen a tulajdonukban. Feltétel még, hogy az eladott vételárát be kell forgatni a vásárolt lakásba.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mindenki,

   Sajnos nem győzöm a sok levél és hozzászólás megválaszolását, így a jövőben nem tudok választ adni.
   Köszönöm a megértésüket.

 14. Timi

  Tisztelt Tanácsadó!

  Érdeklődnék, 2006-ban vettünk fel lakáskölcsönt használt lakásra, de akkor nem lehetett igényelni szoszpolt, ma már 2 gyermekünk van és a lakásra ráférne a felújítás. Az új szabályok szerint ami 2015 nyarától lesz remélhetően érvényben, igénylehetjük majd a felújításra az félszoszpolt?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Timi,

   Felújításra nincs szocpol – sajnos.

 15. Zsófi

  Azt szeretném megtudni, hogy ha idén februárban vagy márciusban (2015.02. hó vagy 03. hó) vásárolunk ingatlant a férjemmel, akkor igényelhetünk-e rá CSOK-ot? Vagy csak akkor igényelhetünk, ha az ingatlan vásárlás 2015. július 1.-e után történik?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsófi,

   A többség még szocpolként ismeri, de legyen CSOK…
   A vásárlásnak július 1 után kell történnie.

 16. V kitti

  Üdvözlöm a kérdésem az lenne, örökbe fogadtam a testvérem 3 gyermekét, de az előző szüleik már megkapták rájuk az támogatást, én már nem igényelhetem rájuk lakás vásárlásra? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettek: Kitti

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kitti,

   Minden gyermekre csak egyszer igényelhető a támogatás…

 17. Nikolett

  Kedves Dr. Tatár Attila!
  A jelenlegi lakásunkat haszonélvezet miatt eladnánk (beleegyezéssel mivel gondnokolt, ezzel nem lenne baj), és vásárolnánk egy használt ingatlant (családi házat). A kérdésem az lenne, hogy a szocpolt mikor lehet igényelni? Most amikor eladjuk a lakást, és megvesszük a házat? Mert akkor nem kapnánk rá támogatást mivel nem új. Vagy jövő nyáron lehet igényelni, amikor már féléve fizetjük a hitelt? (Nem tudom mennyire befolyásolná, de jelenleg van 2 gyermekünk a férjemmel, és tervezzük a harmadikat. ) Vagy egyáltalán nem kapnánk támogatást?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Előre is boldog új évet kívánok!
  Üdvözlettel:
  Nikolett

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nikolett,

   Akkor lehet igényelni a szocpolt, amikor a vásárlás történik. A jelenlegi szabályok mellett valóban csak új lakásra vehető fel, így meg kell várni a jogszabály életbe lépését a ház megvásárlásával.
   Addig is keressenek egy jó bankot és tartsák az ügyintézővel a kapcsolatot, nézessék meg, hogy jogosultak-e.

 18. M. Szandra

  Üdv!

  Érdeklődnék, hogy 2014. augusztusában vásárolt családi házra, – melynek Fundamenta hiteltörlesztése a várható félszocpol bevezetésekor (2015. július) még tart -, illetve addigra már 1 megszületett gyermek (márciusra várjuk) és egy későbbre vállalt gyermek mellett igénybe vehető e a félszocpol a ház felújítására, korszerűsítésére( elsőkörben tetőcsere, külső szigetelés, színezés a terv) ?
  Köszönettel: Szandra

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szandra,

   A szocpol igénybevételének nem csak a gyerkőc a feltétele, kell lakás cél is (vásárlás, bővítés., építés). Meglévő lakásra nem tudja igénybe venni csak bővítésre, felújításra nem.

 19. Andrea

  HA VALAKI EGYSZER FEL VETE SZOCPOLT DE LEJÁRT A FUTAM IDÖ KAPHATE UJAT VALAMENYIT KÖSZÖNETEL ANDREA

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Igen, ha olyan gyerekre igényli, akire még nem vette fel és van “lakáscél”, vagyis vásárol/épít lakást.

 20. Renáta

  Üdv: Érdeklődni szeretnék,hogy a bevezetni kívánt félszocpolt KRH listásoknak is igénybe lehet-e venni úgy,hogy van már egy gyerekünk és beigérnénk a másodikat mert amugyis szeretnénk még egy babát? Még arra is kíváncsi lennék,hogy tulajdonrészt kiváltására is igényelhető-e úgy,hogy a fele ingatlan már a miénk kislányunk nevén van? Válaszát előre is köszönöm! Üdv:Renáta

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Renáta,

   Megelőlegezett szocpol (gyermek bevállalós) esetén egy hitelt kap, amíg a gyermek meg nem születik. Hitelt pedig KHR lista mellett nem fog kapni. Résztulajdon vásárlásnál az a gond, hogy családtagtól történő vásárlásnál sem igényelhető a támogatás.

 21. J-né Mónika

  Üdvözlöm!

  A férjemmel apósom családi házát szeretnénk megvásárolni. Lehetséges-e szocpolt igényelnünk ebben az esetben, ha az eladó közeli hozzátartozónk?

  Amennyiben nem lehet, másik használt lakás vásárlásánál igényelhetünk-e szocpolt, ha nincs még lakástulajdonunk, 36 évesek vagyunk, három gyermekkel?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  J-né Mónika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Közeli családtagok közötti adásvételnél nem igényelhető a szocpol. Egyébként van esély, egyeztessenek egy bankkal – majd, ha megindul a támogatás igénybevétele jövőre.

 22. Boglárka

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2012. augusztusában vásároltunk a férjemmel egy ingatlant, most várjuk az első gyermekünket. Korszerűsíteni, felújítani szeretnénk erre lehet a fél szocpolt vagy szocpolt igényelni?
  Köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Boglárka,

   Jövőre lesz meg a “félszocpol”, a szabályai bizonytalanok, de szerintem korszerűsítésre és bővítésre is használható lesz.

 23. Szilvia

  Üdvözlöm!
  29 éves anyuka vagyok, férjem 34 éves. Jelenleg egy 64 nm-es családi házban lakunk, 2012-ben vettük, s a harmadik babánkat várjuk. Érdeklődni szeretnék, hogy tetőtér beépítésre lehetséges e felvenni a szocpolt 3 gyermekre, úgy hogy nekem van egy kis lakásom ezen a házon kívűl, és a családi ház is az én nevemen van. Előre is köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Sajnos tetőtér beépítésre nem tudnak szocpolt felvenni.

 24. M Béla

  Érdeklödnék hogy lessz-e félszocpol és ha lesz akkor mitöl ???

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Béla,

   Őszre ígérik, de semmit sem lehet tudni.

 25. Viktor

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  A feleségemmel még ebben az évben fogunk használt lakó ingatlant venni, az volna a kérdésem félszocpolt lehet-e rá igényelni most, vagy később visszamenőleg.
  Segítségét köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viktor!

   Jelenleg nem, de egyébként is csak a lakás vásárlásakor.

   • Natália

    Kedves dr.Tatár Attila!
    Azzal a kérdéssel fordulunk önhöz, hogy 4 gyermekem van és szeretnénk férjemmel egy használt házat venni.Férjem 41 éves, én pedig 34. Igénybe tudnánk-e venni a szocpolt, vagy forduljunk a bankhoz személyesen? Válaszát előre is köszönjük!

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Natália és Karolina,

     Használt lakás vásárlásához jelenleg nincs szocpol. Egyébként a támogatás feltételei valóban olyan sokrétűek, hogy érdemes egy jó bankfiókban érdeklődni.

   • karolina

    jo napot nekem két gyermekem van igényelheteme a szocppolt

 26. Zsolt

  Üdv.
  Mi 2011-ben építkeztünk.
  Akkor 3 gyermekünk után nem tudtuk igénybe venni a szocpolt, mert akkor nem volt ilyen támogatás.
  Az államilag támogatott hitelt sem tudtuk igénybe venni mert volt egy lakásom amit már azóta eladtunk.
  Igénybe tudjuk venni a szocpolt a felépített lakásunkra a 3 gyermek után?
  Amit esetleg beszámítanának a piaci hitelbe amit felvettünk.
  A lakás is megfelel a szocpol feltételeknek.

  Válaszát köszönöm előre is.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsolt,

   Az utólagos szocpol a 2009.július 1. előtt kötött szerződésekre jár, a szerződéskötést követően született gyermekek után.
   Tehát szerintem nem fog menni, de meg kell a bankot is kérdezni.

 27. N Zsoltné

  Jónapot kívánok! Én egy 23 éves fiatal anyuka vagyok és 6 éve házasságban élek. Van 4 gyermekünk és várjuk az ötödik babát is. Jelenleg egy “használt” lakásban élünk. Sajnos nem sok időt kaptunk hogy megvegyük vagy valamilyen úton a miénk legyen. Érdeklődnék hogy milyen esélyeink vannak kihasználni esetleg a támogatást?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Bérlik a lakást? Amikor lesz rá lehetőség, akkor esetleg meg fogják tudni venni, de jelenleg csak új lakáshoz van szocpol.

 28. Kné Adreinn

  Üdvözlöm!Az lenne a kérdésem, hogy 2012. augusztusában vásároltunk használt lakást melyhez 5 millió ft. hitelt vettünk fel.3 gyerekünk van és az lenne a kérdésem, hogy igénybe lehet-e venni utólag félszocpolt a lakáshitelbe forgatva.Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Adrienn,

   Utólagos szocpol kérhető a 2009. júliusa előtti szerződés esetén. A részletes feltételeket kérdezze meg a bankban.

   • m istván

    Jó napot három gyerekem után szeretném felvenni a szocpolt lakásvásárlásra tudok hozzá segitséget kérni valakitől ?

    • dr.Tatár Attila

     Kedves István,

     Kire gondol? A szocpol mellé esetleg hitelt tud felvenni.

     • Reka

      Üdvözlöm!
      Azt szeretnem kerdezni hogy egyedulallo anya vehet fel szocpolt?
      Köszönöm szépen

     • dr.Tatár Attila

      Kedves Réka,

      Igen. Ha minden más szempontból megfelel, akkor ez nem lehet akadály.

  • Timea

   Üdvözlöm.Olyan kérdésem lenne,hogy most szeretnénk 4.500 000ftért venni egy használt családi házat.Én 29 éves vagyok,Férjem 32éves.idén házasodtunk össze.Van egy 5 éves lánya a férjemnek,akit együtt nevelünk,erről bírósági végzésünk van.Kaphatunk mi szocpolt/félszocpolt?

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Tímea,

    Várjuk meg a jogszabályt, egyelőre nincs használt lakáshoz szocpol.

 29. n.anikó

  jonapot kivánok érdeklődnék hogy egy gyerek után mennyi a szocpol támogatás ha használt lakást szeretnénk venni aminek az ára egymilliohét.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anikó és József,

   Használt lakáshoz NINCS jelenleg szocpol. Várjuk meg a Kormány lakástámogatási csomagját, ez ősszel várható.

 30. Tisztelt Uram!
  Érdeklődni szeretnék van-e használt lakásra szocpol?
  Tisztelettel S József

 31. Sz.Anikó

  Üdvözlöm!Érdeklődni szeretnék hogy ház bővítésre igényelhető e szocport ?Mi 5 évvel ezelőtt még bele estünk a használt lakás vásárlásba akkor még 2 gyermekünk volt rájuk vettük fel a támogatást azóta született még egy gyermekünk rá szeretnénk felvenni bővítésre ha lehetséges a szocport .Segítségét előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anikó,

   Sajnos bővítésre nem vehető igénybe a szocpol. De ha van hitelük, akkor az “utólagos szocpolt” érdekes lehet, hátha ezt igénybe tudják venni a 3. babára. Kérdezzék meg a bankot….

 32. K. Hílton

  Üdvözlőm! Én egy 37 éves férfi vagyok egyedül nevelem 2 gyermekem, igényelhetem a fél szoc polt?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Hilton,

   Igen, de csak új lakás vásárlásához. Sok feltétel van, egyeztessen egy bankfiókban.

 33. mária

  üdv.Érdeklöni szeretnék hogy használt lakásra igényelhetö-e a szocpol

 34. Kriszti

  Jó Napot Kívánok!

  Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha használt házat, ingatlant veszek és nincs gyermekem akkor igényelhetek e szocpolt?

  Tisztelettel!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kriszti,

   A támogatás gyermekek után jár, tehát ha még nincs, akkor vállalni kell gyerekeket – ez a megelőlegezett szocpol. Új lakás vásárláshoz igényelhető.

 35. Gábor

  Üdvözlet:
  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség szocpol igénylésre az alábbi esetben:
  2008-ban vásároltunk használt lakást és a második gyermekünket várjuk.

  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Igen, amennyiben a meglévő lakást eladják és vásárolnak egy új lakást, amelybe a korábbi értékét beforgatják.

 36. K Richárd

  Tisztelt uram!Azt szeretném megtudni hogy a használt lakásra kie vehetem a szocpolt 1 házat vásárolnánk nincs semmijen ingo és ingatlan a tulajdonunkban és az életársam gyesen van.

 37. Noémi

  Üdvözlöm,

  35 és 33 éves házaspár vagyunk, két gyermeket nevelünk, 50-50% ban tulajdonunkban van egy kétszobás lakás, amennyiben ezt eladnánk, illetve ezt követően újépítésű lakást vásárolnánk igénybevehetjük a szocpolt, vagy mivel már volt tulajdonunkban egy lakás akkor már nem felelünk meg a szocpol feltételeinek? Üdvözlettel Noémi.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Noémi,

   Felvehetik a szocpolt, csak az eladott lakás vételárát be kell forgatni az újonnan vásárolt lakásba.

 38. Brigitta

  Tisztelt Közgazdász Úr!
  Én 35,férjem 43 éves.Négy gyermekünk van,útban van az ötõdik csemete is.Szeretnénk új építésű ingatlant(lakás v.ház)vásárolni,igénybe vennénk a szoc.pol-t.A kiszemelt telekre is értendő a szoc.pol,vagy azt külön meg kell vásárolnunk,és csak az építendő házra vehetjük fel a támogatást?Valamint összesen a négy vagyis öt gyermekre mennyi a támogatás összege?
  Köszönettel,Brigitta

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Brigitta,

   Nem lehetetlen, de az egyik legbonyolultabb pénzügyi művelet az építkezéshez felvett szocpol ügyintézése.
   Úgyis kell önerő és egyszerűbb az egész, ha ez a telekbe kerül felhasználásra. A legjobb bemenni a bankba és kérni egy előzetes ajánlatot. Nézessék meg, hogy minden feltételnek megfelelnek-e. Előre ne vegyék meg a telket!

   • k ferenc

    jonapot érdeklőd nék hogy meg lévő lakás hoz bővitere hogyan tudnánk igény be veni a Szocpol 2 gyermekre

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Ferenc,

     Csak úgy, ha új, önálló lakásként építik meg.Jelenleg nincs bővítéshez szocpol támogatás.

 39. sz.erika

  38 éves, férjezett 2 gyermekes nő vagyok.(egy 6 éves és egy 4 1/5 éves gyermek). Tervem egy használt lakást venni 3-onk részére, mert szóba került a válás, csak nem tudok hova menni, ezért keresem a megoldást. Ez az utolsó esélyem. Én egy állami hivatalban dolgozok 2007 óta. Arra gondoltam, hogy a félszocpol igénybevételével és jelzáloggal talán meg tudom oldani.Lehetséges ez?, vagy milyen megoldás van részemre? Tudnának segíteni?
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Nincs szocpol használt lakáshoz….

 40. s ilona

  ődv én 21 éves vagyok és élet társamal szeretnénk egy házat veni van 3 kis gyermekőnk és szeretném meg kérdezni hogy a szocpolt hogyan tudnánk fel veni és hogy ha nem uj lakást szeretnék veni de nemis paraszt házat hanem téglát akor ara fel lehetne e veni a szocpolt nagyon szépen kőszőnőm a válaszát és nagyon várom is.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ilona,

   A válasz a korábbi: nincs használt lakás vásárlásához felvehető szocpol. Ha lesz, tele lesz vele a sajtó.

 41. D Ildikó

  Azt szeretném kérdezni, hogy olyan használt lakásra lehet felvenni csak a szocpolt,ami üres, vagy ugy is hogy a fél lakás tulajdonjogot is lehet belöle venni??? fontos lenne a válasz!! köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Az, hogy a lakás üres, nem számít. Attól használt, hogy már van használatba vételi engedélye és (legalább) első tulajdonosa, akitől megveszi. Résztulajdon vásárláshoz nem vehető fel, a teljes tulajdont meg kell szerezni (és most csak új lakáshoz igényelheti).

 42. SzSzilvi

  Kedves Attila!
  Érdeklődnék, hogy 37 és 43 évesen is igénybe vehető-e szocpol, vagy csak 35 év alatt? 2 gyermek van…
  Köszönettel!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvi,

   Korhatár megelőlegezett szocpolnál fontos (vállalt gyerekek). A meglévőekre igényelheti a szocpolt, de csak új lakás vásárlásakor/építésekor.

   • B András

    Üdvözlöm. Szeretném megkérdezni hogy ha nincs használt lakásra szocpol akkor ezt a cikket miként kell értelmezni? “A használt lakást vásárló fiatal – 35 év alatti – házasok, illetve élettársak is jogosultak szocpolra. Ennek összege megegyezik az általánossal, tehát az első gyermek után 450 ezer forint, a második gyermek után 750 ezer forint, a harmadik gyermek után 700 ezer forint, a negyedik gyermek után 400 ezer forint, minden további gyermek esetében 100 ezer forint, viszont nem haladhatja meg az adásvételi szerződés szerinti vételár 70 százalékát.”

    • dr.Tatár Attila

     Kedves András,

     Az idézet egy cikkből van, amely próbálta meghatározni a várható kedvezményt. Régi cikk, de sajnos a jogszabály nem született meg.

 43. üdvözlöm érdeklődni szerenék hogy két gyermekem van és szeretnék vásárolni egy lakást három szobás fűrdő szobás nagy telekkel 1300000ft és hogy szocpolt igénybe szeretném venni és abból megvásárolni a lakást és hogy meg adják -e két gyerekre 1300000? Tisztelettel:

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Használt lakásra NINCS szocpol, így aztán más megoldás felé kell lépnie.

 44. D-né Petra

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Érdeklődnék hogy így választások útan, most hogy már nincs kapmány cél, várható-e hogy változtatnak a szocpolon? Terveink köztt szerepelne egy használt családi ház vásarlása. Az ingatlan 3500000 ft lenne, igényelnénk hozzá a szocpolt, a meglévő 2 gyermekünkre(2 éves és 5 hónapos). Lehetséges ez az elgondolásunk? Vagy mível bővitési hitelt szeretnénk pluszba mellé felvenni akkor ara meg kaphatjúk-e a szocpolt?az engetikai besoroláshoz nem konyitok, de vájogból épült ház,valamint kb :90-100 m2 alapterületű. Előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Petra,

   Valamit fognak változtatni a Lakástámogatás rendszerén, de szerintem nem lehet most még látni, hogy mi lesz.
   A megadott paraméterekkel szerintem nem sok esély lesz, de ki tudja milyen támogatási feltételek lesznek?

 45. G.Sándor

  Tisztelt dr. Tatár Attila.

  Mi egy házaspár vagyunk 27 és 30 évesek, van két kisgyermekünk 3,5 és 2 évesek. Arra lennék kiváncsi, hogy most tudunk e szocpolt igényelni használt lakásra vagy nem? Ha tudunk akkor mennyit? Várom mielőbbi válaszát.

  Tisztelettel: G. Sándor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Sándor,

   Ha olvasta a cikket, akkor látja, hogy egyelőre nem.

 46. Gabriella

  kedves Attila én azzal szeretnék önhöz fordulni hogy mostanában halottam hogy behozzák a használ ház vásárlását és vagy a bővítését én ezt szeretném igénybe venni és hogy hova fordulhatok.előre is köszönöm üdv Gabi

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gabriella,

   Egyre türelmetlenebbül várjuk, de csak nincs előrelépés. Nincs jogszabály…

 47. M Dávid

  Érdeklődnénk. Két éve vagyunk fiatal(24 ÉS 27 Évesek vagyunk) házasok,van egy kisgyermekünk és tervezzük a második gyermeket is egy éven belül. Használt lakás szeretnénk vásárolni és így a fél szocpolt fel tudjuk e venni , esetleg érvényes lehet e ez a támogatás két gyermek után is ha a második gyermek még nem született meg.
  Válaszát köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dávid,

   A megelőlegezett szocpol (vállalt gyermek) csak új lakáshoz igényelhető.

 48. T-né Melinda

  Üdvözlöm!
  Lenne szíves részletesen elmagyarázni, hogy szocpol szerint mi minősül új lakásvásárlásnak? Illetve lentebb talál egy megfogalmazást, amivel kapcsolatban nem értem, hogy a másodízben értékesítés alatt mit értenek!
  Köszönöm

  “Vásárlás esetén új az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és

  amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
  amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.”

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Melinda,

   Az a lényeg, hogy még nem történt meg a használatba vétel (engedélyt nekünk adják ki) – ekkor új. Ha használatba vettük és mi (akik szocpol igénylők lennénk) már egy előző lakótól (nem a kivitelezőtől, banktól) vesszük a lakást, akkor az már használt.

 49. Adrienn

  sziasztok én azt szeretném kérdezni szeretném igénybe venni a szocpolt lakás vásárlásra 2 gyermekem van milyen papírok szükségesek hozzá?

 50. János

  üdvözlöm.2kiskoru gyermekem van,örököltem a szülői házat és szeretném tudni hogy tetőfelújításra kaphatok e szocpolt vagy valami vissza nem térítendő lehetőség van e?köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves János,

   Sajnos tetőtérhez nem vehető igénybe, sok lehetőség jelenleg nincs….

 51. P Gábor

  Tisztelt Tanácsadó az után érdeklődnék, hogy most fél szocpol ujjra igénybe vehető vagy csak újfent a kis emberekkel szórakoznak a médiában.Azt nyilatkozták hogy 2014 márc 1 ujjra igényelhető. Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   NINCS félszocpol. Ne a médiát figyelje, a bankokat kell megkérdeznie, mert az ügyintézés ott történik….

 52. L.Nóra

  Kedves Dr Tatár Attila!

  Abban kérném a segítségét,h használt házat szeretnénk vásárolni a párommal(részben hitelből)és szeretnénk teljesen felújítani+még egy szintet ráépíteni,gyermekvállalás előtt állunk,ebben az esetben van-e lehetőségünk szocpolt igényelni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  L.Nóra

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nóra,

   Bővítésre nem vehető igénybe a szocpol. Menjen be a bankba és kérdezze meg, hogy milyen finanszírozási lehetőségek vannak.

 53. manoka188

  üdv

  Üdvözlöm az iránt érdeklődnék ha véletlen majd bevezetik a félszocpolt használt házra akkor. Pl párommal ha össze házasodunk akkor a párom nagymamája régi házát megtudjuk venni vagy sem a szocpol segítségével?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Manoka188!

   Családtagtól történő vásárláshoz nem tudnak szocpolt felvenni.

 54. V.Viktória

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Érdeklődnék, hogy meglévő, 2009-ben építtetett ingatlanunkra júniusban születendő gyermekünk után valamilyen formában igényelhetjük-e a szocpolt? Két gyermekünk után már igénybe vettük és férjemmel mindketten betöltöttük a 35. évet. A házon banki hitel van.
  Köszönöm válaszát előre is!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viktória,

   Közgazdász vagyok, nem ügyvéd.
   Esetleg az utólagos szocpol vehető igénybe, de ennek részleteit beszéljék meg a hitelt folyósító bankkal.

 55. B IBOLYA

  TISZTELETTEL FORDULNÈK ÖNÖKHÖZ MIVEL HAT GYERMEKEM VAN HÀROM GYERMEKEMRE NEMVETTEM IGÉNYBE A SZOCPOLTOT ÉS ÚTBA VAN MÉG KETTŐ IKER GYERMEK VAN E RÁ LEHETŐSÉG LAKÀSVÁSÁRLÁSRA HOGY IGÉNYBE VEHETJÜK A SZOCPOLTOT ÉS LEGYEN SZIVES HA IGEN MELYIK BANKNÁL. ÉN ÉS ÉLETTÁRSAM 34. ÉVESEK VAGYUNK. ELŐREIS KÖSZÖNJÜK A FELVILÁGOSÍTÁST ELÉRHETŐSÉGEM: 06-30-628-42-41. TISZTELETTEL

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ibolya,

   A meglévő gyerekekre új lakás vásárlása esetén van lehetőség szocpolt igényelni. Szerintem az OTP-be érdemes menni, ott elég gyakorlottak az ügyintézők.

 56. Sz.Beáta

  Tisztelt Szakértő!
  Használt lakást szeretnénk vásárolni,3 tartósan beteg kicsi gyermekünk van.
  A férjem nevén van egy házrész.
  Ez befolyásolja-e?Életkorhoz kötött-e?Hol lehet igényelni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Beáta,

   A bankjában tud a részletekről érdeklődni. A meglévő ingatlan gond lehet. Egyébként sok a feltétel (jövedelem, érték, stb.), jobb időben bemenni a bankba. Olyan fiókot érdemes választani, ahol értenek hozzá, van gyakorlatuk.

 57. H Zoltán

  Tisztelt Tanácsadó!

  Érdeklődni szeretnék, hogy tetőtér beépítésre igényelhető-e a szocpol. Két kiskorú gyermekem van. A bővítendő ingatlan saját tulajdonunk, nagyobb részben új építésű. Az építési engedélyt mi nyújtottuk be. Az ingatlan használatba vételi engedélyét még nem igényeltük, az építkezés úgymond még folyamatban van.

  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zoltán,

   A tetőtér beépítése új lakás építésének minősül, így kérhető rá a szocpol.De az önök esete a meglévő és korábban elkezdett építkezés folytatása, mert nem volt még használatba vétel. Ekkor is kérhető szocpol. Menjenek be a bankba és beszéljék meg a feltételeket.

 58. K Zsófia

  Tisztelt Tanácsadó!

  Érdeklődni szeretnék Öntől,hogy használt kertes ház felújítására egyedülálló ként, 1 gyermekkel(az ingatlan édesanyámé)lehet -e a szocpol valamelyik formáját igénybe venni.36 éves vagyok.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsófia,

   Felújításra nincs szocpol…

   • ilona

    Tisztelt szakértő. Érdeklődni szeretnek,hogy van-e használt ház vásárlására szocpol támogatás. 2 gyermekem van, és egyedül nevelem őket. Még eddig nem vettem igénybe semmi ilyesmit, és most szeretnek. De építkezni nem akarok, es nincs annyi pénzem,hogy új házat vegyek. Ezért szeretnék használtat vásárolni. Munkaviszonyom van. Ha van ilyen, akkor milyen energetikai besorolású ingatlant vehetek. Több internetes oldal azt írta, hogy lehet igényelni, a többi pedig azt, hogy még nincs törvény rendelet róla. Köszönöm válaszát, udv: Ilona

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Ilona!

     Jelenleg nincs szocpol használt lakáshoz.

 59. K Gábor

  Érdeklődni szeretnék Ausztriába dolgozok augusztusba házasodunk félszocpolt igénybe tudunk e venni 1 gyerek után használt lakásra

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor.

   Nem….

 60. CS BÉLA

  Tisztelt ATTILA Úr:

  Csak azt szeretném kérdezni hogy van 3 gyermekem és soha nem vettem igénybe a szocpolt
  33-éves vagyok házastárs és szeretném igénybe venni lakásvásárlásra jászkun szolnok megyében élünk de nem tudom hogy mi igégybe vehesük és mikkor.

  És mik a feltételek???

  Elöre is köszönöm.

  TISZTELETTEL:

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Béla,

   Új lakás vásárlásához, építéséhez fel tudja venni a szocpolt. Használt lakáshoz jelenleg sajnos nincs…
   A részletes feltételeket itt találja: https://www.bankweb.hu/hitel/szocpol/

   Érdemes egy bankba bemenni és megbeszélni velük a részleteket.

 61. Niki

  Jò Napot !
  Èrdeklödnènk hogy hogy
  lehetsèges a szocpol igènybevètele ?
  Mi 1 fiatal pàr vagyunk gyermekünk mèg nincs csak abban az esetben ha
  lessz sajàt hàzunk.
  Jelenleg Ausztriàban dolgozunk.
  Sajnos mindkettönknek van tartozàsa az OTP -nèl.
  VÀLASZÀT VÀROM!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Niki,

   NINCS használt lakáshoz szocpol. Új lakáshoz tudnak felvenni, ennek feltételeit érdemes jól körbejárni, mert nem egyszerű….

 62. Csilla

  Kedves Attila!

  A kérdésem kissé összetett, 3 gyerekem van és 2,5 éve vettük fel a hitelünket az erste banktól egy használt házra. Erre lehetséges felvenni utólag szocpolt beletörleszteni a hitelbe? Félszocpolt, vagy nem?
  Ennek összege mennyi lehet?
  Válaszát köszönöm

  Tisztelettel

  Csilla

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csilla,

   Ezt egy bonyolult képlettel számolja ki a bank, menjen be hozzájuk és ott tudja meg a részleteket.

 63. szabina

  Tisztelt szakértő úr!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a legújjabb felvetés miszerint lessz használtlakásra is szocpool kb mikortól léphet érvénybe, mert ha nem olyan sokára akkor lehet, hogy mi is megvárnánk, köszönettel:
  Szabina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabina és Mindenki!

   Sajnos nem tudom….

 64. Júlia

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy a nővéremmel örökölt 1/2-1/2- közös tulajdonban lévő ingatlanra – melyben jelenleg lakom és rövidesen megszületik második gyermekem – az 1/2 tulajdonrész megváltására igénybe vehető-e a szocpol, 41 évesen, és hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat szükséges-e hozzá?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Júlia,

   Családtagok közötti adásvételhez nem tud szocpolt igénybe venni.

 65. viki

  Üdvözlöm!

  Kérdésem az lenne, hogy fél szocpolt továbbra sem lehet igénybe venni lakásbővítésére? Egy gyermeket nevelünk, a szocpolt nem használtuk ki, lakáshitelünk 2009 előtti, esetleg a lakáshitelbe bele lehetne vonni? Köszönettel: Viki

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viki,

   Sajnos bővítésre nem vehető igénybe a szocpol. Próbálják meg az utólagos szocpolt (ez a lakáshitel törlesztésére használható). Részleteket beszéljék meg a hitelező bankkal.

 66. Tibor

  Tisztelt Attila!
  Én abban a helyzetben vagyok, hogy idén januárban lefoglalóztam egy használt ingatlant. A fennmaradó összeget már összeszedtem, de van még időm kifizetni. Az lenne a kérdésem, ha esetleg kifizetném és megcsinálnánk az adás-vételi szerződést, akkor ha a későbbiekben mégis lesz használt lakásra szocpol, igénybe tudom venni erre az ingatlanra?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tibor,

   Az a baj, hogy ha kifizették a vételárat, akkor már a szocpolt nem tudja mire igénybe venni.Szóval nem tudom megmondani, hogy érdemes-e várni, mikor lesz szocpol használt lakáshoz….

 67. N Krisztina

  Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, ha én 30 éves vagyok, van 3 gyermekem és még nincs saját ingatlanunk, de kinéztünk egy 5.000.000 Ft-os újépítésű házat lakóövezetben, akkor arra 3.800.000 Ft szocpolt tudunk igényelni? Ha GYED-en vagyok jelenleg úgy is lehet igényelni a szocpolt? Ezt hol tudjuk intézni? Milyen egyéb költségekre számíthatunk, van valami illeték vagy bármi amit ki kell fizetnünk a vételáron kívül? Köszönöm segítségét!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztina,

   Az új szabályok szerint kell jövedelmet igazolni, de új lakáshoz tud igényelni szocpolt!
   Be kellene mennie a bankjába és ott megbeszélni a részleteket – mert nem egyszerű….

 68. gotta

  Kedves Tatár Attila!

  Azt szeretném kérdezni, ha nincs félszocpol, akkor miért van az oldal legtetején, hogy 2014 márciusától igényelhető?????? Köszönöm! Vagy kérdezzük meg a bankokat, ahonnan hitelt vettünk fel???

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gotta,

   Jogos az észrevétele, máris javítom a cikket.

 69. F Veronika

  Üdvözlöm Attila!

  Mi ingatlan vásárlás folyamatában vagyunk.
  Röviden a tények
  Az ingatlan 12 Millió Ft.3,5 Millió Ft foglalóként kifizettünk és a fennmaradó 8,5 Millió Ft hitel formájában kivánjuk kifizetni.Szocpolt tudunk-e igénybe venni ?Most júliusban leszek 40 éves és van 2 gyermekünk. Élettársi kapcsolatban élek a párommal.Lakás felújításra igénybe lehet-e venni a szocpolt?
  Köszönöm
  Üdv:Veronika

 70. t krisztina

  Üdv.:én is érdeklődnék 24éves vagyok van két gyermekem és szeretnék hasznàlt lakàst venni fel lehet valahogy venni a szocpolt? Vàlaszàt előre is köszönöm

 71. Berni

  Én kérdezni szeretném hogy akkor most azok a fiatalok akiknek nincsen még gyerek de tervezik azok már fel sem vehetik a szocpolt?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Berni,

   A Megelőlegezett szocpol (max 2 gyermek vállalása) változatlanul elérhető, de csak új lakás vásárlásához, építéshez.

 72. D Detti

  Üdvözlöm!

  Hiteltörlesztésbe (lakáshitelbe beletörleszteni) lehet igényelni szocpolt/félszocpolt? 2012 júniusában lett felvéve a hitel, vidéki 60 m2-es családi házra. Jelenleg 1 gyerekünk van, és tervbe a második, férjem idén lesz 35 éves.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Detti,

   A meglévő gyermekre esetleg kérhető az utólagos szocpol, de a részletes feltételeket beszéljék meg a hitelező bankfiókban.

 73. k renata

  Üdv:érdeklödnék hogy van e már használt lakásra szocpol vagy,mikkor lesz érvényes a bankokban,mert érdeklőtem,de még nem tudnak semmit.viszont a neten meg ugy van fent,hogy marciustol igényelhető,kőszőnőm a valaszt előreis!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Renáta,

   Egyelőre semmi hír, nincs használt lakáshoz szocpol!

 74. k veronika

  tisztelt szakèrtö ùr.
  nekünk 4 gyermekünk van es van lakashitelunk, szocpolbol ki lehet fizetni?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Veronika,

   Kérdezze meg a bankjától, hogy az utólagos szocpolra jogosultak-e. Ezt csak a szerződés ismeretében lehet eldönteni.

 75. D. Anna

  Tisztelt Tanácsadó!
  2014. januárjában vettünk egy használt házat, igényeltünk hozzá hitelt is. Ki szeretnénk bővíteni az alsó szintet, valamint a tetőt is megemeljük és beépítjük a tetőteret, úgy, hogy lesz hozzá külön bejárat. Erre lehet igényelni szocpolt?

 76. C Elemér

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy szeretnénk párommal kivenni a szocpol támogatást,mert jelenleg is albérletben lakunk és ez már igy kényelmetlen számunkra!Három kis korú gyermekünk van,és 30 év alattiak vagyunk a párommal!Kérdésem az lenne hogy a mostani rendeletek alapján melyik támogatásra vagyunk jogosultak és mik a feltételei annak hogy használt lakást tudjunk vásárolni!Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Elemér,

   Jelenleg használt lakáshoz NINCS szocpol, csak új lakás vásárlásához. Menjen be az önkormányzathoz és kérdezze meg, hogy valamilyen helyi támogatás esetleg van-e.

 77. Balázs

  Üdvözlöm Attila!
  Érdeklődnék, hogy építési engedéllyel rendelkező, használatba vételi eljárásra kötelezett lakásbővítésre (55m2- ről 110m2- re) igénybe tudjuk venni a támogatást 1 meglévő és egy vállalt gyermek esetén?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Balázs,

   Ház építésére igen, de bővítésre nem vehető fel a szocpol.

 78. r-né mária

  Üdvözlöm!
  Én érdeklödni szeretnék hogy lakás épitésre kaphaték e szocpolt?
  Én 25 éves vagyok a párom szintén és van 3 gyermekönk házasok vagyunk a párom is dolgozik én gyesen vagyok és dolgozom is érdeklödnék hogy igy igényelesünk e vagy nem elöre is kösszönöm a válaszát
  üdvözlettel: mária

 79. M Mihály

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Párommal egy kb 10 milliós lakáshitelt szeretnénk felvenni használt lakásra. 26 és 27 évesek vagyunk, gyermektelenek. Sajnos a megelőlegező félszocpol a várakozások ellenére mégsem opció, ezért államilag támogatott lakáshitelt vennénk fel. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni (sok helyen utánaolvastam már, de nem találtam egyértelmű választ), hogy adóstárs (kettőnknek összesen 360ezer a jövedelmünk) bevonásával szükséges-e mindenképpen önerő? Esetleg egyéb fedezeti ingatlan bevonásával csökkenthető vagy teljesen el is hagyható? Akadálya lehet-e a finanszírozásnak egy meglévő lakáslízing (havi kb 65000 ft) az én nevemen?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Mihály

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mihály,

   Sajnos kell önerő, de valóban kiváltható ez egy másik fedezeti ingatlan bevonásával.
   Sajnos használt lakásra nincs szocpol.
   A jövedelem figyelembevételénél a lízing törlesztőrészletét is be fogják számítani.

 80. B Lászlóné

  Jó napot én 19 a párom 20 ,éves munkanélküliek vagyunk sajnos. nekünk hogyan lehetne igényelni szocpolt,?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Sajnos nem tudják igénybe venni a szocpolt.

 81. Nikolett

  Érdeklődnék hogy lakás bővítésre jár e szocpol. Nagyon szépen köszönöm válaszát!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nikolett,

   Sajnos bővítésre nincs szocpol.

 82. H Ildikó

  Tisztelt Dr Tatár Attila .
  Meg szettném kérdezni öntől,hogyan lehet igényelni a szocpolt lakás vásárlásra ?
  Én mint egyedül álló anya is igényelhetem e gyermekeim után ?
  Bíróság által nálam vannak el helyezve , nem vettem és vettük igénybe a volt férjemmel a szocpolt annak idején ház vásárlása sem fel. lakás sem ház már kettő éve nincsen a nevemen .kérem mi hamarabb válaszoljon a kérdésem re köszönöm
  Tisztelettel :

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Ne sértődjön meg, de el kellene olvasnia a tájékoztató anyagokat. Tudom, hogy egyszerűbb feltenni egy kérdést, de nekem rengeted időmet veszi el százszor ugyan azt leírni…
   Bocsánat – ez nem önnek, hanem úgy általában szól….

   Jelenleg új lakás vásárlásához/építéshez tud szocpolt felvenni, bármelyik bankban kérhet részletes tájékoztatást. Egyedülállóként is kérheti, de megfelelő jövedelmet kell igazolni.
   Ha a bírósági határozat egyértelmű, akkor semmi akadály…

 83. b veronika

  Érdeklődni szeretnék hogy használt lakásra kaphatnék e szocpolt 1 gyermekem van!
  Mik a feltételek vagy hogyan boldogulhatnék köszönöm!!

 84. F Zsolt

  Üdvözlöm dr.Tatár Attila
  én 25 éves vagyok a párom szintén 25 éves és van egy 11hónapos kislányunk mi igénybe vehetnénk-e a használtlakásra szóló szocpolt és azt szeretném még hogy lenne egy lakás ami 8millió forint és az érdekelne hogy a 70%-át kell nekünk ki fizetni vagy csak a 30% vagy pontosan hogy is van ez előre is köszönöm válaszát
  Zsolt

 85. gábriel

  Tisztelt úram érdeklödnék hogy páromal már három éve élünk együt és van két közös gyermekünk és a következö is utban van és szeretnénk lakást vásárolni aminek a vétel ára 500 000 ft lenne hogy mien modon tudnánk igénybe veni a szocpol támogatást mivel a párom gyesen van és én pedig édesapámal ápolási segéjen vagyok ??
  válaszát mihamarabb várom !!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábriel és Mindenki!

   Az állandó kérdés: Használt lakás vásárlásra kaphatok szocpolt, félszocpolt?
   Az elmúlt hetekben fokozott várakozással lestük a híreket, hogy 2014. március 1-től újra elérhető lesz a félszocpol használt lakás vásárlására. A 2013. december 30-án megjelent Magyar Közlönyben olvasható a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet február 28-tól hatályos változása és ennek értelmében az 5. § (3) pontjában valóban van változás, azonban a Fiatalok Otthonteremtési támogatását visszavonó 1/A. § nem változott, mely szerint:
   2009. július 1-jén vagy azt követően
   a) a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményre,
   b) a fiatalok otthonteremtési támogatására,
   c) jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatására,
   d) kiegészítő kamattámogatásra,
   e) az értékesítés vagy bérbeadás céljára való lakásépítés kamattámogatására
   benyújtott támogatási kérelmek alapján a rendelet szerinti állami támogatás nem nyújtható.
   Ennek értelmében véleményem szerint a támogatás nem igényelhető, de természetesen ha a helyzet változik, akkor azonnal jelezni fogom.

 86. Erika

  Szép napot mindenkinek!Mi olyan gondba vagyunk,hogy 2003-ban igénybe vettük a szocpolt hasznàlt lakàs vàsàrlàsra és hàrom gyerekre,azòta született még kettö gyerekünk ês àllìtòlag a kettö gyerekre jàrò szocpolt kihasznàlhatnàm felùjitàsra vagy a lakàshitelbe valò jòvàìràsra.A bank ahol a szocpolt rendeztük közölte velünk hogy sajnos nem tudjuk kihasznàlni mivel mi csalàdtagtòl vettük a lakàst ês azt nem is lehetett volna,ez sajnos most derült ki vagyis most közöltêk velünk 11év utàn.Aki tud kérem segitsen mit tegyek hogy tudjam rendezni a kettõ gyerekre a szocpolt mivel szeretnêm a hitelbe jòvàìratni ha lehet.Elõre is köszönöm!!!

 87. érdeklődni szeretnék hogy mivel most érvénybe lépett hogy használt lakásra is igénybe lehet venni a szocpolt akkor a két gyermekemre igénybe tudnám venni? és esetleg mellé egy harmadikra megelőlegezettet egy 2013 ban felújitott öszkomfortos családi házra ami 54négyzetméter és ha igen akkor mik a feltételek és mijen öszeget igényelhenék

 88. István

  Tisztelt Attila

  az szeretném kérdezni hogy a fél szoc pol hasznát vidéki ingatlanra
  magába lehet e igényelni? Banki hitel nélkül vagy csak hitelel együtt.
  34 éves apa és 33 anya 4 gyermekkel hogy lehetne ezt megvalósitani mivel még soha nem lett igényelve illetve akartunk már házat de a banki értékbecslésnél nagyon sok esetben elbuktuk a pénzünk.
  előre is köszönöm segitségét és várom válaszát , hogy is lehetne ezt megoldani.

 89. B Zoltán

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Sajnos nem volt szerencsénk lakásvásárlás szempontjából az időzítéssel, sem a szocpol igénylés, sem a vagyonszerzési illeték szempontjából: első lakásunk, de 39. évesek vagyunk…2013 novemberében vettünk egy használt téglaépítésű házat, melyet közben javítgatunk, felújítunk. A kérdésem a következő lenne: lakásfelújításra igényelhető e (mi esetünkben) a szocpol? A hitelünk kamattámogatott LTP-vel kombinált hitel. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B Zoltán

 90. j szilvia

  Én és párom már 3 éve vagyunk együtt.De nem vagyunk házasok és élettársi viszonynak semm vagyok be nyílvánitva.van egy 10 hónapos kis fiunk és egy 2,5 éves kis lányunk.Érdeklödnék hogy használt házat szeretnénk venni amiben jelenleg vagyunk albérletben.Jogosultak vagyunk e rá és hol lehet eszt intézni vagy további információt meg tudni!

 91. Magdi

  Tisztelt Szakértő úr!
  Most már akkor tényleg nem értem, hogy mi van… tegnap (2014.03.03.)bemondták a hírekbe, hogy használt lakásra is van szocpol. Most akkor van vagy nincs? Köszönöm

 92. Hevesi Sándor

  Van fél szocpol?És ha van nekünk jár e 36dik évet töltöm Júniusban.Feleségem 28éves.Két gyermekünk van.

 93. Gábor

  Tisztelt Uram!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha párom nevén van egy nyaraló ami 50%-ban van a nevén, amit még tizenéves korában irattak a nevére akkor igénybe lehet venni a szocpolt? Tulajdonképpen nem is lakható csak a telek miatt van még meg.

 94. O Józsefné

  dr. Tatár Attila

  Az alábbi lenne a kérdésem.
  Lányom 1/2 részben tulajdonosa egy használt lakásnak, a másik fele a féje nevén van.
  két gyermekük van. Lányom el szeretne válni, és az lenne a kérdésem, hogy a férje nevén levő 1/2 részt válás után megvásárolhatja e, ugy hogy – , ha addigra esetleg jár a használt lakásra a szoc. pol., – azt is fel tudná venni a támogatást.
  Köszönettel
  Ica

 95. Ami

  Tudjuk már hogy bejött e törvénybe?

 96. F Éva

  Kedves Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék, én 35 évet betöltöttem, a férjem 37 éves, igényelhetünk félszocpolt használt lakásra, 3 gyerekünk van.
  köszönöm.

 97. anita

  Tisztelt Attila !
  Én 39 éves vagyok, a férjem 38 éves, van 3 gyermekünk.A férjem nevére most fog kerülni ajándékozással egy ingatlan. ( melyet szeretnénk felújítani, teljes tető, ablak, víz, gáz ,fűtés csere, korszerűsítés). Eddig nem volt a nevén ingatlan.
  Az én nevemen van egy ingatlan 2/6 része, igaz ,hogy vásárlással került a nevemre, de rajta van édesapám haszonélvezeti joga (már nem lakom ebben az ingatlanban kb 12 éve)
  Kaphatnánk -e egyáltalán valamilyen szocpolt? A felújításra felveendő kölcsön összegét csökkentené a szocpol.
  Adjam át ajándékozással a 2/6 részemet édesanyámnak? Van ennek értelme?
  Segítségét előre is köszönöm.

 98. Adrienn

  Tisztelt Szakértői úr!
  Párommal 7 éve vagyunk együtt,nem vagyunk házasok,se bejelentett élettársi viszonyban.2013.06.14.-én született egy kisfiunk.Én 21 a párom 25 éves.A párom Önkormányzat segélyen van,én ugye Gyesen.A közeljövőben szeretnénk vásárolni egy használt ingatlant önerőből és egy kis anyagi segítséggel a családtól.Ha érvénybe lépne a félszocpol akkor jogosultak lennénk rá?És ha igen mennyi összeg lenne?Még egy gyereket bevállalnánk.
  Köszönettel!

 99. Zsuzsa

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Azt szeretném kérdezni, van e màr lehetöség szocpolt igényelni hasznàlt lakàsra. Vàlaszàt elöre is köszönöm!

 100. Móni

  Kedves Attila
  Nekem egy zártkertben van kis házam ami üdülő hétvégi háznak van bejegyezve. Van egy gyerekem de szeretnénk egy másikat ha már terhes vagyok akkor két gyerekre is feltudom venni a félszocpolt használt ház vásárlásra vagy a magzatra még nem adnak? A Zártkert ugye nem számít lakásnak?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Mónika!

 101. Antal Péter

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Az lenne az egyik kérdésem, hogy amennyiben a tervezett kamatmentes köztisztviselői hitel elfogadásra és bevezetésre kerül, továbbá a szocpol feltételeinek is megfelelnénk a feleségemmel, abban az esetben igénybe tudjuk-e venni a kamatmentes hitelt és a szocpolt használt lakás vásárlására?

  A másik kérdésem pedig az, hogy amennyiben egy kisfiunk van és szeretnénk testvért is neki, abban az esetben az igényléskor a két gyermekre járó szocpol összeget igénybe lehet-e venni, és ha igen, akkor mennyi időn belül “kell” a kis tesónak megszületnie?

  Segítő közreműködését előre is köszönöm!

  Tisztelettel: A.Péter

 102. Gabi

  Tisztelt Szakértő Úr
  Engem az érdekelne, hogy lakás bővítésre semmilyen formában nem lehet igénybe venni a szocpolt még az új módosítás szerint sem?

  Válaszát előre is köszönöm.

 103. Anikó

  Tisztelt Szakértő Úr!
  háromgyermekes31 éves anyuka vagyok! A férjemmel 4 éve vagyunk házasok ő 37 éves !Az ő nevén van egy családi ház fele ami öröklés útján került a nevére (szülői ház)!Szeretnénk venni egy közös családi házat de önrészünk nincs Fundamentánk van kettő is !Azt szeretném tudni hogy használt lakás vásárlásakor lehet-e szocpolt igényelni és ez összevonható-e a fundamentával,illetve így is kell-e még önrész hozzá?Egybként a lakás amit néztünk 5,5 millió ft és vidéken van!

 104. Zs. Noémi

  Üdvözlöm! Ha önkormányzati lakást vásárolnék ahhoz is kérhetek félszocpolt?

 105. F Zsolt

  Üdvözlöm
  én egy 25 éves fiatal ember vagyok házas és van egy 10 hónapos gyermekünk és az érdekelne hogy hozzánk közeleső városban lenne egy eladó használt kertes ház telekterület 1784 m² alapterület 120 m² 10 millióba kerül és érdeklődnék hogy ebből nekünk mennyit kellene ki fizetnünk hogyha igébe szeretnénk venni használt lakásra szóló szocpolt és hogy hol is lehet az a dolgot elintézni

 106. Izabella

  Kedves Szakértő!
  Kérdésem az lenne, hogy én 35 éves vagyok, párom 33 éves, van két gyermekünk, már van saját (hiteles) lakásunk. A hitel törlesztéséhez vagy a ház bővítéséhez igényelhetnénk-e a szoc.pol.-t? vagy csak használt lakás vásárlásához lehet igényelni? Segytségét köszönöm. B.Izabella

 107. Kata

  Attila!

  A párommal igényelhetem-e lakásfelújításra a szocpolt, ha a házon hitel van?

 108. Csilla

  T. Dr. Tatár Attila!

  Mai nap bejelentették, hogy használt lakásra is igényelhető szocpol. De, a kérdésem az lenne hogy “legalább 1 gyermeket nevelő” ergó aki gyermektelen, fiatal ismét kimarad belőle? Vagy itt is létezik “megelőlegezett” gyerek? Továbbá vidéki ház esetén max 8 millió lehet az adásvételi szerződésben?

 109. Erzsébet

  Üdvözlöm! 2008- ban vett a férjem használt házat. Azóta házasok vagyunk és van 2gyerek. Van-e lehetöség utoszocpolra?

 110. Norbert

  Tisztelt Doktor Úr!
  Arról szeretnék érdeklődni,hogy lakásfelújításra, bővítésre, esetleg tetőtér beépítésére lesz-e, illetve van-e szocpol, félszocpol? 66%-ban vagyok háztulajdonos (hitel van a házon), a testvéreim a maradék 33% birtokosai, de ők nem élnek az ingatlanban! Élettársam van, egy gyerkőc is, de szeretnénk még! Ha létezik valamilyen megoldás, hogyan tudnék konkrétan utánajárni a dolgoknak? Válaszát előre is köszönöm, további szép napot!

 111. V Szabolcs

  Tisztelt Szakértő úr!

  A Nemzeti Jogszabálytárban elolvastam a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet-et.
  A mai naptól hatályos mert volt benne módosítás.
  Ebben az alábbiakat találtam:
  3.- bek.
  (3)41 Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35 év alatti házastársak, legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak vagy egyedülálló személyek a használt, legalább komfortos lakás vásárlásához szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot. A lakás vételára legfeljebb 10%-kal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől, de nem lehet több, mint a település besorolása szerinti, e bekezdésben meghatározott vételár korlát. Azt, hogy a használt lakás a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel, a hitelintézet a helyszínen is köteles ellenőrizni. A fiatalok otthonteremtési támogatásának összege megegyezik az (5) bekezdés szerinti kedvezménnyel, de nem haladhatja meg az adásvételi szerződés szerinti vételár 70%-át.

  Akkor ezek szerint mégis lehet használt ingatlan vásárlásához igényelni ?

 112. Jaenettee

  Kedves Attila!

  Már megvásárolt lakásra lehet igényelni a szocpolt?
  2011-ben vásároltuk meg. Felújításra fordítanánk a szocpolt, persze ha igénybe tudjuk majd venni.
  Válaszát előre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mindenki!

   Jelenleg NINCS használt lakás vásárlásához, felújításhoz szocpol támogatás. Sajnálom, én szívesen segítenék, de nem tudok. Ezért kérem, hogy NE írjanak olyan hozzászólásokat, amelyeket korábban már többször megválaszoltam, mert naponta sokszor leírni, hogy nem, az nekem idő, Önöknek pedig nem vezet sehova.
   Elnézést kérek, de további hozzászólásokra nem tudok válaszolni….
   Olvassák el ezt a cikket:
   https://www.bankweb.hu/nincs-hasznalt-lakashoz-szocpol/

 113. P László

  Tisztelt dr. Tatár Attila Úr!

  Feleségemmel 2009 őszén vásároltunk új építésű családi házat, hitelre. Kisfiúnk most 3 éves, idén érkezik a második gyermek. Szeretnénk a házat bővíteni emeletépítéssel. Milyen támogatásokat tudunk igénybe venni?
  Köszönöm,
  Üdv,
  P László

 114. Richárd

  Tisztelt dr. Tatár Attila
  A következőben kérném tanácsát észrevételét.Én 29 éves vagyok a párom 21 éves nem állunk sem élettársi viszonyban sem házastársi viszonyban. Olvastam hogy lehetséges szocpolt felvenni még meg nem született gyermekre is. A ház amit kinéztünk használt.A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen lehetőségünk, ha van mi lenne az és ha nincs akkor miért nincs?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Richárd

 115. G.Miklós

  44 éves vagyok egyedül nevelem két gyermekemet özvegyként használt lakás vásárlásához igénybe vehetem e a szocpolt? Köszönettel! G.Miklós

 116. katalin

  Jonapot Kivanok 3 gyermekes anyuka vagyok 28 éves élettársi viszonyban élünk 11 éve használt lakás vásárlásra szeretném igényelni a szoszpolt ai ára :1600.0000 be kerülő ház öszkomfortal lehetséges e ez férjemnek jol kereső munka helye van.

 117. lacos

  Üdvözlöm Attila.

  Párom és én már 7 éve élünk együtt, nem vagyunk házasok sem bejegyzett élettársi viszonyban sem állunk.
  Van egy 16 hónapos kislányunk, egy 56 m2-es lakásban élünk amelynek a tulajdonosa még 2021-ig fizeti a banknak a hitelt ami rajta van. Ezt a lakást szeretnénk megvenni ha lehetséges valamely módon…Érdekelne, hogy a szocpolt mi tudnánk-e valahogy igénybe venni ezen lakás megvételére.

  Köszönöm válaszát Lacos.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Lacos,

   Ha lesz használt lakáshoz szocpol, akkor gyermeket egyedül nevelő is kérheti. További feltételeknek is meg kell felelni, ennek utána kell majd nézni.
   A hitelt a vételárból a mostani tulajdonos gondolom vissza fogja fizetni….

   • Mátyás

    Használt lakást szeretnénk vásárolni és várjuk a félszocpolt!Van egy más féléves kislányunk.Nekem van állandó munkahelyem.Párom gyesen van.Ahogy írják 1 gyerek után kapnánk 450e ft.De az ingatlan 2millió forint!Milyen megoldás van a megvételéhez és milyen hitel lehetséges hozzá?

 118. Ágnes

  Érdeklődni szeretnéj hogy lakást szeretnék venni de részlet fizetéssel ügyvéd előtt irt papirral hogy ugy is igénybe vehető a szocpol????

  • dr.Tatár Attila

   Ez sajnos nem fog menni…

 119. Bea

  Tisztel Szakértő Úr!

  Én egy 29 éves egyedülálló 2 gyerekes anyuka vagyok. Szeretném a szocpolt igénybe venni egy öröklakás megvásárlásához ami nincs 60 m2 és nem is új. Ez így lehetséges?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Bea,

   Várjuk meg, hogy legyen használt lakáshoz szocpol…

 120. Anita

  Kedves Tatár Attila!

  Én 33 éves vagyok, a párom 35. Nem vagyunk házasok, de van egy 1,5 éves kislányunk és már útban a kistesó.
  A helyzetünk kicsit bonyolult. Szeretnènk vásárolni egy új (használt) lakást. A sajátunkat már hirdetjük.Ez a párom nevén van, viszont nem vásárolta, hanem meghalt az apukája, tőle örökölte. Van egy másik lakás is a nevén, amit a nagyszüleitől örökölt, ott az anyukája lakik.
  Nem vásárolt lakást sosem. Az én nevemen nincs semmi. Igénybe tudjuk venni valamilyen formában a szocpolt március elejétől, ha bejön az új törvény?
  Akár én egyedül és akkor az új lakás az én nevemen lenne. Bár azt olvastam, hogy vizsgálják milyen úton jutott a tulajdonos a nevén levő ingatlanhoz. Így talán együtt is megkaphatnánk, hiszen még nem vásároltunk lakást sosem.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   A ényeg az, hogy az igénylő nevén ne legyen lakás. Szerintem egyedül tudná igényelni.

 121. Róbert

  Üdvözlöm Szakértő úr!
  Nekünk a feleségemmel van 2 gyermekünk és 2011-ben vásároltunk használt panel lakást hitelre.
  A kérdésem hogy van e lehetőségem szocpol igénylésére hogy a hitelemet csökkentsem.

  És kb. mikortól lehet?

  Köszönettel: Róbert

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Róbert,

   Ez az un. utólagos szocpol most is él, kérdezzen rá a hitelt folyósító bankban.

 122. barnabás

  Üdvözlöm

  Én azért érdeklödnék mert olvastam it egy ciket hogy már márciustol elérhetö lesz
  a szocpol használt lakásra és nem fél szocpolként ha nem már teljes szocpolként vagy
  valami hasonlot irtak hogy lehetséges ez hogy márciustol már igényelhetö lesz
  és az érdekelne még hogy nekünk most jön a harmadik baba menyi lenne nekünk a
  szocpol használt lakásra ha igényelni lehetni fog

 123. József

  Tisztelt dr. Tatár Attila úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha a feleségem nevén külföldön (Ukrajna) van ingatlan illetve telek, Magyarországon viszont egyikünknek sincs ingatlanunk, akkor igényelhetjük-e a szocpolt lakás vagy ház vásárlására. (reméljük hamarosan használt ingatlanra is fel lehet majd használni)
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves József,

   Alá kell írni egy nyilatkozatot, hogy nincs lakásuk.
   Nem tudom, hogy ez kiderülhet-e….

 124. Árpád

  Tisztelt Attila!

  Használt lakást szeretnénk vásárolni Pécsen a feleségemmel, mindketten 35 év alattiak vagyunk. Az 1. gyermekünket júliusra várjuk. Amennyiben lakást vásárolunk március 31-éig, hogyan tudnánk a legjobban járni mik a lehetőségeink szocpollal kapcsolatban ha kb. 60-68 nm-es lakást szeretnénk.

  Köszönöm válaszát.

 125. T Ildikó

  Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként, 39 évesen,két kiskorú gyermekkel, használt ház vásárlására felvehetem-e a szocpolt? Illetve használt lakás felújítására igénybe vehető-e a szocpol? Illetve lehet-e valamit sejteni arról, hog ymikor születik döntés a félszocpolt illetően?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Amennyiben lesz használt lakáshoz szocpol, akkor igényelheti vásárláshoz, felújításhoz sajnos nem.

 126. Tímea

  Tisztelt Szakértő úr!

  Háromgyermekes, 34 éves anya vagyok. Férjemmel családi ház vásárlását tervezzük. A meglévő ingatlanra kombihiteles tartozásunk van, amit rendszeresen, időre törlesztünk. A kérdésem az lenne, hogy ilyen körülmények között a meglévő kombihitel a megvásárlásra szánt ingatlanra való átruházásával együtt igényelhető-e (használt családi házra), és ha igen, három gyermek esetén milyen összegű szocpol támogatást igényelhetnénk?

  Köszönettel!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tímea,

   Van ingatlanuk, így másik vásárlásához nem kérhetnek szocpolt csak ha a meglévőt az igénylés beadásáig eladják és a vételárat az újba beforgatják. Ez a hitel miatt nem igazán járható. Nézzék meg, hogy utólagos szocpolt kaphatnak-e….

   • érdeklődni szeretnék hogy mivel most érvénybe lépett hogy használt lakásra is igénybe lehet venni a szocpolt akkor a két gyermekemre igénybe tudnám venni? és esetleg mellé egy harmadikra megelőlegezettet egy 2013 ban felújitott öszkomfortos családi házra ami 54négyzetméter és ha igen akkor mik a feltételek és mijen öszeget igényelhenék

 127. László

  Tisztelt Dr. úr!

  A párom és én nem vagyunk megházasodva, sem bejegyezve élettársként, de már 6 éve együtt lakunk és van 1 közös gyermekünk. Amiben jelenleg lakunk ház, az az én nevemen van , a szüleimtől kaptam, elakarjuk most adni, van is rá vevő. Helyette vennénk 1 másik házat, de annak a felét tudjk csak kifizetni a jelenlegi házam vételárából, a másik felét pedig részletekben törlesztenénk. Az a ház jelenleg nem komfortos ,de mi azzá tennénk 1-2 héten belül. Tehát az iránt érdeklődnék, hogy a szocpolt utólag belehetne -e számolni a ki nem fizetett vételárba? Előre is köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves László,

   Szerintem ez így nem fog működni….

 128. szabina

  Tisztelt tanácsadó!
  Kérdésem a következö:
  Édesapámék ajándékként irattak egy házat rám és a húgomra de ez csak papíron létezik),
  viszont olyan ház nincs a nevemen ami igazából is az enyém lenne ezen segítene a félszocpol ön zserint van esélyem egyedülálóként úgyhogy közmunkásvagyok és csak 6 hónapra van határozott idelyü szerződésem, hitel nem kell mert a tulaj bele megy a részletbe ha szocpol az övé.
  Kérem válaszát mailban de itt is megjelenhet csak ott elöbb olvasom.
  Köszönettel: Szabina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabina,

   Ha van lakás a nevén, akkor nem tud szocpolt igényelni, sajnálom….

 129. k klaudia

  akkor is igényelhetem egyedülállóként ha csak gyest és családipótlékot kapok havi 55ezer ft.
  erre fel adnának nekem legalább 3 millot.
  mert amit néztem házat ennyibe kerül

 130. E. Csaba

  Jó napot!

  Én 42 éves leszek március közepén, a feleségem pedig 36 éves. Van három gyermekünk. Kérdezem, hogy jogosultak leszünk-e fél szocpolra a korom miatt. Amikor a harmadik gyermekünk megszületett még nem voltam 40 éves. Használt ingatlant szeretnénk vásárolni, kb. milyen összegre számíthatunk?

  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Elméletileg a korhatár csak a megelőlegezett szocpolnál létezik, tehát megkaphatnák a támogatást – csak jönne ki végre a jogszabály….

 131. Mária

  üdvözlöm! szeretném kérdezni hogy 30 éves vagyok van két gyermekem egyedülálló vagyok,és mivel a kisebbik gyermekem 7 hónapos nincs munkám.és úgy hallatom, hogy kell a szocpolhoz is munkáltatói!hogy ez a hír igaz?vagy én is igénybe vehetném?és a másik kérdés milyen idős lehet a használt ház?előre is köszönöm további szép estét!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Sajnos kell igazolt munkaviszony…
   Egyelőre használt házhoz nem tudja felvenni.

 132. B Judit

  jó napot Azt szeretném kérdezni hogy a párom 38 én 34 éves vagyok megigényelhetjük e a szocpolt van 2 gyermek és májusban születik a 3id!És azt szeretném kérdezni hogy a szocpol mellé muszály felvenni hitelt mert van önerő? Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   A hitel felvétele nem kötelező, de szocpol csak lakás vásárláshoz vagy építéshez igényelhető, tehát nem elég az igénylési feltételeknek megfelelni, lakáscél is kell.

 133. B Beáta

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, hogy megjelent-e már valahol, ahol el lehetne olvasni a részleteket? Pl. Magyar Közlöny.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Beáta,

   Én még nem láttam, szerintem még csak most fog kijönni.

 134. k klaudia

  jó napot!
  azt szeretném kérdezni hogy 2 gyermekem van 22éves vagyok hogy egyedül állóként igényelhetem a szocpolt használt lakásvásárlásra mivel nincs jövedelmem csak gyest és családipótlékot kapok már 3 éve és még 3 évig kapom mert már a második gyerekre most keztem el kapni

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Klaudia,

   Egyedülállóként is igényelheti a szocpolt.

 135. B Zsuzsanna

  Üdvözlöm!
  36dik évet töltöm márciusban.Élettársam (Nem hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat) 33 éves lesz.Két gyermekünk van.7 testvérrel együtt örököltük édesanyám házát.Van e lehetőségem rá,igényelhetem e a szocpolt ilyen esetben a lakás teljes tulajdonjogának megvásárlásához?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsa,

   Sajnos közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz nem vehető igénybe a támogatás és ezen szerintem nem is fognak változtatni.

 136. Anita

  Üdvözlöm!
  Hogyan tudnánk igénybe venni a szocpolt? Ez ügyben kérném a segítségét, melyet előre is köszönök!
  Egy közös telken építkeztünk a Mamával, de engedélyt csak bővítésre adták hiába hogy teljesen önálló házat építettünk. Azóta kettő gyermekünk született. A bank nekünk erre csak szabad felhasználású deviza hitelt adott. Erre a hitelre megigényelhetnénk a szocpolt, hogy belefizessük azt?
  Vagy a napokban kényszerülünk arra hogy a szomszéd portát megvásároljuk, erre igénybe lehet venni a szocpolt?
  Válaszát még egyszer köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   Szerintem utólag már sokat nem lehet tenni, beszéljenek a bankkal, hátha látszik valami megoldás – én nem látok. Használt lakás vásárláshoz egyelőre nincs támogatás, de nem rossz ötlet – ha lesz, akkor nézzék meg a lehetőséget.

 137. Beáta

  Üdvözlöm Attila!
  Érdeklődni szeretnék, mert férjemmel használt lakást vásároltunk készpénzben. Az lenne a kérdésem, hogy már megvettük a házat, ezek után hogyan igényelhető vissza a félszocpol? Meglévő két gyermek után járó 800.000 Ft- ról lenne szó. Ez az ingatlan 70 %-a. Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Beáta,

   Nem lesz egyszerű….
   Főleg, hogy nem lépet életbe a módosítás. Ha erről hallanak, akkor menjenek be a bankba és kérdezzék meg, de szerintem kifizetett lakásnál nem lehet már igénybe venni.

 138. petra

  Tiszteletem!2 kislányom egyedül nevelem szeretnék régi építésügyi házat venni.a kérdésem az lenne igényelhetek szocpolt ill félszocpolt?2 gyermek után ez mekkora összeg lenne?esetleg márciustól?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Petra,

   Várjuk meg a rendeletet.

 139. R.Magdolna

  Üdv.:
  Kérdésem az lenne, hogy jár-e szocpol ha az én nevemen lévő házat megvenné a fiam és a menyem. Egy gyermek van, és 2014. szeptemberben születik a másik baba. Hitel van rajta amit ők fizetnek most is. /Vagy esetleg ajándékozásra is gondoltam/.
  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Magdolna. Családtagok közötti adásvételhez nem igényelhető a támogatás.

 140. B Zsuzsanna

  Üdvözlöm!
  36dik évet töltöm márciusban.Élettársam (Nem hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat) 33 éves lesz.Két gyermekünk van.7 testvérrel együtt örököltük édesanyám házát.Van e lehetőségem rá,igényelhetem e a szocpolt ilyen esetben a lakás teljes tulajdonjogának megvásárlásához?

 141. Eszti

  Üdvözlöm Attila!
  A kérdésem az, hogy 2009-ben lakáshitelre vásárolt, nevemen lévő használt családi házra, párommal és úton a második gyermekünkkel, csak utólagos szocpolt igényelhetnénk kamattámogatáshoz vagy van más lehetőség is? Felújításra lenne szükség… 35 év alattiak vagyunk.
  Válaszát köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Eszti,

   Sajnos felújításra nincs szocpol… Marad az utólagos szocpol, mint lehetőség.

 142. Lencs

  Kedves Attila!

  A párom korábban már igénybe vette a szocpolt az első feleségénél, amit vissza kell fizetniük. A kérdésem az, hogy igényelhetünk-e mi közösen új házastársként szocpolt, esetleg lehetőség van-e a másik kiváltására? A párom 35, én 26 éves vagyok.
  Köszönöm

 143. P. Kati

  Kérdésem az lenne, hogy 6 éve lakunk egy új építésű ingatlanban, aminek a megvásárlásához anno igénybe vettük a szocpolt 2 gyermekre. A 10 év elidegenítési tilalom még ugye nem járt le, de továbblépnénk nagyobb ingatlanba, mivel még 2 gyermekünk született és szűkösen vagyunk már. Használt lakást vásárolnánk, nagyobb m2-rel, több szobával. Ebben az esetben mindenképpen vissza kell fizetnünk a már megkapott támogatást? Nincs valamilyen méltányossági lehetőség? Ha vissza is fizetjük az első 2 gyermekre kapott szocpolt a 3. és 4. gyermekre még igénybe vehetjük a használt lakáshoz?

  Válaszát előre is köszönöm!

 144. B zoltán

  Üdv az lenne a kérdésem hogy használt házra is fel lehet-e venni szocpolt? Valamint hogy 1 gyermeket szeretnénk a jövőben vállalni, ebben az esetben mekkora a támogatás? Az ehhez tartozó tájékoztatót hol találom? Ha lehetne akkor egy linkek kérnék.köszönöm

 145. anica

  szeretném tudni hogy muszáj a munkahely mivel hogy a fiam még most tizen 19 éves és a menyem is most lesz májusba a 1 kis babájok és szeretnének egy használt lakást veni de sajnos a fiam az kis telepűlésűnkőn az őnkormányzatnál dolgozik hogy fele tudják venni a szocport szeretném tudni a válaszát

 146. Sz Rita

  jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy amibe lakunk ház annak a párom és az apja a tulajdonosa azt szeretném megtudni hogy szocpol jár e ilyenkor hogy az apjától megvennénk az ő tulajdon részét.köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Rita,

   Sajnos családtagtól történő vásárlásnál nem igényelhető szocpol.

 147. Mónika

  Tiszteletem!!
  Azt szeretném kérdezni,hogy ön szerint ha lenne szocpol használt lakásra akkor mi a férjemmel jogosultak lennénk-e rá? A férjem 38 én pedig az idén töltöm a 35-t. Három kisgyerekünk van. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel!!

 148. Kati

  Érdeklődnék hogy azok is igénybe vehetik a szocpolt használt lakás vásárlásra akik egyedül nevelik gyermekeiket és nincs munkahelye mert még gyesen vagy gyeden van.Ém két gyermeket nevelek egyedül akkor én ezt hogy vehetem igénybe ha márciusba újra lesz???

 149. Tamás

  Üdv.: Két gyermekünk van és mindketten 31 évesek vagyunk feleségemmel. Jelenleg feleségemnek van egy közös háza a testvérével, 1/2:1/2 arányban. Az lenne a kérdésem, hogy ha használt lakásra is lehetőség lesz szocpolt igényelni, akkor lehet-e a támogatást ezen ház tulajdonrészének megszerzésére fordítani? Akár a feleségem, akár az én nevemre.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tamás,

   Szerintem lenne rá lehetőség, a lényeg, hogy egy néven legyen és vásárlással kerüljön a tulajdonába. Érdeklődjenek a bankjuknál a részletekről.

 150. B Beáta

  Üdvözlöm!

  A férjemmel már egy ideje szeretnénk házat vásárolni. Mivel nem nagyon van megtakarításunk, ezért csakis használt házban gondolkodtunk. Ha eddig lett volna használt lakás vásárlására is szocpol, már rég költöznénk. Olyan régen várunk rá, és annyi pletyka keringett már a szocpol átalakításáról, hogy nem hiszem el, hogy végre megtörtént. Kérdésem az lenne, hogy hol van ez leírva? Hol nézhetek utána? És hol lehet igényelni?
  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Beáta,

   Még nem jelent meg, de a választásokig van rá esély.A bankweb.hu azonnal hozni fogja a hírt.

 151. ági

  üdv:érdeklődni szeretnék hogy a fél szocpolnál lakás bővítésre is meg lehet igényelni?
  meg van egy két dolog amit még tudni szeretnék.de előtte egy ki információt adok.mi mind a ketten 35 év alattiak vagyunk.jelenleg én kismama vagyok.van egy ház amit most intézünk mert meg szeretnénk venni csak úgy beszéltük meg a tulajjal hogy részletre vennénk meg ügyvéd által kiállított papírokkal.na de az a kérdésem hogy ez a ház viszont kicsi és szeretnénk igényelni szocpolt bővítésre,de így nem tudom hogy ,meg tudjuk e igényelni?meg hogy mi attól vállalhatunk be még gyereket?meg így meg lehet e igényelni a szocpolt vagy a fél szocpolt?és ha igen akkor mennyi összeget kaphatunk.?
  mik szükségesek hozzá hogy eltudjuk indítani?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ági,

   Jelenleg bővítésre nem tudják felvenni a szocpol, meglátjuk, hogy ez változik-e….

 152. F.Erika

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék hogy ha ez év jan.21-én vásároltam használt lakást akkor ha márciusban mégis lesz a szocpol használt lakásra akkor tényleg vonatkozik-e rá az a szabály miszerint 120 napig utána (mármint a vásárlás után )igényelhető! Válaszát várom és köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Igen, jól tudja, van ez a 120 napos “haladék”.

 153. lili89

  Üdvözlöm!

  A félszocpolról szeretnék érdeklődni. Az esküvőnket követően (május) vásárolunk ingatlant. Már írtunk előszerződést és le is foglaltuk a házat. Érdekelne, hogy van e esély arra, hogy félszocpolban részesüljünk. Mindketten rendelkezünk munkahellyel, a hitelkérelmet az esküvő után indítanánk, tehát már házastársak leszünk, 2 gyermeket szeretnénk (jelenleg még nincs gyermekünk). Az ingatlan hasznos alapterülete 110nm, sajnos az energiaosztályát nem tudom.
  Válaszát köszönöm!

 154. Bandúr Balázs

  Üdv. Érdeklődni szeretnék, hogy most akarunk élettársammal használt házat vásárolni és szeretnénk felhasználni a szocpol nyújtota előnyöket. Az ingatlan amit megvásárolnánk piaci értéken kb 9,5mFt-ot ér, ebben az esettben is jogosultak lennénk a szocpolra mert a vételár pedig csak 5,6mFt? Tehát kaphatunk szocpolt itt vidéken vagy sem? A szocpol feltételei között a piaci értéket veszik figyelembe vagy a vételárat? Ebben az ügyben kérném segítségét, elöre is köszönöm.

 155. Imre

  Üdvözlöm!
  Olvastam a hozzászólásokat,de az én kérdésemre sajnos nem találtam választ. Engem az érdekelne, hogy az új kormányrendelet módosítása után jár-e szocpol vagy félszocpol lakásbővítésre? Nemrég bővítettük a házunkat 40 m2-ről 105 m2-re, még nincs használatbavételi engedélyünk és áprilisban érkezik a másik gyerekünk.

 156. K Veronika

  Üdvözlöm!
  Van egy pár dolog ami engem érdekelne, de előtte leírnám azokat a tényeket ami rám vonatkozik.
  2011-ben vettünk egy használt lakást a férjemmel,ami szinte a 4 falból állt.Vizet, fűtést mi készítettük, átvezetékeltettük, nyílászárókat cseréltettünk,tetőt szigeteltettünk, stb.Hasznos terület körülbelül 100-102 négyzetméter.Volt lakásmegtakarításunk a Fundamenta-nál amit kiváltottunk hitelre.2012-ben megszületett első gyerekünk a hitel felvétele és a ház vásárlása után.Mindketten 35 év alattiak vagyunk.Röviden ennyi.
  Kérdéseim pedig a következők lennének:
  – mi igényelhetünk-e szocpolt
  – beszámolható-e a hitelbe
  – vállalhatunk gyereket
  – ha megkapnánk a szocpolt mennyi lenne azaz összeg 2 gyerekre
  – milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez

  Segítségét előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Veronika,

   A már meglévő házhoz utólag nem igényelhetnek szocpolt, ezt a vásárlás/építés kapcsán kell.Nézzen utána a bankban, hogy az utólagos szocpolt a hitel törlesztésére fel tudják-e venni.

 157. niki

  kedves tanácsadó!
  Én 23éves vagyok 1 gyerekel egyeduláló. Lene egy használt ház eladó 700ezerért 1szoba konyha furdő kert. Megkaphatom rá a szocport és hol kel intézni? Utána ha lesz másik gyerekem ara már nemlehet kérni késobb?

 158. Ágnes

  Üdv!
  Kérdésem az, hogy ha jól értem, akkor semelyik fajtánál nem lehet lakás a kérelmezők nevén, ugye? Egyedülállóként lehet igényelni 2 gyerekkel, vagy csak párok/házasok vehetik igénybe?
  Lízingszerződés esetén is kérhető, vagy csak hitel mellé?
  Végül is akkor 2 gyerek esetén mekkora lehet a támogatás? Sokféle összeget olvastam már.
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Valóban az igényléskor nem lehet lakás a nevén és egyedül is igényelheti, nem kell házastárs.
   Az összeg sok paramétertől függ, nézze meg az alábbi cikkben, hogy önre melyik vonatkozik:
   https://www.bankweb.hu/hitel/szocpol/

 159. Noémi

  Üdv! Érdeklődnék, hogy 2010-ben lakástakarékpénztárral felvett lakáshitelre, meglévő 3 gyermekre fel lehet-e venni a félszocpolt, lakáshitelünk csökkentésére? Én 30 éves vagyok, a párom lassan 40.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Noémi,

   Meg kell nézni a hitelszerződést és beszélni kell a bankkal. Az utólagos szocpolt nem törölték el, van remény a hitel csökkentésére…

 160. István

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Jelenleg egy örökölt lakásunk van (csak a férj tulajdona). Szeretnénk egy nagyobb, használt lakásba, házba költözni. Két gyerekünk van, áprilisban születik a harmadik. A feleségem 34 éves én pedig 43 éves vagyok. Van-e lehetőségünk valamilyen szocpolt igényelni, hogy már elmúltam negyven éves? És hány gyerek után tudjuk majd igénybe venni a szocpolt? Mikorra várható az új jogszabály életbelépése?

  köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Vállalni csak 2 gyerekig lehet (megelőlegezett szocpol). Új lakás vásárlásakor igényelhetik a szocpolt….

   • István

    Kedves Attila!

    Elnézést, hogy értetlenkedek, de visszaolvasva az előttem írókat a “Betti” nevű kérdezővel szinte ugyanazok lesznek a feltételeink április végén. Neki azt válaszolta, hogy használt lakásnál is igényelhető a teljes szocpol, míg nekem úgy írta, hogy új lakás vásárlásakor igényelhetem. Mitől függ ez? Most akkor, ha április végén megszületik a harmadik gyerekünk májusban használt lakás, ház vásárlásakor milyen (teljes, fél) szocpolt igényelhetünk?

    köszönettel

    • dr.Tatár Attila

     Kedves István,

     Egyelőre nincs használt lakásra szocpol, ha lesz, akkor a tervek szerint teljes összeg – az új lakáséval egyező lesz…

 161. F Eszter

  Tisztelt Tanácsadó!

  Én 2013. decemberében vásároltam használt lakást, hitelfelvétel nélkül.
  Ha 2014 március 1-től megadják a szocpolt használt lakásra is, akkor jogosult leszek-e rá a már megvásárolt ingatlanra hitelfelvétellel vagy anélkül? 35 év alatti vagyok, házas, 2 gyermek, az ingatlan vételára 8 millió alatti.

  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Eszter,

   A lakás vásárlásakor kell a szocpol igényelni…
   Később sajnos már nem megy.

 162. Gabi

  Tisztelt Tanácsadó!
  a párom kapna kamatmentes kölcsönt lakásvásárlásra-amihez a kérelmet most kellene benyújtani-és ehhez szeretnénk igényelni 1 meglévő gyermek és 1 tervezett gyermek után a félszocolpolt.Lehetségese e később hozzácsatolni a hitelkérelemhez ezt a támogatást?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gabi,

   Megelőlegezett szocpolt tudnak felvenni, ezt pedig jelenleg csak új lakáshoz és a lakás vásárlásakor tudják csak igényelni, utólag sajnos nem.

 163. V. Ágnes

  Üdv. Érdekelne , hogy 4 gyermekkel egyedülállóként használt ház vásárláshoz megkaphatom-e a fél szocpolt márciustól 34 éves vagyok.?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   Várjuk meg a részleteket. A bankok egyelőre semmit nem hajlandóak ez ügyben nyilatkozni…

 164. N Nikoletta

  Üdvözlöm!
  Lenne egy kérdésem, van 2 gyermekem ,és használt lakásra szeretném igénybe venni a szocpolt. Csak azt nem értem mi az az energia besorolás????? ÉS EZ NAGYBAN BEFOJÁSOLJA AZ IGÉNYBEVÉTELT?

 165. V Edit

  Szép napot!
  Az lenne a kérdésem,hogy korszerűsítésre lehet e használni majd a szocpolt-félszocpolt pl:fűtéscsere,nyílászárók,bővítésstb.
  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edit,

   Sajnos korszerűsítésre nem használható a szocpol…

 166. Sanyi

  Tisztelt Tanácsadó!
  Arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogyha van lakáshitelünk, de találunk egy jobbat, akkor kiválthatjuk-e a nekünk megfelelőbbel a már meglévőt? Illetve még az lenne a kérdésem, hogyha van 2 gyermekünk, utólag meg lehet-e igényelni a szocpolt/félszocpolt hitel csökkentésére?
  Köszönettel: Sanyi!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Sanyi,

   Elméletileg cserélhető a hitel. Ha rendes szocpolt kaptak, akkor ez kisebb gond, de megelőlegezett szocpolnál ezt nehéz a bankkal végig csinálni. A bankot kérdezzék meg, hogy a megkötött hitelszerződésnél lehet-e utólagos szocpot felvenni.

 167. G Gábor

  Üdvözlöm !
  Az idei évben tervezünk használt családi házat vásárolni a párommal , életkor 27 , 26 .
  kb 80 nm es házara mennyi szocpól járna két tervezett gyerek után ?

 168. Szandi

  Azt szeretném megkérdezni hogy mellettünk van egy hány 45-50 négyzetméteres, arra is adnak szocpolt hogy kisebb négyzetméteres?

 169. J.István

  Tisztelt tanácsadó!

  Az lenne a kérdésem, hogy van egy panel lakásunk amit el szertnénk cserélni egy használt családi házra.
  Jellenlegi lakáshitelt átterhelnénk.
  Van már 1 gyemekünk és heteken belül megszületik a második kislányunk is.
  Én 38 éves leszek, feleségem 33 éves lesz.
  Lehetséges-e a szocpolt valamilyen formában igénybe vennünk?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Amikor az igénylést beadják, akkor már nem lehet a nevükön lakás és a korábban eladott lakás értékét be kell forgatni az újba. Szóval elvileg menni fog, ha használt lakáshoz meg lesz a rendelet, de jól elő kell készíteni, nehogy baj legyen az igénylésnél. Egyelőre várjuk meg a rendeletet….

 170. M.Barna

  Tisztel Webbank! Érdeklödni szeretnék, hogy milyen feltételek szükségesek a használt lakás igényléséhez szocpolon belül? A gyereknél mi az a korhatár meddig lehet igényelni a szocpolt? Válaszát előre is köszönöm.

 171. Betti

  Tisztelt Tanácsadó!

  Érdeklődnék, hogy 3 meglévő gyerek, 43. éves férj, 34. éves feleség használt lakásra félszocpolt vehet-e igénybe, vagy csak az újépítésűre jár nekik a teljes szocpol?

  Köszönettel:
  Betti

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Betti,

   Tudtommal használt lakásnál is teljes szocpol összeg igényelhető, de várjuk meg a jogszabályt.

 172. Cs Gréta

  Tisztelt Bankweb!
  Idén februárban töltöm a 35. életévemet, párom decemberben múlt 33 éves. Ha egyikünk már betöltötte a 35-öt, attól még járhat a félszocpol?
  Válaszát köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gréta,

   Életkorhatár csak megelőlegezett szocpolnál van. A használt lakáshoz igényelhető szocpol feltételeit még nem hozta le jogszabály.

 173. István

  üdv.:Engem az érdekelne , hogy ha múlt éven vásroltam lakást az erre felvett hitelbe bele
  lehet-e forgatni a szocpolt, vagy esetleg felhasználható-e korszerűsítésre?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Meglévő lakáshoz felvett hitel törlesztésére lehet az un. utólagos szocpolt igénybe venni.

 174. kingus

  Egy kérdés mikortol lesz zárt kert ingatlanra hiteles a szocpol

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kingus,

   Tudtommal nincsenek ilyen tervek. Támogatás csak lakásra van és ez nem fog változni….

 175. F Roland

  Üdv:Érdekelne hogy tervezet gyerek esetén igénybe vehető e a szocpol vagy a félszocpol?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Roland,

   Igen, új lakás vásárlása/építése esetén igényelhető a megelőlegezett szocpol.

 176. V. Ágnes

  üdv. Érdekelne hogy egyedülálló anyaként 4 gyerekkek , 35 év alatt március 1.-jétől igénybe vehetem-e a szocpolt használt csaádi ház vásárlására vidéken?

 177. anita

  Üdv.Érdeklődnék hogy bárlistásoknak igénybe lehetne e venni a szocpolt használt lakásra és hogy két gyerek után mennyi lenne a támogatás.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   Tudtommal KHR listások is kérhetik a szocpol, mert ez nem hitel, hanem támogatás. (A megelőlegezett szocpol nem megy, de a meglévő gyerekre igényelhető.

 178. Miklós

  Üdv; Engem is ez érdekelne! Még egy banknál sem láttam erre vonatkozó információkat.

 179. K Babett

  Üdv:érdeklödnék hogy van e már használt lakásra szocpol vagy felujításra és ha van akkor melyik banknál lehet érdeklödni?

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal