Figyelni kell a növekvő kínai turizmusra

Többet fordítottak utazásra, mint a magyar GDP. Egyre gazdagabbak, és egyre többen indulnak el.

A kínai turisták tavalyi 164,8 milliárd dollárt költöttek el külföldön, ami rekordnak számít, és több, mint Magyarország egy éves bruttó hazai terméke (utóbbi 2013-ban 136,3 milliárd dollár volt). A 2013-hoz képest 28 százalékos annak köszönhető, hogy rohamosan nő a kínaiak elkölthető jövedelme, másrészt egyre többen vágnak útnak.

Tavaly 10,1 százalékkal nőtt Kínában a rendelkezésre álló jövedelem, ami még a GDP 8,2 százalékos bővülését is meghaladta – írja a Skift. Ráadásul minden eddiginél többen, 109 millióan vállalkoztak külföldi utazásra.

Az ország egyre többet kereső középosztálya, a hosszabb fizetett szabadságok, a gyorsabb vízumügyintézés és az olcsóbb repülőjáratok hatására a Kínából útnak induló turisták száma az elmúlt évi 110 millióról 2020-ra 200 millióra nőhet. Márpedig ez csupán egy óvatos becslés, ez a szám 2019-re akár 400 millió is lehet más becslések szerint.

Kínában 2002-ben enyhítették a külföldi utazásokra vonatkozó szabályokat. Azóta dinamikusan nő a kínai turisták száma. A beutazó turizmus ezzel messze nem tud lépést tartani: tavaly a külföldi látogatók csak 51,2 milliárd dollárt költöttek Kínában. Ráadásul az olló idén tovább nyílhat, hiszen újabb 15-20 százalékkal bővülhet a kiutazó kínaiak száma.

A kínai turisták tavaly 130 milliárd dollárt költöttek. Ez az összeg 2019-re várhatóan 256 milliárd dollárra nőhet. Kína már ma is az idegenforgalomból származó bevételek fő forrása; 2012-óta fontosabb, mint az USA és a korábbi éllovas, Németország. Bár Európa még nem olyan jelentős és gyakori cél a kínai turisták között, a top 10-ben mindössze egyetlen európai ország van Franciaország.
Egyre hihetőbbnek tűnik, hogy egy napon Kína legfőbb exportcikke a lakossága lesz.
Forrás: origo.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal