Galibát okoznak a robot automata programok

A High Frequency trading cégek ismét magukra vonták a kereskedők figyelmét. 440 millió USD veszteség géphibából…

Szerdán a Knight Capital Group tőzsdei kereskedő cég számítógépei megzavarodtak, ami közel 440 millió dollár veszteséget okozott. A NY Times szerint korábban ilyesmi nem történhetett volna meg, azonban az automata kereskedés időszakában ez egyre gyakrabban következik be.

A tőzsdei tranzakciós költségek meredeken csökkentek az elmúlt 25 évben, a piacok mélyebbek és nagyobb a likviditásuk, mint valaha, de védtelenek a katasztrófákkal szemben – írja a NY Times.

Csütörtökön az Európai Központi Bank bejelentésére zuhantak a tőzsdék, amit rögtön követett az olaj és réz ára.  Nem mintha bárki negatívan ítélte volna meg a rezet aznap, de a programok úgy vélték, hogy a két piac együtt mozog és a beépített algoritmusok működésbe léptek.

A “piaccsináló” brókerek ideje leáldozott, az üzletek nagy részét úgynevezett High Frequency trading cégek végzik, olyan számítógépekkel, melyek nanoszekundumok alatt képesek végrehajtani egy tranzakciót. Ennek eredménye a hihetetlen gyorsaság és a likviditás.

Azonban ezek a “robot kereskedők” nem állnak meg, ha problémák állnak elő. A legtöbb program úgy van beállítva, hogy kilépjen, ha a tőzsde “megőrül”, így akkor csökken a likviditás, amikor igazán szükség lenne rá. A magas-frekvenciájú kerekedés a részvényekkel kezdődött, de mostanra kiterjedt az árupiacra is.

A gépek korrelációkat keresnek a különböző piacok között és megpróbálnak előnyt szerezni másokkal szemben. Míg korábban sokszor egy irányban mentek a piacok, most szinte állandósultak a kiszámíthatatlan elmozdulások, teret adva a  káros folyamatoknak a tovagyűrűzésre. Lehetséges, hogy fel kellene adnunk az innováció néhány előnyét a nagyobb jó érdekében?

Bankweb kiegészítés:

Az automatizált kereskedésnek több formája és szintje létezik. A High Frequency trading a nagy pénzügyi vállalatok műfaja, de a kisbefektetők számára is több automata kereskedési megoldás vált elérhetővé. Hihetetlenül olcsó áron – de nagy kockázattal működnek ezek a programok, bárki megvehet egy robotot az interneten és viszonylag könnyen elindíthatja.
Tény, hogy a piacok megváltoztak és sokkal nehezebb nyereségesen kereskedni. De az is tény, hogy egyre többen érdeklődnek a tőzsde és a forex piac iránt – nem mindegy, hogy fegyvertelenül indulnak a kezdők a csatába valódi Terminátorok ellen, vagy egy tőzsdetanfolyamot elvégezve némi esélyt adnak maguknak.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal