Gazdagnak érzed magad?

Számtalan módja van annak, hogy az ember pénzhiányban érezze magát, elég, ha csak a sztárok és ismert pénzemberek fényűző életével veti össze saját hétköznapjait.

Ha azonban az egész csak felfogás kérdése, ugyan miért ne változtatnánk egy kicsit a szemléletmódunkon, hogy eztán magunkat is jómódúnak érezhessük? – teszi fel a kérdést a CNN befektetési tanácsadója, Jeanne Sahadi.

Jó eséllyel remélhetjük, hogy az igazi gazdagság fő tényezői (egészség, boldogság, család és barátok) legalább valamelyike jelen van életünkben, így máris rendelkezésünkre áll néhány jó ok az önbecsülésünk javítására.

Hogy ténylegesen mit is kell tennünk a kedvező változáshoz, ahhoz a szakértő négy szempontot ajánl a figyelmünkbe:
Alakíts ki tudatos minőségi kontrollt az életviteledben!

Ha olyan dolgok veszik körül az embert, amelyek kellemes érzéssel töltik el, máris nyert helyzetben vagyunk.
Talán első hallásra viccesnek tűnik, de valóban minőségi változáshoz vezethet, ha az ember megszabadul régi gönceitől, megjavítja a régóta hibás ajtókilincset, vagy rendez egy jókedvű vacsorát a barátokkal, hogy kipróbálhassa az amúgy régóta a szekrényben porosodó ünnepi étkészletet.

Ez a fajta “élj a mának, használd szép dolgaidat!” filozófia új megközelítést is vár az embertől.
Ha ugyanis már megszabadult elhasználódott, szegényes vagy a pénztelenséghez, “vészmegoldásokhoz” köthető tárgyaitól, akkor érdemes e szemléletet az új vásárlásoknál is megvalósítani, és a pénzt egy-egy igazán míves darab vásárlására koncentrálni.

Tíz olcsó ing helyett tehát jobb, ha egy igazán minőségi, testre szabott és márkás darabot vásárolunk, könnyen lehet, hogy összességében ez utóbbi lesz az olcsóbb!

Kedvezz a kényelem iránti vágyadnak!

Természetesen nem töltheti az ember minden idejét kényelemben, de ez nem jelenti azt, hogy ne szakíthatna időt arra, hogy néha valóban kényelembe helyezze magát.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Nem kell többre gondolni, mint egy különleges színházi előadásra, egy masszőrnél tett látogatásra vagy akár az otthoni asztalon lévő vázában a virágok heti rendszeres cseréjére. Döntsük tehát el, hogy mit szeretünk, és arra igenis tegyünk félre rendszeresen egy kis pénzt.

A kényelemről talán sokaknak a luxusutazás jut eszébe.
Ez valóban drága, de jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb helyszínen az árak igen szezonérzékenyek, így egy síelésről vagy golfozásról ismert drága vidék gyógyfürdőibe szezonon kívül akár a fél árnál is olcsóbban eljuthatunk.
Kényelmes szállodák, elegáns vidék, kellemes légkör. És mindez egy közepes színvonalú tipikus nyári üdülés áráért.

Teremts biztonságot magadnak!

Különféle embertípusok léteznek, van, aki a költekezéssel, van, aki a folyamatos megtakarítások révén egyre hízó bankszámla által érzi magát gazdagnak. Érdemes tehát elgondolkozni, hogy hol helyezkedünk el ezen a skálán, és döntéseinket ennek megfelelően formálni.

Az igazán rossz közérzet ugyanis abból ered, ha az ember úgy látja, az általa korábban vásárolt tárgy kidobott pénz. Ez elbizonytalaníthatja, és ismételten a szegénység érzését keltheti.

A tudatosság tehát biztonság- és gazdagságérzet felé vezet.

Becsüld meg mindened, ami van!

Sokan a bankszámlájukra pillantva hajlamosak kétségbeesni. Ezt elkerülendő érdemes azonban józanul gondolkozva mérlegelni, és a számlán lévő összeget a teljes adóssággal összevetni.
A pontos különbözet – még ha negatív is – lélektanilag idővel stabilitást adhat. Ha az ember ugyanis egyértelműen látja, hogy hol tart, illetve mit kell tennie, az megkönnyíti a cselekvést is.
Ellenkező esetben a bizonytalanság belső feszültséget szül, és aláássa a tervszerű tetteket.

És még egy fontos mentőgondolat: ha az ember úgy érzi, pénzhiányban szenved, tekintsen csak körül. Bár lehet, hogy úgy találja, a környezetének sokkal jobb sora van, de amíg neki is van ételre, ruhára és lakásra való pénze, addig ő is a földlakók elitjébe tartozik.

A Világbank adatai szerint ugyanis 1,2 milliárd ember él napi kevesebb mint egy dollárból, azaz havi hétezer (!) forint alatti jövedelemből, és még nagyobb azoknak a száma, akiknek a mindennapi betevő falatja ugyan megvan, de csak az egyik napról a másikra tengődnek.

Ha tehát valaki igazán gazdagnak akarja érezni magát, és meg akarja becsülni mindazt, amit jut neki, bizony nem árt, ha néha adományt juttat, vagy időt szakít, és önkéntesen segít egy-egy rászorulónak.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal