Gyorsan nő a milliárdosok tábora

Soha nem élt még annyi milliárdos a világon, mint most – írja a CNBC egy friss jelentés alapján. Tavaly 222 fővel nőtt a milliárdosok száma a világban, már meghaladja a 2000 főt.

Összvagyonuk eléri a 6700 milliárd dollárt, ami több mint Japán és Dél-Korea együttes GDP-je.

A világ három leggazdagabb embere Bill Gates, Carlos Slim és Warren Buffett, összesen 244 milliárd dollárral rendelkezik. Tavaly 52 milliárd dollárral emelkedett a vagyonuk, vagyis percenként 100 ezer dollárt kerestek.

De nem mindenki volt ilyen szerencsés. A milliárdosok közül mindössze 649 embernek emelkedett a vagyona, ezzel szemben 869 milliárdos a vagyona csökkenésétől szenvedett. Hiába nőtt a milliárdosok száma tavaly, összvagyonuk 1,5 százalékkal csökkent.

Elsősorban a technológia szektorból emelkedtek ki az új milliárdosok. Oroszországban viszont szenvedtek a dúsgazdagok, az orosz milliárdosok 60 százaléka a vagyona csökkenéséről számolt be és először fordult elő, hogy India megelőzte Oroszországot a milliárdosok szám alapján. Az Egyesült Államokban él a legtöbb milliárdos, a második helyet Kína foglalja el, India lett a harmadik, így Oroszország a negyedik helyre csúszott vissza.
Forrás: napi.hu

BankWeb kiegészítés:

A milliárdosok számának növekedése önmagában nem gond, azonban a “másik oldal” a szegényedők száma még drasztikusabban nő. A jövedelmi különbségek pedig egy mértéken felül komoly társadalmi feszültségekhez vezetnek.

A gazdagok jövedelmük elenyésző részét fordítják adakozásra, mások megsegítésére. Egy szemlélet váltásra lenne szükség, több társadalmi felelősséget kellene érezniük és vállalniuk.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal