Hányan éltek az adóamnesztiával?

Tavaly 610 stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyitottak az adóamnesztia lehetőségét igénybe vevők, és összesen 37 milliárd 877,3 millió forintot fizettek be – írja a Napi Gazdaság . A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozik, eszerint átlagosan 62 millió forintot fizettek be az érintettek.

Az adóamnesztia lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság. A bankok a számlatulajdonos azonosítása nélkül szolgáltatnak adatot ezekről a tranzakciókról.

A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék. Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell adózni, az ötödik évtől pedig adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik – írja a Napi Gazdaság.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal