Hogy néz ki egy államcsőd?

Rohamosan csökkenni kezdett az argentin állampapírok iráni kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, nem tűzi napirendjére Argentínának azokkal a fedezeti alapokkal szembeni fellebbezését, amelyek nem egyeztek bele államadósságának átütemezésébe.

Ausztriai munkavállalás, külföldi befektetések.A legfelsőbb bíróság érintetlenül hagyta egy alsóbb szintű szövetségi bíróság ítéletét, amely elrendelte, hogy Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-2002. évi összeomlása után. (Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.)

Buenos Aires korábban megtagadta a törlesztést. Ha Argentína ragaszkodik álláspontjához, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átszervezett kötvényekkel hitelezőket, bár a dél-amerikai ország elvileg képes és hajlandó is fizetni nekik. A helyzet június 30-án csődhöz vezethet, ekkor válnak esedékessé a New York-ból felügyelt diszkontkötvényekkel kapcsolatos kifizetések.

Szakértők szerint Argentína nem képes egyszerre mindkét kifizetést teljesíteni, és kénytelen lesz újratárgyalni adósságát.
Az argentin országkockázat a J.P. Morgan EMBI+ indexén csaknem 10 bázisponttal nőtt, az argentin részvények pedig csaknem négy százalékponttal estek.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal