Hogyan finanszírozzuk a külpiacra lépést?

A HVCA (Hungarian Private Equity and Venture Capital Association), a Magyar Külgazdasági Szövetség, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az M27 ABSOLVO konferenciát rendezett a kisvállalkozások külpiaci jelenlétének ösztönzésére, a finanszírozási lehetőségek bemutatására.

A rendezvényen a téma ismert szakemberei, nagy gyakorlattal rendelkező tőkebefektetők és az állami szervezetek vezetői tartottak előadást és vettek részt azon a panelbeszélgetésen, amely konkrét gyakorlati ismereteket és segítséget igyekezett nyújtani a vállalkozásoknak.


Az első előadást Dr.Zsembery Levente ( Biggeorge’s Equity vezérigazgatója, a HVCA oktatási bizottságának elnöke) tartotta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kockázati tőke olyan vállalkozásokba szeret befektetni, ahol

 • jók a növekedési lehetőségek
 • megbízható és elkötelezett a management
 • védhető üzleti előny jellemző

A tőkebefektetés kockázata és költségei a partnerül választott vállalkozás méretével, szervezettségével, profi hazai működésével, specializált tudással és szervezeti felépítéssel egyre csökkennek. A várt megtérülés 20-25% körül van, mivel a sikertelen tőkebefektetések kockázatát a sikeres finanszírozásoknak kell “lefedniük”.

A növekedés ma már elképzelhetetlen a külpiaci nyitás nélkül. Az egységessé váló regionális piacokon éles a verseny, bármikor a “hazai pályán” is megjelenhetnek új, multinacionális versenytársak. Csak előre lehet menekülni, növekedni, terjeszkedni kell!

Dr.Zsemberi felsorolta a külpiaci megjelenés formáit:

 1. export
 2. külföldi tudás, munkavállaló bevonása
 3. külföldi iroda nyitása
 4. franchise átadás
 5. leányvállalat
 6. piacvásárlás
 7. akvizíció, know-how vásárlás

Ahogy az 1.ponttól a 7.felé haladunk, úgy nő a külpiaci jelenlét kockázata és tőkeigénye. De természetesen a vállalkozás lehetőségei, a várható nyereség is nő a piaci jelenlét erősítésével. Egyre nagyobb tudásra, helyi ismeretekre és felkészült managementre alapozva lehet csak ezt a jelenlétet fokozatosan erősíteni.

A következő előadó Orbán Krisztián volt az Oriens-től. Ők a régió nagyobb vállalataiban keresnek finanszírozási lehetőségeket, kisebb cégeket nem is tudnak hatékonyan felvállalni, mivel a velük szemben támasztott hozam és működési elvárások olyan szigorúak, hogy csak a legjobb fejlődési lehetőséggel rendelkező, már jól felépített és hatékonyan működő vállalkozásokkal tudnak együtt működni.

Előadásában a kockázati tőkebefektetők szempontjából vizsgálta a külpiaci jelenlét finanszírozásának folyamatát. Igazi gondot szerinte a régiónkban a tőkebefektetés sikeres folyamatát lezáró “exit”, kiszállás nehézségei jelentik. Nehéz a finanszírozott vállalatot,  a megszerzett részesedést eladni, a társaságot tőzsdére vinni. 15 millió dollár alatt egyáltalán nem találni vevőt, ezért a finanszírozási döntésnél előre kell vetíteni a teljes folyamat sikeres végig vitelét.

Véleménye szerint a kisebb vállalkozások finanszírozásában az állami tőkével rendelkező tőkebefektető alapoknak kell nagyobb kockázatot vállalva segíteniük – ezt a kockázatot csak állami tőke bevonásával lehet kezelni. (Jeremie alapok.)

Egy kisebb vállalkozásnál gyakori a “one man show”, itt még a külpiaci megjelenés előtt fel kell építeni a terjeszkedésre alkalmas vezetői csapatot, felépíteni a szervezeti struktúrát, megerősíteni a hazai működést, informatikai hátteret, stb. Érezhető némi kulturális hátrány és a nyelvismeret hiánya is, amelyek szintén nehezítik a terjeszkedést.

A harmadik előadó Gyurácz Németh Iván volt az M27 Absolvo-tól.  Ő a tényadatokkal kezdte: láthatóan leállt az export növekedése, komoly kihívás ennek ismételt beindítása. A hazai gazdaságot a multik uralják, nagy feladat a hazai vállalkozások segítése, a sikeres növekedésre, külpiaci terjeszkedésre alkalmas cégek megtalálása. Véleménye szerint még a tőke biztosításánál is fontosabb az elszánt, szakmailag képzett, alkalmas vezetői csapat! Nem elég a döntés meghozataláig eljutni, kitartó, hosszadalmas, elszánt munka kell a sikerhez.

Az előadásokat egy panelbeszélgetés követte Horváth Miklós, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnökének irányításával és Bödőcs Róbert (HITA), dr.Tóth János Faludi Wold Ügyvédi Iroda), Tánczos Péter (Euroventures), Szigetlaki Zsolt (Intellisense), Vitán Gábor (Venturio) és Gyurácz Németh Iván (M27 Absolvo) részvételével. Gyakorlati példákkal és a finanszírozási folyamat részletes bemutatásával igyekeztek a hallgatóságnak segítséget nyújtani az alábbi kérdések megválaszolásával:

 • Milyen finanszírozási igénye és lehetőségei vannak a nemzetközi terjeszkedésnek?
 • Miért keresik a befektetők azokat a cégeket, amelyek régiós terjeszkedést terveznek tőke bevonásával?
 • Mi a feltétele a kockázati tőkebevonásnak, hogyan tervezzük meg a folyamatot?
 • Mely szempontok alapján tekintünk egy céget felkészültnek a külpiacra lépésre?
 • A külpiacra lépés folyamata, best practice, lehetőségek és kockázatok elemzése

A konferencián a banki finanszírozásról és a legkisebb vállalkozások, az “ötletgazdák” segítéséről nem esett szó, a téma most a növekedésre képes vállalkozások külpiaci jelenlétének finanszírozása volt elsősorban a tőkebefektetők szemszögéből nézve. Ez a téma is hatalmas, így – ahogy az már lenni szokott – egy ilyen konferencián nem csak az elhangzottak, hanem a személyes kapcsolatok építése, a jelenlévők számára egy továbblépés feltételeinek megteremtése volt a részvételből származó legfontosabb előny.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal