Hogyan módosul a CSOK?

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a CSOK iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni.

Sok változás volt és lesz is a CSOK-kal kapcsolatban a jövőben is, és gyakran nüansznyi dolgok döntenek az elbírálásban. A közelmúltban jogszabály értelmezést adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, aminek értelmében az önálló tetőszerkezettel és utcáról megközelíthető lakóházak családi háznak számítanak, vagyis az ikerház így már nem értelmezhető lakásként.

Növekszik az ingatlantranzakciók száma és azon belül a hiteles vásárlók aránya is. Egyre gyakoribb az új építésű ingatlanok tervezőasztalról való megvásárlása, tehát tovább erősödik a piac.

Vincze Krisztián érdekességként megemlítette, hogy a tízmilliós állami támogatással járó, három gyerek születését vállaló ingatlanvásárlók körében ritka, hogy nulla gyerekkel fektetnek lakóházba. A leggyakoribb, hogy két meglévő gyerek mellé vállalnak egy harmadikat.

Egyelőre érdemi változás nincs az igénylési folyamat időtartamában, 3-5 hét alatt “tokkal vonóval” lebonyolítható az igénylés. Idővel rutinszerűvé váltak a folyamatok, egyszerűsödött az igazolások kiadása, és folyamatosan érkeznek a különböző könnyítések az ügyfelek számára.

Megszűnik a 30 milliós maximált összeghatár a támogatott hitel felvétele során. Eddig, ha valaki igényelni akarta a 3%-os kamatozású hitelt, az új lakás vételárát nem haladhatta meg a rendelkezésben előírt, telekár és áfa nélkül. A születendő (vállalt) gyermekek esetében már elég, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.

Változik az összkomfort meghatározása. Új ház építése esetén, ha nincs ivóvízvezeték, ott a követelmény az iható víz elérése lesz, ahol nincs központi szennyvízhálózat, ott a korábban engedélyezett építési szabályozások továbbra is az irányadóak.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal