Hogyan működik a hacker valuta?

A mindennapi életben is egyre inkább használható a bitcoin, amelyhez nem kell jegybank vagy bank, nem ellenőrzik államok és hivatalos szervezetek. A világ leggyorsabban dráguló devizája a pénzvilág érdeklődését is kezdi felkelteni, ám nem veszélytelen.

pénzkibocsátás, befektetési tanácsadás. Külföldi termékek, valuta váltás.Mindössze három hónap alatt 300 százalékkal, azaz négyszeresére emelkedett a bitcoin nevű digitális, csak számítógépes jelekként létező, egy álnév mögé bújó személy által 2009-ben kitalált „hackervaluta” árfolyama – tudósítottak róla számítástechnikai lapok. Sőt, egy év alatt majdnem megtízszereződött: öt dollár körüli szintről a Bitcoincharts.com adatai szerint március 15-re 47 USA-dollár környékére emelkedett az ára.

Miért emelkedik?
A bitcoin egyre kevésbé pusztán valamiféle játékpénz vagy hackerek üzelmeinek leplezője. Az árak minden bizonnyal azért emelkednek, mert növekszik iránta a kereslet, egyre több helyen fogadják el a való világban is, és egyre többen vásárolnak belőle. Eközben a kínálata szűkös, így – az inflálódó valódi pénzekkel, papírpénzekkel szemben – úgy tűnik, mintha törvényszerűen további erősödésre lenne ítélve, legalábbis sokan hisznek ebben.

Az új pénz kibocsátása ugyanis egyre lassabb, és automatikus fék van beleépítve. Ennek alapján sohasem lehet belőle több, mint 21 millió az egész világon, de azt is csak sok év múlva lehet majd elérni. Jelenleg kicsit több mint a felénél, 10,9 millió bitcoinnál tarthatnak. Ennek összértéke 47 dolláros árfolyamon 512 millió dollár.

A bitcoin története

A bitcoin története filmbe illő: egy magát Satoshi Nakamoto-nak nevező, kizárólag eldobható e-mail-címekről jelentkező, fantomszerű személy, talán programozó, hacker vagy matematikus indította útjára. A sajtó megpróbálta lenyomozni kilétét, a szakirodalom szerint el is jutottak egy háromfős nemzetközi számítástechnikus társasághoz, akik azonban azóta is mindhárman tagadnak.
Forrás: privatbankar.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal