Hogyan válasszunk könyvelőt?

Ha egy könyvelő elnéz valamit, az akár súlyos milliókba is kerülhet egy vállalkozónak. Ugyanakkor rengeteg pénzt és időt takaríthat meg az, aki jól választ könyvelőt.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke azt ajánlja, hogy a regisztrált mérlegképes könyvelők hivatalos listájáról válasszon a vállalkozó. Ezen a listán a címek, telefonszámok mellett arról is tájékozódhatunk, hogy a könyvelő milyen nyelvet beszél. Nem árt arra sem rákérdezni, hogy a könyvelőnek van-e felelősségbiztosítása, ez esetben ugyanis biztosítója megtéríti a hibájából okozott kárt. Sajnos, kevés könyvelőnek van biztosítása, s ők a drágábbak közé tartoznak.

Nézzünk szét a könyvelő irodájában, s különösen a könyvespolcának szenteljünk nagy figyelmet – hangsúlyozza Vadász Iván. Ha utóbbi roskadozik a közlönyöktől, jogszabálygyűjteményektől, szakirodalomtól, az a legtöbb esetben azt jelzi, hogy az illető rendszeresen követi a ? kis túlzással – naponta változó jogszabályokat.

Nem mindegy az sem, hogy a könyvelő otthonosan kezeli-e a számítógépet (jó jel, ha van például e-mail címe). Sokkal kényelmesebb dolgunk van, ha például az APEH-hal elektronikusan kommunikálhatunk. Pláne, mivel a könyvelő a vállalkozó felhatalmazásával április elsejétől elektronikusan benyújthatja az adóbevallását.

A vállalkozás indításának pillanatában néhány adózási kérdéssel kapcsolatban nagyon résen kell lenni. Alaposan utána kell például járni annak, hogy a választott gazdasági tevékenységhez kapcsolódik-e valamilyen bejelentési kötelezettség. Ha például ingatlan bérbe adásával akarunk foglalkozni, akkor még az indulás előtt el kell döntenünk, hogy áfásan vagy áfamentesen akarunk tevékenykedni, mivel azt előre be kell jelentenünk az adóhivatalnak.

Az áfabesorolás megválasztásánál amúgy is nagyon kell vigyázniuk a vállalkozásoknak, mivel óriási adóhiányokat sózhatnak a nyakukba, ha rosszul választanak.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal