Indulnak a Brexit tárgyalások

Megkapta azt a levelet Donald Tusk, amit Theresa May kormányfő kedd este írt alá – ezzel a szigetország hivatalosan is aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, és kérte kilépését az Európai Unióból.

A levél első fele a jogi aktusról és az udvariassági gesztusokról szól, utána viszont a kormányfő felvázolja a brit stratégiát.

Nagy-Britannia nem kér hozzáférést az Unió közös piacához, mivel belátja, hogy a négy szabadságjog csak együtt kezelhető, és nem lehet kimazsolázni abból a nekik tetszőket. Az Unió vezetői is folyamatosan arra figyelmeztették Londont, hogy a munkaerőpiac megnyitása nélkül a közös piacról is le kell mondania.A brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon kéri az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálását is.

A brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Az EU egy hónap múlva tart rendkívüli csúcsértekezletet, amelynek fő napirendi pontja a Brexit-folyamat elkezdése lesz, de londoni elemzői vélemények szerint nem kizárt, hogy az érdemi tárgyalássorozat csak a szeptemberi németországi választások után kezdődik.

A brit gazdaság számos területére kedvezőtlen hatása lehet a brexitnek, főleg a pénzpiacokat érinti kedvezőtlenül a helyzet jelenlegi bizonytalansága. A piacok számítottak a bejelentésre, ezért az most nem okozott komolyabb kilengéseket.

A GBP/USD árfolyam kedden egész délután folyamatosan gyengült,  az 1,257-es szintről, a mélypontját ma hajnalban érte el, meglátjuk, hogy a tárgyalásokon milyen brit érdekeket sikerül keresztül vinni.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal