Ismerjük meg Máltát

A befektetők,vállalkozók választhatnak, melyik országban akarnak működni. A választásban szerepet játszhat az adott ország jog- és adórendszere. Most a magyar vállalkozásoknak is vonzó országot veszünk szemügyre.

A világ kilencedik legkisebb országában – fejlett ipar hiányában – a gazdaság egyik hajtómotorját az üzleti szolgáltatások alkotják. A kormányzat igyekszik kedvező intézkedéseket bevezetni annak érdekében, hogy az idegenforgalom mellett ez az iparág is fejlődjön, és a külföldi befektetők figyelmét Ciprus helyett Máltára irányítsák.

BRIT HATÁS A máltai cégjogi szabályozásra nagy hatással volt a brit fennhatóság, ezért a legelterjedtebb társasági forma a limited (Ltd.), amely korlátolt felelősséget biztosít a tulajdonosok számára. A cégbejegyzés elektronikus úton folyik, és egy-két nap alatt megtörténik a regisztráció. A társaság alaptőkéjének 20 százalékát alapításkor be kell fizetni a tulajdonosoknak, azonban lehetőség van arra is, hogy csupán 1200 euró alaptőkével hozzák létre a céget.

ADÓ-VISSZATÉRÍTÉS A cégek nyereségét 35 százalékos társasági adó terheli, amely a második legmagasabb az Európai Unióban. Ennek hatására a többi uniós tagállam általában nem tekint offshore helyszínként Máltára, azonban az adórendszer mégis vonzó maradt a helyi cégek részére az ún. adó-visszatérítési eljárásnak köszönhetően. A módszer lényege, hogy a nyereséges vállalkozásnak meg kell fizetnie a 35 százalékos társasági adót az üzleti év végén, azonban ha egyidejűleg a társaság osztalékot fizet a tulajdonosok részére, akkor az adóhatóság a megfizetett adó 6/7-ét viszszatéríti a tulajdonosoknak. Az adó-visszatérítés hatására a társasági adó tényleges mértéke csupán 5 százalék. A holding cégekre további adóelőnyök vonatkoznak, ugyanis teljes mértékben adómentesnek minősülnek egyes befektetési jellegű jövedelmek, idetartozik például az osztalék és az üzletrész eladásából származó nyereség. Az elmúlt időszakban a fentiekhez hasonló szabályozást alakítottak ki a szabadalmaknál és a védjegyeknél is, de úgy tűnik, a folyamat még korántsem ért véget. Málta nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is mentesít egyes jövedelmeket az adózás alól, ugyanis számos olyan adóegyezményt kötött, melyek további lehetőségeket rejtenek ezen a területen.

FEJLETT BANKRENDSZER Úgy tűnik, Málta nemcsak az uniós adóversenybe szállt be, hanem a pénzügyi vállalkozásokat is igyekeznek az országba csábítani. Az európai szabályok ezen a területen egységesek, de ahol eltérést engednek, azt a helyiek igyekeznek kihasználni. Egyre több szakember foglalkozik befektetési alapok létrehozásával, illetve uniós pénzügyi engedélyek megszerzésével is. Magas színvonalú üzleti szolgáltatásokat azonban nem lehet fejlett bankrendszer nélkül elképzelni. A pénzügyi rendszer két legmeghatározóbb szereplője az HSBC és a Bank of Valletta, amelyek a máltai GDP 170 százalékának megfelelő vagyon felett rendelkeznek. A két hitelintézeten kívül a török Akbanknak van még jelentős érdekeltsége a szigeten.

Egy máltai közmondás szerint pénzzel a tengeren is lehet utat építeni. Egyelőre a máltaiaknak nincsenek ilyen nagyszabású terveik, azonban a helyi cégalapítási környezet, illetve az adó- és pénzügyi rendszer látványosan illusztrálja, hogyan lehet üzleti leleményességgel pótolni a nyersanyagok hiányát.

Forrás: vg.hu

One thought on “Ismerjük meg Máltát

  1. S Gábor

    Kedves Attila !

    Máltai bejegyzésű cég ( mint minden offshore ) kétségtelen előnyöket hordoz magában.
    A cikk lényeges mondata: ” általában nem tekint offshore helyszínként Máltára “.
    Több, mint 20 éve használok offshore céget és tapasztalatom szerint az ügyvédi irodákban, állami intézményekben és mindenhol megáll az élet amikor ez megállapítást nyer. Szinte senki nem ért hozzá és hála a média offshorozásának pánikhangulatot kelt, már maga a kifejezés is. Álláspontom szerint kellő körültekintés indokolt ezen cégek alkalmazása esetén.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal