Ismét sok újdonság a bankkártya konferencián

Április végén ismét megrendezte az IIR Magyarország a szokásos bankkártya konferenciáját. A szakma képviselői egyre több külföldi előadóval, a nemzetközi porondokon már bizonyító multi szakértőivel cserélhettek eszmét. A technikai forradalom megállíthatatlan, már látszik a bankkártyák nélküli jövő….

A kétnapos konferencia programja rendkívül szerteágazó volt, nem is tudom, hogy a bőség zavarából hogyan kecmeregjek ki – mit is mutassak be a sok érdekes előadásból.

Az első előadás – immár szokás szerint – egy kis statisztikai háttérelemzéssel kezdődött, Nagy László Nándor újságíró mutatta be a bankkártyák változó világát, a POS telepítések és kis üzletek, átlagos felhasználók mindennapi kártyahasználatának országos adatait. Előadása egyértelművé tette távolodásunkat az EU általános trendjétől – az ingyenes készpénzfelvétel és a tranzakciós illeték piaci folyamatokat torzító hatásainak következtében.

Ezt követően két külföldi előadót hallgathattunk meg,  Antonio Barzachki (European Banking Authority) a Hatóság munkájáról, a PSD2 szabályozás bevezetéséhez kapcsolódó banki változásokról és a hatalmas munkáról beszélt, ami még a szakma előtt áll. Dirk Brackenier (CEO, SIA Zrt.) pedig a szabályozás azonnali fizetéseket érintő elemeiről, a bankok informatikai rendszerei előtt álló kihívásokról beszélt.

Az ebéd előtt még meghallgattuk Takács Kristófot (MNB), aki a szabályozás fontosságát emelteki az MNB munkájának tükrében. Bemutatta, hogy az azonnali fizetési megoldások milyen jelentős mértékben fogják megváltoztatni a pénzügyi piacokat és magukat a bankkártyás vásárlásokat is.

Délután a PSD2 téma további részletei kerültek terítékre egy kerekasztal beszélgetés keretében, majd az azonnali fizetési megoldások lehetőségeiről, arról, hogy hogyan változtatja ez meg a bankkártya használati szokásokat, hallhattuk meg Braun Csaba előadását.

A második nap izgalmas előadást hallottunk Pataki Gábortól (Sharing Economy Szövetség elnöke), aki a mobilfizetési megoldások kapcsán már a bankkártyákat követő “szép új világról” beszélt. Ez a megoldás már nem a jövő, hiszen hazánkban is egyre több ilyen megoldást találhatunk, a fejlesztések a következő években átütő változásokat hozhatnak a bankkártya fizetések visszaszorulása terén.

A nap során több megoldást, felhasználási lehetőséget ismerhettünk meg a digitális fizetések területéről. Több előadás is foglalkozott a Fintech cégek előretörésével, közöttük a legátfogóbb képet Németh Monika (CEO, FinTech Group Kft.) adta. A délutáni kerekasztal beszélgetés témája is a gyors technikai változás, a Fintech cégek előretörése és a legújabb fizetési megoldások témakörében zajlott.

A program végén fáradtan mehettünk haza, zúgó fejjel, kissé megijedve a jövő kihívásaitól. Vajon a lehetőségek mennyire változtatják meg a következő években a hétköznapjainkat? És ne feledjük, hogy a témában érintett szakemberek vettek részt a konferencián, akiknek a munkája is fenekestül felfordul, neki folyamatosan válaszokat kell adniuk ezekre az új kihívásokra.

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal