Itt a leggazdagabbak listája

Már a 100 leggazdagabb magyar vagyona is – reálértéken csökken? Egyre nagyobb a tehetősebbeknél a titkolódzás és a félelem.

Az idén is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar. A Napi Gazdaság kiadásában megjelent rangsor – amely a 2012-es eredményeken nyugszik – alapján az OTP első embere  ugyan nem növelte előnyét, de a 135 milliárd forintra becsült vagyonával továbbra is a ranglista élén áll. Az idén 12. alkalommal megjelent kiadvány dobogós helyein azonban jelentős változás következett be. Az ország második legtehetősebb embere címet a nyíregyházi Bige László, míg a harmadikat Gattyán György érdemelte ki. A képzeletbeli dobogóról leszorult Várszegi Gábor és Demján Sándor – kettejük vagyona egyenként 15-15 milliárddal ér kevesebbet, mint 2012-ben.


Vannak újoncok

A 100 leggazdagabb idei kiadványában jelentős változásokat okozott a gazdasági válság és a kormány elmúlt évben hozott intézkedései. Kiesett a listáról például Szima Gábor, akinek vagyona a játékgépek betiltását követően apadt töredékére. Az ingatlanpiac válsága sem segítette a vagyonok értékének megőrzését – egy sor, ingatlanüzletben érdekelt üzletember ennek következtében szorult hátrább a listán, vagy éppen esett ki onnan. Nagy zuhanás követte az elmúlt év egyik legnagyobb érdeklődését kiváltó üzletét, a Brokernet csoport átalakulását. A cégből kiváló – és új vállalkozást indító – Kósa Erika a tavalyi 15. helyről esett idén az 50. helyre.

Az idei rangsorban kilenc új név szerepel. A legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A főleg médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban levő részesedésének eladásával tett szert transzparens vagyonra. Rákosi 75 milliárdos becsült vagyonával  egy csapásra a rangsor 9. helyére került. A most debütáló gazdagok között meghatározó a családi tulajdon, az érintett cégek többségét nem egy személy, hanem  a szűkebb vagy tág értelemben vett család irányítja. Így került a legtehetősebbek közé a Hell energiaitalt gyártó Barabás család, a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család is. Az idei lista összesítése szerint az első száz összvagyona 2280 milliárd forint – ez 56 milliárddal haladja meg a tavalyi értéket.

Új jelek látszódnak

A legtehetősebb magyarokat felsoroló éves összesítésünk summája ugyan 56 milliárd forintos pluszt mutat, de mindez csak néhány igazán sikeres üzletembernek köszönhető. A nagy többség vagyona tavaly is apadt vagy legfeljebb stagnált − márpedig a stagnálást is felfoghatjuk csökkenésnek, hiszen tavaly az infláció még 6 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy vagyonuk abszolút értékben ugyan változatlan, de reálértéken zsugorodott.

Vagyon szerinti lista, 2013 (milliárd forint)
Hely Név Vagyon Vagyon Változás*
1. Csányi Sándor 135 135 0
2. Bige László 130 110 +20
3. Gattyán György 118 98 +20
4. Várszegi Gábor 110 125 -15
5. Demján Sándor 90 105 -15
6. Veres Tibor 83,5 79,5 +4
7. Széles Gábor 83 79 +4
8. Leisztinger Tamás 77 81 -4
9. Rákosi Tamás 75 új
10. Wáberer György 72 66 +6
11. Pap Géza 52 49 +3
12. Futó Péter 49 45,5 +3,5
13. Kasza Lajos 47 38 +9
14. Anka Márton 45 90 -45
15. Kovács Gábor 40 42 -2
*2012-hez képest
Forrás: A 100 leggazdagabb, Napi Gazdaság Online

 

A csökkenésnek csak az egyik oka az elhúzódó válság, mellette egy sor más tényezőt is figyelembe kell venni − ha másért nem, hát azért, mert a körülöttünk levő országokban nem csökkent a GDP 1,7 százalékkal, nem esnek tovább az ingatlanárak, és ha lassan is, de nő a fogyasztás. Nálunk azonban folytatódnak a rossz tendenciák, aminek következtében igazán csak azok tudtak sikereket elérni − és vagyonukat gyarapítani −, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói.

Kiugró sikert ért el tavaly Bige László műtrágyagyártó birodalma, amely szinte képtelen kielégíteni a mezőgazdaság növekvő igényeit, itthon és külföldön is. A cégtulajdonos előrelátását igazolja, hogy a nagy fejlesztéseket már évekkel ezelőtt elkezdte és ezek akkor léptek be, amikor már nagy igény mutatkozott a műtrágyák iránt. Hasonlóképpen tarolt a Gattyán Györgyhöz tartozó cégcsoport. A felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding eredményén ugyan lehet fintorogni, csak éppen a most vizsgált szempont alapján értelmetlen.

Kitörési pontok

Új fejlemény, hogy miközben a magyar gazdaság vergődik, a magyar nagybefektetők egy része külföldön sikeres. Az idén igazán szófukar magyar milliárdosok egy része ugyanis a reménytelennek tartott hazai piac helyett külhonban keres pénzt − ráadásul sokat. A példát ebben is Várszegi Gábor mutatta, aki már évekkel ezelőtt vett ingatlanokat az országhatáron túl. És bejött. Nemcsak neki, másnak is, mert Berlintől Rotterdamon át Floridáig már kifejezetten jó befektetésnek számít az ingatlanbiznisz − erről maguk az érintettek számoltak be, diszkréciót kérve.

De nemcsak ez számít kitörési pontnak: néhány hazai cég németországi gyárakat vesz és ott termeltet, gazdaságosan. A külpiacokon máris sikeres magyar it-cégek tulajdonosai közül Anka Márton és az Indextoolst eladó Szőke Márton található a 100-as listán. Szőke időben adta el cégét a nagy amerikai multinak és a kapott milliárdokat ügyesen fekteti be. A szoftverzseninek tartott − nyilatkozni nem szerető − Anka cége ugyan jól “muzsikál”, de a LogMeIn tőzsdei árfolyama ezt nem tükrözi: a tavalyi átlagár a 2010-es árfolyam felére esett.

Az idei listáról több ismert név, mondhatni törzsgárdatag hiányzik: van, akit az ingatlanpiac folytatódó hanyatlása “pöckölt ki” a leggazdagabbak közül, mást pedig egy olyan törvénymódosítás, amely egy csapásra lenullázta cégének értékét. Sajátos és egyben szomorú fejlemény a titkolódzás és a félelem − utóbbi megjelenése az egyre inkább terjeszkedő állam követhetetlen hiperaktivitásából következik.

Forrás: napi.hu

3 thoughts on “Itt a leggazdagabbak listája

 1. HERTELENDY LÁSZLÓ

  Tisztelt Igazgatóság! /Székhelyén/

  Nemrég lettem a CSÁNYI ALAPÍTVÁNY társadalmi aktívája. Ennek jegyében szeretném minél több vállalat, illetve tehetős vállalkozó támogatását elnyerni Alapítványunk számára. Előre is mindenkinek köszönöm, egész kollektívánk nevében!

  Tisztelettel és Üdvözlettel
  HERTELENDY LÁSZLÓ

 2. K Tamás

  Tisztelt BankWeb !
  Arra lennék kiváncsi, hogy kik készítették a vagyonbecsléseket? Van-e ehhez valamilyen jogosítványuk,vagy csak összeállt néhány ember és úgy gondolták,hogy csinálnak egy polgárbosszantó(?) listát? Láttam már néhány véágrehajtói becslést,akik az ingatlantól az evőkésig mindent felbecsültek csupán a végrehajtói papírjuk alapján,de valóságos becsűsi szakvizsga nélkül. Ez is ilyen ?
  Kicsit irritál is(vajon a résztvevőket miért nem) a vagyon fogalmának ilyen jellegű nyilvánossága.
  A vagyon ilyen mértékű felhalmozása törvényes úton lehetetlen(akár 20 év alatt is),így számomra az is érthetetlen, hogy miért nem folynak ez ügyben vizsgálatok.
  A leginkább talán itt kellene kezdeni keresgélni a korrupció csíráit,hiszen ez a melegágy.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tamás!

   A Napi Gazdaság védett vizsgálati módszertant alakított ki és évente elkészíti ezt a listát a legvagyonosabb emberekről.
   Szerintem lehet tisztességgel is vagyonra szert tenni, a teljes listát és a vagyon megállapításának részleteit a Napi Gazdaság külön kiadványában megtalálja.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal