Itt az új szocpol módosítás!

Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosított a kormány, így változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok is.

Végre itt a használt lakáshoz is igényelhető szocpol!

2015. júliusától ismét igénybe lehet venni a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt a szocpolt használt lakás vásárlása esetén. További részletek >>>

Új dolog, hogy a lakás-takarékpénztáraknál a lakáscélú felhasználás köre egészül ki azzal, hogy a pénzügyi lízing kiváltása is lakáscélú felhasználásnak minősül, így azt is igazolni kell.


Változnak a szocpol szabályok

A lakáscélú – szocpol – támogatási rendelet módosításából kiderül, hogy a megelőlegezett szocpolt sokan nem alakították át a gyermek születése után, “igazi” szocpollá. A jövőben ilyenkor az lesz a szankció, hogy a fiatal házaspárnak kell fizetnie az állam által a banknak fizetett kamatot, költséget és kamattámogatást, a gyermek születése és a szerződés átalakítás közti időre. Emellett a bank automatikusan – a szerződő fiatal házaspár közreműködése nélkül is – rendes szocpollá alakíthatja át a megelőlegező szocpolt, majd ez alapján bejegyeztetheti a zálogjogot az ingatlan nyilvántartásba.

Pecsét a számlákra

A lakáscélú támogatások feltétele jelenleg az, hogy a felhasználásról szóló számlákat be kell mutatni a banknak, amelyre az letörölhetetlen pecsétet tesz. A jövőben azt is rá kell vezetni a számlára, hogy milyen lakáscélú állami támogatás igazolására mutatták be.

Előfordul az az eset, hogy a különféle állami támogatást más-más bank nyújtja, például az egyik adja a szocpolt, a másik a támogatott kamatozású hitelt, míg a lakás takarékpénztár a maga – amúgy szintén támogatott – szerződéses összegét adja. Ilyenkor minden hitelintézetnél igazolni kell a pénz lakáscélú felhasználását, amit csak úgy lehet megoldani, ha az első helyen lepecsételt számlát a többi intézmény is elfogadja. A módosítás ezt teszi lehetővé.

Adóstárs lehet a hozzátartozó

Több támogatási rendeletbe is bekerül új fogalomként a nem támogatott személy hiteladós fogalma. Az kerülhet ebbe a pozícióba, aki a támogatásra jogosult személy közeli hozzátartozója, és mint ilyen adóstárssá válik. Csak az vállalhatja el ezt a szerepet, aki máshol nincs már ebben a pozícióban, továbbá nincs kamattámogatott kölcsöne és nem költözik be abba a lakásba, amely után elvállalta a nem támogatott személy hiteladós pozícióját.

Fő szabályként a támogatott forrásból vásárolt használt lakásnál az eladó és a vevő nem lehet közeli hozzátartozó. Egy módosítás ez alól kivételt enged akkor, ha a közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg valaki a lakás egészének a tulajdonjogát. Egy feltételt támaszt csak a kormány: a teljes lakás értéke nem lehet több 20 millió forintnál.

A módosítások március elejétől hatályosak.

2 thoughts on “Itt az új szocpol módosítás!

 1. Cs Róbertné

  Tisztelt Tatár Úr!

  38 éves 3 gyermekes anyuka vagyok,férjem 40 éves.2 éve vagyunk albérletben,mert anyósom lakáskiürítés címen (haszonélvezeti jogánál fogva)pert indított ellenünk,miután teljesen felújítottuk azt a házat,gondolván majd kifizetjük a testvéreket és ott maradunk.
  Amiben most lakunk azt szeretnénk megvásárolni,de sajnos önerőnk nincs.Vártuk a félszocpol bevezetését,de úgy látom lecsúszunk róla az életkor miatt ha esetleg döntés is születne ez ügyben.
  Teljesen tanácstalanok vagyunk ,hogy hogyan lehetne olyan konstrukciót igénybe venni ami anyagilag is bírható lenne számunkra. Ez lenne az első saját lakásunk.Jövő hónapban szeretnénk Fundamentát indítani,hogy az önerő meglegyen,de ugye mellé hitel is kell,hogy meg tudjuk venni.
  Kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne legkedvezőbben ( anyagilag) ezt megoldani.Más ingatlan bevonása nem lehetséges.Férjem 118000 -rel van bejelentve én 240000-rel.

  Előre is köszönöm válaszát.

  Tisztelettel: Cs Róbertné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Sajnos nem tudok ilyen megoldásról. Mindenképpen kellene legalább 20% önerő.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal