Itt a megújult 20 eurós

Egyszerre vezetik be az eurózóna 19 tagországában az új húszeurós bankjegyet.

20eurse92cA megújult papírpénz az úgynevezett Europé-sorozat harmadik tagja, amelyet bevezetnek a forgalomba. A kontinens névadójáról, a görög mitológiában szereplő Européről elnevezett sorozat a 2002-ben forgalomba hozott első euró-bankjegycsalád folyamatos leváltására szolgál.

A cserefolyamat 2013 májusában a megújult 5 eurós bankjeggyel kezdődött, majd tavaly szeptemberben az új 10 euróssal folytatódott.

Az új 20 eurós bankjegy ugyanakkora, mint a régi, a színe és motívumvilága is maradt, a legtöbb változás az új biztonsági elemeknél figyelhető meg. Ezek közül a legszembetűnőbb a bankjegy jobb oldalán, ezüstszínű csíkon található ablakban lévő hologram, amely Europé arcát ábrázolja. Ugyancsak ez a motívum jelenik meg az új bankjegy vízjelében is.

Az új 20 eurósból eddig 4,3 milliárd darab készült el. Ezek váltják majd az összes forgalomban lévő euróbankjegy csaknem 23 százalékát kitevő régi húszeurósokat.

Az új 20 eurós bankjegy folyamatosan váltja majd fel a régi bankjegyeket úgy, hogy közben a régi sorozat még raktáron lévő készleteit is forgalomba hozzák. Arról, hogy az első sorozat bankjegyei meddig számítanak törvényes fizetőeszköznek, még nem döntöttek. Az viszont biztos, hogy a régi bankjegyek korlátlan ideig beválthatóak lesznek az eurózóna országainak központi bankjaiban.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal